Malmös högsta politiker om Kinesiska muren: ”Vi kan inte lämna boende i sticket”

Malmö Kravet på tvångsförvaltning kan få nästa bostadsrättsförening i Kinesiska muren på fall. Men vem ska ta över ansvaret? Kommunens eget bolag MKB säger nej. Men stadens politiska ledning håller inte med.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, vill inte överge hyresgästerna i Kineiska muren på Rosengård i Malmö.
Foto: Malmö stad/Anders Paulsson
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, och huset Kinesiska muren i Malmö.

Misskötsel, allvarliga brister och myndighetsbeslut som inte följs. Turerna i det skandalomsusade huset Kinesiska muren på Rosengård fortsätter. Hyresgästföreningen har nu ansökt om tvångsförvaltning av föreningen 5:an. Där finns 67 lägenheter, men ingen är helt säker på hur många som bebos av hyresgäster. I en tidigare rapport från Anticimex förekommer siffran 25.

Bilden är splittrad bland personerna som vi möter i huset. Flera är nyinflyttade. En ung kvinna berättar att hennes familj hyr en av bostadsrätterna av en privatperson, efter att ha fått problem med sin tidigare hyresvärd MKB. Det är okej att bo här men dyrt, tycker hon.

Läs ocksåKaoset i Kinesiska muren fortsätter - ny förening hotas av tvångsförvaltningKinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.

– Han vill inte ha hyran betald med bankgiro eller Swish utan kontant, säger hon om mannen som familjen hyr av.

Hyresgästi kinesiska muren på Rosengård
Razie Maksudi, hyresgäst i Kinesiska muren.

Razie Maksudi bodde tidigare i granntrappen men tvingades flytta när MKB köpte den föreningen. Hem & Hyra har tidigare berättat om flera andra hyresgäster som råkat ut för samma sak.

– De kastade ut alla. Hoppas det inte blir samma här, säger hon.

Läs ocksåMKB vägrar stötta skandalförening: "Ingår inte i vårt uppdrag"Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hon bjuder in till sin nyrenoverade lägenhet i 5:an och visar runt.

– Det funkar jättebra här. Om något går sönder så fixar de allt.

Razie Maksudi hyr från föreningen. 12 000 kronor i månaden för en stor trea. Men hon har en historik hos kronofogden och inte så mycket att välja på, sett till bostadsmarknadens utbud och krav.

Läs ocksåSkatteverket på razzia i Kinesiska muren – misstänker att ökänd förening töms på pengar

– Hyran är dyr men vad ska jag göra? För mig är det svårt att komma in och få någon lägenhet, säger hon.

Kommunala bolaget vill inte hjälpa till

I sin ansökan till hyresnämnden kräver Hyresgästföreningen nu att styrelsen i 5:an omedelbart stängs av och att en utomstående förvaltare tar över under tre år. Men vem ska ta över ansvaret om domstolen säger ja? Hyresgästföreningen har ställt frågan till kommunens eget bostadsbolag MKB. Och de säger nej.

– Jag tycker det är viktigt att utröna om det ens går att tvångsförvalta en bostadsrättsförening. Och sen ser vi gärna fler aktörer än MKB i Rosengård. Och förvalta en tvångsförvaltad fastighet är inget vi har erfarenhet av eller ligger i vårt primära uppdrag, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen är kritisk och menar att staden borde ta ansvar.

– Detta är ett kommunalt bolag som redan äger huset bredvid och de är stora nog att ta detta, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Toppolitiker vill inte överge de boende

Nu säger Malmös högsta ansvariga politiker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, att staden inte kan överge hyresgästerna.

– Ytterst så är det rimligt att det finns ett offentligt engagemang som säkrar att alla Malmöbor har tillgång till vettiga boende. Och MKB är vårt bostadsbolag, säger hon.

Samtidigt säger hon sig förstå MKB:s invändningar.

– De har nyligen gått in i ett stort och unikt åtagande i grannfastigheten. De har en tuff uppgift i det. Och jag kan förstå att MKB menar att det inte är deras expertis att gå in och förvalta en bostadsrättsförening som blivit tvångsförvaltad.

Vem skulle ha den expertisen om inte ett så stort bolag som MKB har den?

– Man får ta ställning till det när hyresnämnden landar i sitt beslut. MKB har ju många fastigheter i Rosengård och har ett stort intresse av att de utvecklas väl i området. MKB ser gärna att fler fastighetsbolag tar ansvar i området och de ser en styrka i det.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Arkivbild från tidigare presskonferens med MKB på Jägersro.

Men är det rimligt att en kommun bollar över det bostadsansvaret för kommuninvånarna på privata företag?

– Nej, men än så finns inget beslut. Jag säger inte att man ska bolla över det. Men jag kan förstå att MKB gärna ser att andra går in i området och att de har gått in i ett stort åtagande i grannfastigheten. Men med det sagt, man kan inte lämna Malmöbor med usla boendevillkor i sticket. Det behöver hanteras och landar det i en tvångsförvaltning får vi hantera det på bästa sätt.

Behöver ni ser över ägardirektiven för att underlätta den här typen av situationer?

– Jag har inte grepp om hur det har sett ut historiskt och om det finns ett behov av att göra någonting annorlunda. Frågan är inte väckt tidigare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

5:an i Kinesiska muren
5:an i Kinesiska muren

Sapko Sinani, en nyckelperson i huset som fungerat som förvaltare och även sitter i styrelsen för 5:an, delar inte Hyresgästföreningens uppfattning om att fastigheten skulle vara misskött.

Stora ekonomiska krav mot föreningen

Detta trots att miljöförvaltningen har beslutat om stora ekonomiska viten kopplade till skadedjur, mögel och bristfällig värme. Varken myndigheter eller Hyresgästföreningen säger sig kunna nå företrädare för föreningen.

– Jag har inte läst ansökan men jag delar inte Hyresgästföreningens uppfattning. Det som påståtts från deras sida, det känns inte som de faktiska förhållandena kommit fram, säger Sapko Sinani.

Känner du att du har något ansvar för att föreningen har hamnat där den är idag?

– Nej, jag har ansvar för att föreningen har överlevt hittills. Det yttersta ansvaret för problemen i föreningen är kopplade till en tidigare projektledare.

Fakta: Kinesiska muren

Huset Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

  • Kinesiska muren blev rikskänt efter att det visat sig att boende i två bostadsrättsföreningar fullständigt förlorat kontrollen och att den verkliga makten i stället låg hos personer och företag baserade i Stockholm.
  • Det märkliga ägarupplägget hade lett till omfattande misskötsel och boende var rädda. Ekonomin var körd i botten och varken el, ventilation eller hissar fungerade som det skulle. Det rådde totalt ekonomiskt och administrativt kaos.
  • En av dessa föreningar, Taxeringsrevisorn 2, har sålts till det kommunala bostadsbolaget MKB, medan den andra, 5:an, nu hotas av tvångsförvaltning.
Läs också Malmö stad kräver tvångsförvaltning av misskötta huset: ”Långtgående vanvård” Ny dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.