Annons

Mamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son

Solna Först avled Dan-Michael Brobergs mamma dramatiskt. Efter det kom nästa besked. Signalisten vill kasta ut honom från lägenheten han har bott i sedan han var tre år. Nu riskerar han att få flytta till en husvagn. ”Det går inte att säga att husvagnen är olämplig som bostad”, menar hyresvärdens jurist.
Foto: Kenneth Samuelsson
Dan-Michael Broberg, har bott i lägenheten sedan han var tre år.

År 2019 förändrades livet dramatiskt för Dan-Michael Broberg 13 år. I augusti det året avled hans mamma plötsligt.
Följden blev att hans pappa, Birger Broberg, flyttade in i lägenheten och tog hand om sin son på heltid. Birger Broberg kontaktade hyresvärden Bostadsstiftelsen Signalisten under hösten för att be om att få ta över lägenheten och bo där med sonen.

– Jag och Mickes mamma har bott hos Signalisten i över tio år tillsammans och har även bott tillsammans i den här lägenheten innan vi separerade. Jag tog för givet att jag skulle få ta över kontraktet och bo här med Micke så han kunde bo kvar, säger han.

Läs ocksåBarn vräks från sina hem

Men i mars 2020, när Dan-Michael Broberg just fyllt fjorton år, meddelade Signalisten att de sade upp hyreskontraktet med dödsboet efter mamman där Dan-Michael Broberg ingår, därmed blev även han uppsagd från lägenheten, något som Hänt Nyheter också har rapporterat om.

Som grund för uppsägningen hävdar Signalisten att dödsboet saknar behov av lägenheten efter mammans död.
– Jag blev chockad när de ville kasta ut Micke. Ska han straffas på det här sättet för att hans mor dör. Han är ju ett barn och bor i lägenheten där han har bott sedan han var tre år, säger Birger Broberg när Hem & Hyra träffar honom och sonen i lägenheten.

Dan-Michael Broberg vill bo kvar i lägenheten med sin pappa Birger Broberg.

Sonen Dan-Michael Broberg kommer inte riktigt ihåg vad han tänkte när han fick beskedet att Signalisten ville kasta ut honom efter att hans mamma hade avlidit.
– Jag hade så mycket att tänka på då så jag kunde inte greppa det. Men jag trodde att vi skulle få bo kvar. Jag har ju bott här sen jag var liten och det är det enda hemmet jag kommer ihåg, säger han.

Det slutade med att Birger Broberg kontaktade Hyresgästföreningen och fick hjälp med att bestrida uppsägningen.

När ärendet togs upp i hyresnämnden så argumenterade Linus Lindberg, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, för att dödsboet hade behov av lägenheten eftersom den skulle överlåtas på Dan- Michael Broberg så att han kunde bo kvar i lägenheten, som han har bott med sin mamma i sedan 2009.

Linus Lindberg lyfte även fram att Birger Broberg har betalt alla hyror i tid efter att sonens mamma avled och att pappan också kan gå in som borgenär om sonen står på kontraktet. Han hänvisade även till FN:s Barnkonvention och Europakonventionen som stöd för att Dan-Michael Broberg ska få behålla sitt hem. Nyligen startades också en namninsamling på Facebook som hittills har samlat 480 namnunderskrifter.

Annons
Läs ocksåBarn vräks trots nollvision
Jobbigt att tvingas bo i husvagn

Men Signalistens juridiska ombud höll fast vid att uppsägningen skulle gälla och bestred yrkandet om att sonen skulle få ta över kontraktet. Hyresvärdens skäl var att de inte tecknar hyresavtal med minderåriga personer och att Dan-Michael Broberg saknar både inkomst och ekonomisk förmåga att själv betala hyran. Att hans pappa klarar av att betala hyran spelar ingen roll, menade ombudet.

– Jag förstår inte varför de vill ha ut oss. Vi betalar hyran och är inte högljudda. De vill bara hålla på sina principer, säger Dan-Michael Broberg, som sedan uppsägningen har hunnit fylla femton år och går i nian.

Men tvisten mellan Signalisten och dödsboet handlar om mer än bara rätten till lägenheten. Den handlar också om vad Dan-Michael Broberg ska ta vägen om han måste flytta.

Läs också393 barn har blivit hemlösa i år

Hans pappa, Birger Broberg, har de senaste åtta åren bott i en husvagn på en camping i Täby Kyrkby, som drivs av SJ och SL och där han fick en plats eftersom han arbetar som busschaufför. Eftersom Birger Broberg saknar någon annan bostad än husvagnen är det där hans son i så fall skulle bo om han blir uppsagd. Men enligt Birger Broberg får hans son då över en timmes resväg till skolan om han ska åka kommunalt. Dan-Michael Broberg berättar också att det skulle bli mycket svårare att träffa kompisar, göra läxor och sköta skolan.

– Det skulle vara väldigt jobbigt att bo i en husvagn men det är så klart bättre än att bo på gatan, säger han.

Dan-Michael Broberg hoppas att han kan bo kvar i området där han har vuxit upp och har sina kompisar.

När det gäller husvagnen som alternativ bostad skriver Signalistens jurist enligt utsagan i hyresnämnden. ”Det går inte att säga att husvagnen är olämplig som bostad”. Hon lyfter också fram att ”Husvagnen är inte främmande för honom eftersom han vistats i den regelbundet under sin uppväxt”, enligt handlingarna i hyresnämnden.

Men Birger Broberg har svårt att förstå juristens argumentation.

– En person som säger att det är okey att kasta ut ett barn från sin uppväxtmiljö och bo i en husvagn kan inte ha egna barn. Micke har varit hos mig på helgerna, men att en tonåring ska bo med mig på några kvadratmeter i en husvagn det går ju inte, han behöver ju lite space, säger han.

Annons

I sitt beslut konstaterade hyresnämnden att FN:s Barnkonvention säger att man vid alla åtgärder ska göra det som bedöms vara barnets bästa. Nämnden konstaterar också att det är uppenbart att det bästa är om Dan-Michael Broberg får bo kvar i den lägenhet där han vuxit upp och där han har sin trygghet. Men de konstaterar också att även andra intressen måste tas med i bedömningen och att hyresvärden har motsatt sig Dan-Michael Broberg som hyresgäst.

Hyresnämndens beslut i juni 2021 blev därför att han inte ska få ta över lägenheten och istället flytta senast 31 januari 2022.

Värden svarar inte på frågor

Nu går de i väntans tider. Hyresnämndens beslut är överklagat till hovrätten och ännu inte avgjort.

– Jag hoppas vi får lägenheten men är lite orolig. Jag vet inte vad vi ska göra om vi förlorar, hur det blir med studier och så, säger Dan-Michael Broberg.

När Hem & Hyra kontaktar juristen för att ställa frågor hänvisar hon till Signalisten. Signalistens kommunikationschef Åsa Hart, svarar så här i ett mejl.

”Det här är ju ett enskilt ärende du frågar om, och vi kan inte kommentera enskilda ärenden i media. Dessutom ska ju ärendet prövas rättsligt så vi avvaktar resultatet av det”, skriver hon.

Läs också Barnfamiljer tvingas till flytt Barnombudsmannen höll möte för att minska barnvräkningar ”Inga barn utan tak över huvudet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.