Annons

Mammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: ”Vi vill minska gapet”

Uppsala Det finns redan flera integrationsprojekt i Gottsunda. Men i Gränby såg Uppsala kommun att det behövs nya insatser. Därför startade mammaträffarna Mamma United just här. "Det är skönt att det bara är kvinnor och småbarn här", säger Harnet Weldezgie.
Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.
Foto: Matilda Nilsson
Populär mammaträff i Gränby. I förgrunden Reem Metwalli med sonen Adam. Till vänster Nasrin Morad Marknäs.

Stadsdelen Gränby har flera gånger varit nära att bli klassad som ett särskilt utsatt område. 2018 beskrev Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) området Gränby som ”ett laglöst land där kriminella tagit över”. Åren efter skedde flera skottlossningar i Gränby.

– När jag bodde här 2019 så kändes det inte tryggt. Det var mycket skjutningar. Men nu är lugnt, säger Harnet Weldezgie som kom tillbaka till Gränby för ett halvår sedan.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Hon är en av mammorna som är med på träffen på Mamma United just denna tisdag i november. Hon har med sig sonen Daymon, fyra månader, som sover snällt i vagnen under dagens föreläsning.

Mamma United är ett integrationsprojekt för mammor som vill lära sig mer om det svenska samhället. På veckovisa träffar får kvinnogrupperna information från olika samhällsinstanser.

– Vi vill stärka deltagarnas tillit till viktiga samhällsfunktioner och på så sätt minska gapet mellan myndigheterna och deltagarna, säger Yordanos Solomon Lovadina, projektledare i Uppsala.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Tema psykisk ohälsa

Tanken med Mamma United är att sprida kunskap till kvinnor i segregerade områden om hur det svenska samhället fungerar. Till varje träff kommer en ny föreläsare. Tidigare har den här mammagruppen bland annat fått lära sig mer om hur skolsystemet fungerar, hälsosam kost och en barnmorska har informerat om kvinnokroppen och sexualitet. Temat för den här dagen är allvarligt: psykisk ohälsa.

Det är skönt att det bara är kvinnor och småbarn på plats tycker Harnet Weldezgie.

– Man slappnar av lite.

Läs ocksåMisshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i husetHyreslagen och ett trapphus

Det märks att deltagarna är trygga i rummet. Runt konferensbordet sitter elva kvinnor den här dagen. De faller in i gemensamma skratt och ställer öppet både allmänna och personliga frågor till föreläsaren.

– Alla kan drabbas, men vi har olika sårbarhet för att få psykisk ohälsa, säger dagens föredragare, psykolog Lisa Westring från Region Uppsala.

Annons

Trauma, förlust och okunskap

Som flykting kan faktorer som traumatiska händelser, förlust av sin tidigare identitet i hemlandet och okunskap om det nya landet leda till ett sämre mentalt välmående.

– Det här är något som kan motverka det – Mamma United, exemplifierar Lisa Westring. Det här kan vara ett sätt att få kunskap om det nya landet.

Hon får medhåll från deltagarna. Tillsammans listar de saker som kan öka välmående: att träna, sysselsätta sig, skriva ned sina tankar, ha rutiner och inte fastna i problemtankar.

– Gör saker som du tycker om, som intresserar dig och gör dig glad, tipsar Nasrin Morad Marknäs, som själv föredrar att träna och röra på sig för att må bättre.

Hon bor i Gottsunda, men bodde tidigare i Gränby, som hon tycker är ett fint och grönt område. Hon åker gärna bussen hit på tisdagar.

– Jag har bott i Sverige i åtta år, men när jag blev mamma så blev det som ett nytt liv för mig. Hur funkar ett familjeliv för kvinnor och barn i Sverige? Det var ett nytt sammanhang för mig.

Slå sönder myter

Att få korrekt information om allt från vacciner till hur socialtjänsten fungerar är värdefullt för deltagarna. En förhoppning är förstås att kunna slå sönder välspridda myter, som till exempel att socialtjänsten kidnappar barn.

Varje träff hålls helt och hållet på svenska. Är det någon som inte förstår något ord hjälper kvinnorna varandra att översätta.

– Jag utvecklar mitt svenska språk när jag är här och det är en fin gemenskap. Också min son har hittat en kompis när jag kommit hit, säger Reem Metwalli som åker från Ulleråker med snart ettåriga Adam för att vara med.

