Malmömoderaterna: Inga mer skattepengar till Hyresgästföreningen
Det handlar om en relativt nätt summa som kan ge gratis juridiskt stöd till den som hamnar i konflikt med hyresvärden eller i värsta fall blir uppsagd. En trygghet – lite som att vara med i facket – och därmed ett skäl för en kommun att godkänna medlemsavgiften till Hyresgästföreningen via försörjningsstödet. Malmö tillhör de kommuner som betalar, men det vill Malmömoderaterna sätta stopp för. De vill sänka de totala kostnaderna för försörjningsstödet och i höstens budgetdebatt i kommunfullmäktige attackerar Helena Nanne (M) medlemsavgiften till Hyresgästföreningen:
”Ett exempel som vi kan använda är att vi betalar ut försörjningsstöd för medlemskap i Hyresgästföreningen rakt in den Socialdemokratiska partiapparaten. Det tycker jag inte att vi ska göra”, säger Helena Nanne i debatten.
Vad menar du med att pengarna går rakt in i den socialdemokratiska partiapparaten?
– Jag syftar på de kopplingar som finns mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna som inte är lika formella som tidigare men det finns fortfarande kopplingar mellan personer inom organisationen och Socialdemokraterna, säger Helena Nanne.
Kan det inte vara värt för Malmö stad att betala medlemsavgiften som en försäkring?
– Jag tycker inte att man ska vara mer generös än vad riksnormen för försörjningsstöd anger. Det finns mycket annan juridisk hjälp personer kan få som man inte heller står för från Malmö stads sida, säger Helena Nanne.
Omkring 25 000 hushåll i Malmö är medlemmar i Hyresgästföreningen. Närmare 10 000 Malmöhushåll får försörjningsstöd varje månad. Hur många av dessa som verkligen får sitt medlemskap betalt med skattepengar vet ingen, inte heller staden som betalar ut månadsavgiften på 80 kronor till den hyresgäst som ansökt om det. Uppgiften är inte sökbar i stadens verksamhetssystem, uppger Malmö stad när vi ställer frågan.
Enligt Hyresgästföreningen i södra Skåne betalar i stort sett alla kommuner i regionen ut bistånd till medlemskap. Undantaget är Staffanstorps kommun där ett politiskt beslut sätter stopp för den typen av utbetalningar till ”intresseorganisationer”. På Hyresgästföreningen är man kritiska till Malmömoderaternas förslag.
– Jag tycker det är ett skamligt förslag. Det låter snarare ideologiskt än ekonomiskt. De 80 kronor det handlar om i månaden ger en extra trygghet för de här hyresgästerna precis som hemförsäkringen eller fackförbundsavgiften gör, säger Birgitta Tügel, ordförande för Hyresgästföreningen Malmö västra.
Att förknippas med Socialdemokraterna är en känslig fråga för Hyresgästföreningen som ofta har anklagats för att ha nära band till just S. Och flera personer som både har arbetat och idag arbetar på Hyresgästföreningen är aktiva i Socialdemokraterna. Det gäller både på Hyresgästföreningens riksförbund och i region södra Skåne. Hyresgästföreningens allra högsta tjänsteman, Jonas Nygren, har till exempel en bakgrund som kommunalråd i Sundbyberg för just Socialdemokraterna. Regionchefen i norra Skåne, Rasmus Korsvall, rekryterades tidigare i år till jobbet som presschef för Socialdemokraterna. Men det finns även andra exempel: tidigare och nuvarande tjänstemän aktiva i Liberalerna och Vänsterpartiet. I landets näst största region, Västra Sverige, är förbundsordförande Kristofer Lundberg aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Vilken är egentligen kopplingen mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna?
– Jag ser ingen koppling. Vi opponerar oss mot alla partier när det finns skäl, nu mot Socialdemokraterna när det gäller förslaget om marknadshyror i nybyggnation. Vi skickar definitivt inga pengar till Socialdemokraterna, säger Birgitta Tügel.
Men det finns personer inom Hyresgästföreningen med kopplingar till Socialdemokraterna.
– Vi är politiskt obundna som organisation. Vi är alltså inte bundna till Socialdemokraterna eller till något annat parti, säger Birgitta Tügel.