Mamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”
På ena sidan i salen sitter ett ombud som representerar Malmös kommunala bostadsbolag MKB. På andra sidan, en mamma som riskerar att vräkas tillsammans med sin familj. Huvudfrågan är brott och hur mycket ansvar som kan läggas på en förälder. När går det att slå fast att någon brustit i ansvar för sitt barn?
Bakgrunden till hyresstriden uppstod i vintras när polisen grep den 19-årige sonen. I familjens hyreslägenhet på Rosengård hittades komponenter, bland annat krut, som kan används för att bygga så kallade termosbomber.
I början av året sade fastighetsägaren MKB upp mammans hyreskontrakt. Uppsägningen bygger i princip enbart på uppgifter från polisens förundersökning. 19-åringen var inte på plats när fallet gick upp i hyresnämnden under onsdagen. Han sitter fortfarande frihetsberövad. Den fällande domen mot honom, för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, bekräftades av hovrätten i mitten av mars – fyra års fängelse.
Hyresvärden: Mamman borde ha upptäckt brott
MKB menar att bombmaterialet inneburit stora risker för de omkringboende men har också pekat på mammans ansvar som förälder. Eftersom sonen tidigare varit involverad i brott borde hon ha varit extra uppmärksam och haft bättre koll. Hon borde ha upptäckt vad som pågick och ringt polisen, menade MKB:s ombud Marc Tullgren i hyresnämnden,
– Det här är en sådan situation där tillsynsansvaret är väldigt utsträckt, säger han.
Mamman har fått hjälp av Hyresgästföreningens jurister med att försvara sitt kontrakt. Hennes ombud Jakob Holmesson menade att hon inte hade kunnat veta vad sonen gjorde sig skyldig till.
– Det har inte varit förutsebart för [mamman] att det skulle bli på det här sättet, säger han.
På onsdagseftermiddagen avgjordes familjens framtid i hyresnämnden. Det slutade i utdragna förlikningsdiskussioner bakom stängda dörrar. Resultatet innebär att nämnden inte fattar något beslut i grundfrågan men att MKB får igenom sin vilja – familjen måste flytta. Men istället för att det ska ske direkt får mamman fram till slutet av januari 2025 på sig att hitta ett nytt hem för familjen efter femton år på den gamla adressen.
Mamman: Jag gjorde så gott jag kunde
– Det är jättetråkigt men jag kände inte att jag hade några andra alternativ att välja mellan. Antingen skulle MKB eller domaren bestämma. Jag kände mig väldigt liten framför dem. Jag kände att jag var tvungen att gå med på något som jag egentligen inte ville, säger mamman.
– Det är svårt att hitta en lägenhet. Hyrorna är svindyra och över mina tillgångar. Hyresnämnden förstod det men hade ingen annan lösning till mig.
Hon ställer inte upp på bilden av att hon inte har tagit ansvar som förälder.
– Jag har gjort allt jag kunnat göra som ensamstående mamma. Jag har riskerat mitt liv och polisen vet om det. Ett tag tänkte jag beställa en skyddsväst eftersom jag hela tiden har sprungit efter de kriminella. Det är jättesvårt att vara mamma och jag hade önskat att min son inte hade blivit kriminell eller att vi hade bott i det här området. De kriminella lämnar oss inte ifred, säger hon.
Fallet i Malmö är tätt kopplat till kommande lagändringar som inom kort kan göra det enklare för fastighetsägare att kasta ut hyresgäster som begår brott. Skärpningen går även in på föräldrars ansvar för hemmaboende barn och deras handlingar i området där de bor.