Mamma smugglade knark över Öresundsbron – kan bli hemlös med sina barn
När bilen rullade av Öresundsbron på den svenska sidan vinkade tullarna in den för kontroll. När de bad kvinnan som satt bakom ratten om att få ta en titt i bakluckan tryckte hon gasen i botten och smet. Först en bra bit därifrån fick polisen stopp på bilen. I en flyttkartong i bakluckan låg det nästan tio kilo cannabis inplastat i tegelstensstora bitar.
Under de följande förhören och rättegången berättade kvinnan att hon hade utfört smugglingen från Danmark på uppdrag åt någon annan. Men vem ville hon inte berätta. I bakgrunden låg hennes kraschade privatekonomi som motiv, men även hot från uppdragsgivaren.
”Jag såg ingen annan utväg. Jag var desperat efter pengar”, berättade hon.
Ville hyra ut – värden sade nej direkt
Nu knappt två år senare har det blivit dags för Malmökvinnan att avtjäna fängelsestraffet på två och ett halvt år. I början av året bad hon därför sin hyresvärd MKB om tillstånd att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta som ett sätt att behålla bostaden under tiden bakom murarna. Men MKB vägrar att gå med på detta. Bolaget anser inte att hyresgästen har skäl nog.
Kvinnan, en flerbarnsmamma, har redan förlorat sitt arbete inom utbildningssektorn i Malmö stad som konsekvens av brottet hon begått. Nu har hon vänt sig till hyresnämnden för att inte hon och hennes barn dessutom ska bli hemlösa. Hon vill att domstolen kör över MKB:s avslag.
– Jag blev jättebesviken och chockad. Jag var övertygad om att MKB skulle godkänna det här. Jag har hamnat i en svår sits och är väldigt stressad, säger hon.
Sedan mamman åkte fast har hon lyckats vända sitt liv, det anser hon själv. Men nu är det osäkert vad som kommer att hända med familjen.
– Vad ska man göra? Jag har gjort många fel tidigare men ville göra rätt för mig den här gången. Många andra hade bara hyrt ut svart. Nu får jag kanske säga upp lägenheten. Det här förstahandskontraktet är det enda vi har. Jag har skulder och kommer inte att få ett nytt.
Socialtjänsten tror att barnen kan fara illa
Socialtjänsten i Malmö har skrivit ett yttrande till hyresnämnden med en rekommendation om att kvinnan ska få hyra ut sin lägenhet. Bara fängelsestraffet i sig är en påfrestning för hennes minderåriga barn, står det i skrivelsen. Att barnen efter straffet skulle kunna flytta tillbaka till lägenheten, en ”känd och trygg miljö”, vore bra anser socialtjänsten.
”Jag och framför allt mina barn har redan fått vårt straff och de behöver inte bli straffade en gång till genom att bli av med sitt boende”, skrev mamman i ett vädjande brev till MKB som alltså vägrade.
Nu ska hyresnämnden granska fallet och ta ställning till familjens framtid.
Lars-Gunnar Larsson är juridisk samordnare på bostadsbolaget MKB.
Finns det något sätt för en fängelsedömd hyresgäst, som vill hålla sig till reglerna, att behålla ett kontrakt?
– När vi får in den här typen av förfrågningar så tittar vi först och främst på fängelsestraffets längd. Är det två år och uppåt så säger vi generellt nej för då har du ditt boende tillgodosett under så lång tid att det till och med kan vara skäl för uppsägning för bristande behov av lägenheten. Men kommer man in med en ansökan och kanske bara ska sitta sex månader eller ska bli frigiven med fotboja så tittar vi på det en gång till. Detta är ett rätt så nytt fenomen. Tidigare har man oftast struntat i att ansöka om andrahandsuthyrning eller så har man sagt man upp lägenheten, säger han.
Så om det gäller ett långt fängelsestraff så är det kört?
– Ja, ju längre tid du ska avtjäna fängelsestraff ju mindre koppling får du till lägenheten. Det är samma läge som om du ska studera under väldigt lång tid. Då får man pröva det.
Vad tänker ni runt den negativa påverkan som detta kan få för familjen som helhet?
–Vi har nog inte tittat på det utan på hennes beaktansvärda skäl och sedan gjort bedömningen därifrån.
Som lagtexten är formulerad krävs det ”beaktansvärda skäl” för en andrahandsuthyrning. Detta betyder studier eller tillfälligt arbete på annan ort, särskilda familjeförhållanden, längre utlandsvistelse, sjukdom, ålder, eller ”jämförbara förhållanden”. Hyresgästföreningens jurist Josephine Stensson pekar på den sista formuleringen som en generell öppning där en fängelsedömd hyresgäst kan passa in.
– Det beror på. Fängelse skulle kunna vara med här. Om man kan visa att man ska tillbaka till lägenheten och det inte är ett alltför långt straff kan jag inte se varför det inte skulle kunna vara ”jämförbara förhållanden”, säger hon.
För mamman som stoppades vid Öresundsbron för två år sedan är det snart dags att inställa sig vid ett fängelse någonstans i landet. Hon är besviken på hur hennes fall har hanterats.
– De säger att man ska få en andra chans men det blir aldrig så. Man får jobba i motvind hela tiden, säger hon.
Liknande hyresfall hos Heimstaden
Samma vecka som hon vände sig till hyresnämnden avgjordes att liknande fall i Malmö. Där förlorade en av Heimstadens hyresgäster sitt kontrakt. Även detta rörde en kvinna som satt i fängelse på ett långt straff för grov narkotikabrottslighet.
När kvinnan satt i fängelse tog hon in sin mor som inneboende och stöd i sin lägenhet. Under de senaste åren har hon själv haft permission varje vecka och då vistats i bostaden i Malmö. Detta har hon berättat under processen i domstolen efter att ha blivit uppsagd.
Heimstaden har tolkat fallet som en olovlig andrahandsuthyrning och menar att kvinnan inte längre behöver sin lägenhet. Hyresnämnden har nu gått på samma linje och lagom till att kvinnan ska börja slussas ut ur fängelset, för att bo hemma med elektronisk fotboja, så förlorar hon sitt hyreskontrakt.
Den som vill hyra ut i andra hand och samtidigt följa reglerna ska fråga fastighetsägaren om lov. Om värden säger nej är det möjligt att ta frågan vidare till hyresnämnden för en ny prövning.
Hyresnämndens beslut runt tillstånd till andrahandsuthyrning kan inte överklagas till Svea hovrätt, detta till skillnad från i de flesta andra typer av hyresmål.
Den som hyr ut utan tillstånd och avslöjas kan bli uppsagd utan varning. Detta brukar kallas svartuthyrning.