Till vänster en kvinna i starkt grön tröja, långt halsband, svart bakåtstruket hår och glasögon. Sitter med händerna i knät bakom ett bord. Till höger en mörkhyad kvinna med svart hår ner över axlarna. Hon har vit stickad tröja med polokrage. I famnen håller hon en fyramånaders bebis som är klädd i en vit långärmad tröja med applikation framtill. Bebisen har lite hår på huvudet, bruna ögon och tittar rätt in i kameran. Kvinnan tittar ner på barnet och ler lätt.
Genom att nå mammorna når Mamma United i förlängningen även ut till barnen. Till vänster: Nasrin Morad Marknäs. Till höger: Harnet Weldezgie med sonen Daymon, 4 månader.

Eventuellt kommer fler Mamma United-grupper starta upp på andra platser i Uppsala. Nasrin Morad Marknäs tycker Mamma United är bra, men:

Annons

– Det är synd om de invandrade männen. De behöver också hjälp att komma in i samhället och kunskap om hur till exempel socialtjänsten funkar i Sverige. Men det finns inte så mycket för dem. Männen har det också svårt och riskerar att bli ensamma och isolerade.

Pappagrupper

Det finns ett pilotprojekt med två pappagrupper under Mamma United i Västerås. Projektet ska utvärderas och det är ännu inte klart om det kommer att starta fler pappagrupper.

– Det är viktigt att utbilda kvinnorna för de har ofta ansvar för hela familjen – och är ofta hemma längre än männen i familjen. Kvinnorna lär också upp barnen som växer upp – och då får barnen kunskap på köpet, säger Kerstin Alksten, som var utvecklingsstrateg på Sigtuna kommun när första grupperna för Mamma United startade och nu är projektledare för Mamma United.

– Vi välkomnar alla, kvinnor med eller utan barn, unga som gamla. Inga män, men många som går på Mamma United berättar också vad de får lära sig för sina män, säger Yordanos.

Två kvinnor sitter till vänster i bilden, till höger står en tredje med sitt barn i famnen. Hon längst till vänster är mörkhyad med långt svart hår i rastaflätor som vilar över vänstra axeln. Hon har en svart tröja, grå byxor och en orange banderoll över bröstet med texten Mamma United. Hon har händerna knäppa i knät, blicken går ut ur bilden och hon tycks lyssna uppmärksamt på något. Kvinnan t h om henne i bilden är äldre, har brunaktigt hår i page, glasögon, svart kofta med blåmönstrad topp under och mörkblå jeans. Även hon har händerna i knät. Hon tittar in i kameran och ler. Till höger om henne i bilden, bakom henne, står en kvinna med lindblomsgrön huvudduk, tröja i lite mörkare grön nyans och jeans. Tittar ej mot kameran. Med vänster arm håller hon ett litet barn med mörkt lockigt hår och ljusblå dress bestående av byxor och tröja. I bakgrunden en dörr (t h) och en hylla med lådor i (t v).
Yordanos Solomon Lovadina och Kerstin Alksten från Mamma United lyssnar också på föreläsningen. I bakgrunden Reem Metwalli med sonen Adam.

Sprida ordet vidare

Tanken är att sprida ordet vidare, från en person till en annan. Nya kunskaper ska på så sätt nå ut till nya grupper i samhället – och i förlängningen öka integrationen i samhället.

Den första Mamma United-gruppen startade 2020 i Valsta i Sigtuna kommun. Sedan dess har verksamheten vuxit och finns nu i tretton kommuner. I september i år startade den första gruppen i Uppsala i Gränby.

– Det var Uppsala kommun som kontaktade Mamma United från början. De kom med förslaget om att vi borde starta i Gränby. Det finns redan många insatser i Gottsunda, men då det inte fanns lika mycket i Gränby så startade vi där, säger Yordanos Solomon Lovadina.

Mamma United finansieras av fastighetsbolag, kommuner och stiftelser med mera och har bland annat fått anslag av kronprinsessparets stiftelse. Förra året omsatte Mamma United fem miljoner kronor. Region Uppsala bekostar verksamheten i Gränby.

Läs också Mordhot skäl för vräkning - därför tvingas hyresgästen bort Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.