Mammor satte ner foten och gjorde området i Grums lugnare
Kanske hörde du talas om barngänget i Grums i somras?
Det var i början av juli som Hem & Hyra skrev om problemen med att en grupp barn mellan 8 och 10 år sades hota grannbarn och mammor. Barnen skulle ha sagt saker som ”jag ska sexa dig” och hotat med aluminiumrör, pinnar, kastat stenar och till och med tagit strypgrepp. Nyheten plockades upp och journalister från tidningar, radio och tv rapporterade från området om problemen.
– Det blev väldigt stort och det hade jag aldrig väntat mig, säger Kajsa om uppståndelsen.
Problemen hade pågått i drygt ett år, enligt mammorna. Gänget gick oftast på barn som gick ensamma i området. Men de hade även attackerat kvinnor i området verbalt och utsatt dem för repressalier när de sa ifrån. Det kunde handla om att få sopor i brevlådan eller att ens barn blev än mer utsatt efter en tillsägelse. Under våren förvärrades situationen.
– Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för du är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande. Det kan låta konstigt för den som inte upplevt det – men man tappar liksom allt när ett barn gör så mot en och vet inte vad man ska ta sig till, säger Malin.
Mammorna kontaktade Hyresgästföreningen i Karlstad för att få hjälp. Föreningen skrev en orosanmälan till det kommunala bostadsbolaget, kommunen, polisen och skolan.
I brevet skrev föreningen bland annat: ”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. /…/I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om vi mot dem”.
Kommunens reaktion var snabb.
– Så fort brevet kom samlade vi ihop oss för att det inte skulle bli värre eller större. Jag tycker att man alltid ska ta det på allvar när hyresgäster aviserar problem. För oss kom det plötsligt men för hyresgästerna hade det pågått under ett år, säger Annika Lomarker som är kommunchef och i somras dessutom var biträdande vd på Grums Hyresbostäder.
Sommaren vi lämnat bakom oss blev lugn och både Kajsa och kommunchefen tror att medieuppståndelsen bidrog till det. Dessutom har kommunens fältare gjort extra turer i området och socialtjänsten har haft tät kontakt med föräldrar i området.
– Min känsla är att det verkligen har hjälpt. Den här sommaren har barnen varit ute och lekt tillsammans och endast några få små incidenter har inträffat, berättar Kajsa.
Efter en ganska lugn sommar och när journalisterna åkt hem, börjar trots allt det riktiga arbetet.
– Även om det blev bättre just när mediedrevet gick räcker inte det, säger Kajsa och får medhåll av Annika Lomarker:
– Bra kan bli ännu bättre och det är vårt ansvar som kommun, men framförallt bostadsbolagets.
Hyresgästföreningen och kommunens olika delar ska kommer nästa vecka att genomföra en första aktivitetskväll i området för att ta reda på hur området kan förbättras och för att ge information.
En sak som det rått mycket förvirring kring, är om man kan polisanmäla barn som begår handlingar som skulle vara brottsliga om en vuxen gjorde dem.
– Det kan man och vi vill att de boende även ska veta hur man gör orosanmälningar, så att det inte behöver gå ett år innan vi kontaktas, säger Annika Lomarker.