Annons

Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen

Örebro Mannen förfalskade ett intyg för att få bo kvar i studentlägenheten. Polisen avskrev Öbos anmälan – utan att ha utrett ärendet. Men i ett liknande fall dömdes en annan före detta student.
Exteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.
Foto: Bildmontage: Anna Rytterbrant/Mattias Frödén
Männen gjorde samma sak: förfalskade intyg för att få bo kvar i sina studentlägenheter trots att de inte studerade längre. En av dem har nu dömts för urkundsförfalskning. Den andra mannen går fri eftersom polisen lade ner förundersökningen.

Örebrobostäder, Öbo, har de senaste åren börjat göra regelbundna stickprovskontroller av dem som hyr bolagets studentbostäder. Öbo har upptäckt runt fem fall där hyresgästerna har förfalskat sina studieintyg eftersom de vill bo kvar i sin studentbostad, trots att de inte pluggar längre.

Bostadsbolaget fick på allvar upp ögonen för fusket för några år sedan, efter att ha kommit på en ung man med en förfalskning.
– Han berättade för oss hur lätt det är att förfalska ett intyg i dataprogram. Samtidigt är det väldigt lätt för oss att kontrollera om intygen stämmer genom att dubbelkolla med Örebro universitet, säger Rickard Sahlqvist som är bokonsulent på Öbo.

Läs ocksåPoesins kraft – grannarnas dikter jagade bort råttorna från gårdenFyra personer, två män och två kvinnor, sitter runt ett bord. De skrattar. En stiliserad råtta är infälld i bilden.

Ingenting hände

Efter det har Öbo polisanmält två män för detta brott, urkundsförfalskning. Den första anmälan skickade bolaget till polisen i augusti 2020. Därefter hände – ingenting.

Minst två poliser hade ärendet på sitt bord innan det gick vidare till en annan förundersökningsledare hos Örebropolisen. Och i februari i år lade hon ner förundersökningen, utan att saken hade utretts. En av anledningarna var att polisen behövde prioritera grövre brott.

Straffet för urkundsförfalskning är fängelse i högst två år. Böter finns inte med i straffskalan. Men förundersökningsledaren ansåg att det hade gått så lång tid sedan gärningen begicks – 17 månader – att det i stället för fängelse nu bara kunde bli tal om böter som eventuellt straff. Det var det andra skälet till att polisen lade ner förundersökningen.

Läs ocksåAnna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas
Bild på huskroppar vid Örebro universitet. I förgrunden träd med gröna blad.
De två männen hade studerat vid Örebro universitet.

Lagmannen håller inte med

Men det resonemanget förstår inte Lars-Erik Bergström. Han är lagman (chef) vid Falu tingsrätt och med i Sveriges domstolars mediegrupp som svarar på frågor från journalister.
– Ett år och fem månader är inte så lång tid att straffet inte kan bli annat än böter. Det skulle i så fall vara om det fanns särskilda skäl, men så tror jag inte är fallet här, säger Lars-Erik Bergström.

Annons

Han tycker inte det är ett ringa brott att fuska till sig en studentbostad på det här sättet.
– Om jag hade fått ett sådant åtal i domstolen hade jag definitivt inte gått under straffminimum, förklarar Bergström.

Nu blir straffet oftast inte fängelse för den här typen av brott. I stället brukar det bli villkorlig dom, en påföljd man kan dömas till i stället för fängelse. Den villkorliga domen kombineras oftast med dagsböter.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

Bild på polishuset i Örebro. Polisbilar står parkerade utanför. Till vänster en bild inflikad på polisens presstalesperson Lars Hedelin.
Lars Hedelin är presstalesperson hos polisen och den som fick i uppdrag att kommentera hanteringen av de två ärendena.

Polisen: ”Man gör olika bedömningar”

Exakt det straffet (villkorlig dom och 40 dagsböter) fick den andre mannen som Öbo hade polisanmält för att ha förfalskat ett studieintyg. Anmälan hade Öbo skickat till polisen i december 2020, det vill säga fyra månader efter att bolaget vänt sig till polisen med det första ärendet.

Här hade polisen tid att utreda brottet och en åklagare tog sedan beslut om att åtala mannen. Den 19 april dömde Örebro tingsrätt honom för urkundsförfalskning och även för ett ringa narkotikabrott.

Två väldigt likartade fall men med helt olika utgångar. Hur kan det komma sig?
– Det är nog helt enkelt så att det inte är samma förundersökningsledare, man gör olika bedömningar. Sedan är det väl också så att det inte finns två fall som är helt identiska, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Annons

Förvånad

Öbos Rickard Sahlqvist är förvånad över hur rättsväsendet har fungerat i de här fallen.
– Det rör sig om i stort sett likadana ärenden så det är klart att man undrar hur det har gått till väga.

Kommer ni att fortsätta polisanmäla sådana här saker?
– Ja, det är rutin hos oss nu, säger Rickard Sahlqvist samtidigt som han understryker att de flesta studenter är skötsamma.

Det går att överklaga en nedlagd förundersökning till åklagarkammaren. Öbo har inte tagit ställning till om man ska göra det eller inte.

Läs också Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.