Malmömålning mot marknadshyror
– Wow, kolla där pappa!
Det är ljummen kväll och folk passerar förbi i strid ström på cykel- och gångvägen som går precis intill graffitiväggen utanför Folkets park i centrala Malmö. Inne i parken, på Moriskan, arrangerar Hyresgästföreningen bostadspolitisk debatt dagen efter, på onsdagskvällen. Vissa stannar till och byter några ord, frågar vad Christian Palla målar. Många hejaropar. Här i området kring Möllevångstorget finns gott om hyresrätter. Många röstar vänster. Hundra meter ner längs cykelvägen sker knarkförsäljning helt öppet, men här är fokus på marknadshyror. Christian Palla har målat i tre timmar nu och doften av sprayfärg ligger tung.
– Fast det är inte så farligt som det luktar. Det var mer lösningsmedel i färgen förr, säger han lugnt.
När han kom hit på eftermiddagen hade han ingen skiss klar, men väl ett uppdrag. Hyresgästföreningen hade beställt en graffitimålning med texten Nej till marknadshyror, som ett led i den landsomfattande kampanjen mot just marknadshyror. Kampanjen pågår fram till valet och budskapet har Christian Palla inga problem med.
– Nej, tvärt om. Det är en jätteviktig fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Införs marknadshyror påverkar det hela samhället. Segregationen kommer att öka och det finns risk för oroligheter i utsatta områden, säger Christian Palla.
Han har fått positiv respons, berättar han.
– Fan, vad bra, var det en snubbe som sa. Det känns bra att folk stannar och kollar. De undrar så klart vad jag gör. Målar så stort och så mycket rött.
Han pratar samtidigt som han sprayar. Nu handlar det om att förbättra detaljer. Alice Thomander har hjälpt honom med den massiva målningen där det gått åt omkring 100 sprayflaskor med färg. Stora röda och en del vita bokstäver på svart bakgrund täcker huvuddelen av muren. Det handlar om enkla färger som tilltalar hjärnan.
– Det är lite skräckfilm från åttiotalet. Som Netflixserien Stranger things, säger Christian Palla.
Malin Hole är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen:
– När budskapet är två meter högt är det svårt att missa, och precis så vill vi ha det. Dels vill vi göra reklam för den bostadspolitiska debatt vi arrangerar på Moriskan i Folkets Park där graffitiväggen står, dels vill vi hitta många olika sätt att få ut vårt budskap på olika platser, säger hon.