Annons

Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Uppsala Plötsligt dimper den ner: flyttnotan. Värden vill ha tusentals kronor för skador i lägenheten eller bristande städning. Men ofta lönar det sig att protestera. Hyresgästen Julia Lagerman slapp betala.
Julia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning
Foto: Petra Marandi Roos
Julia Lagerman argumenterade för att hålen i väggen var normal användning av en lägenhet. Då slapp hon betala.

Stämningen blir spänd under slutbesiktningen av Julia Lagermans och hennes sambos lägenhet, hos en privat hyresvärd i Uppsala. Personen från bostadsbolaget går runt och pekar ut saker Julia måste åtgärda eller betala för.

– Vissa saker är helt rimliga, som ”ni har missat att städa här”. Men sen var det hål i betongväggen efter en hylla och märken efter tavelkrokar. Det måste ju ändå ses som normal användning av en lägenhet, säger Julia Lagerman.

Läs ocksåPatrik, 31, krävs på tusenlappar av hyresvärden - så undviker du en dyr flyttnotaHyresgästen Patrik Johansson krävdes på en dyr flyttnota av hyresvärden. Nu vill han inte betala.

500 kronor per borrhål

Hon får veta att hon kommer att få betala 2 000 kronor bara för de fyra borrhålen och kanske ytterligare för de andra anmärkningarna. De argumenterar fram och tillbaka och lämnar lägenheten oense.

Väl hemma i sin nya lägenhet letar Julia fram förbesiktningsprotokollet och ser att det inte står något där om att hon är skyldig att betala för borrhålen. Dessutom letar hon upp mer information om vad som gäller. Hon mejlar hyresvärden.

– Då får jag till svar att det är okej. De släpper det, säger Julia Lagerman.

Läs ocksåSparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda"Unionens förbundsjurist Filip Vujcic och Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson är nöjda med förlikningen som innebär 1,5 miljoner från Bengtsforshus.

Dragkamp runt ”normalt slitage”

Diskussionerna runt flytträkningar handlar ofta just om vad som egentligen är normal användning av en lägenhet, så kallat ”normalt slitage”. För vad är egentligen ”normalt”?

Annons
Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det är ganska vanligt att man kan få betala mindre eller slippa betala om man bestrider sin flytträkning
Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

– Du går ju på ett golv och solen lyser på tapeten och du sätter upp en tavla eller två. Några tavlor och en tv brukar ses som normalt slitage, men sätter du upp en spegelvägg och det är borrhål över hela väggen brukar det räknas som mer än normalt, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Det finns också en branschpraxis om avskrivningstider. Värdet på tapeter brukar till exempel minskas år för år under 13 år, medan en massiv stavparkett som går att slipa om skrivs av på 60 år.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Värt att ifrågasätta flytträkningen

Känns flytträkningen orättvis lönar det sig ofta att ifrågasätta den.

– Det är ganska vanligt att man kan få betala mindre eller slippa betala. Bestrider man räkningen är det hyresvärden som måste bevisa i domstol att det är mer än normalt slitage, säger Martin Hansson.

Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle (Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län samt Norrtälje) sparar varje år hundratusentals kronor åt medlemmar som får sina flytträkningar minskade eller avskrivna. Det kan handla om att bostadsbolaget väljer att inte driva ärendet vidare när hyresgästen bestrider, eller att summan bolaget begärt för något är för hög med tanke på att man bör göra skriva ner värdet.

Annons

Det kan också hända att bostadsbolaget väljer att backa på större summor när det blir tydligt att hyresgästen inte kommer att kunna betala, till exempel när det handlar om en hyresgäst med låg inkomst som ska flytta till ett äldreboende.

”Många blir rädda och betalar”

Vill man bestrida en flytträkning skriver man helt enkelt det i ett mejl till hyresvärden. Om räkningen gått vidare till inkasso eller Kronofogden behöver man skriva även dit.

– Många blir rädda och betalar direkt, men då ses det som att man accepterat summan. Man får inte en betalningsanmärkning bara för att man bestrider räkningen, säger Martin Hansson.

En av dem som har bestridit sin flytträkning och vänt sig till Hyresgästföreningen är Javed Hussain. Rikshem i Uppsala ville ha flera tusen för att hans köksskåp var fuktskadade, trots att han felanmälde dem redan i samband med att han flyttade in.

Fakta: Julias 3 tips inför utflytt
Julia Lgerman, porträtt mot en beige husvägg. Julias tre tips för stt alippa betala vid utflytt, flytträkningar.
Julia Lagerman.

 

1. Ta reda på vad man får och inte får göra redan innan utflytt. Man får till exempel sätta upp tavlor.
2. Stå då dig! Det går att argumentera emot besiktarens bedömning.
3. Hänvisa till källor som styrker det du säger, exempelvis information från Hyresgästföreningen.

 

 

Fakta: Så minskar du risken att behöva betala

Vid inflytt:

  • Läs besiktningsprotokollet. Mejla hyresvärden om något saknas eller inte stämmer. Spara en kopia på mejlet.
  • Fota lägenheten, inklusive eventuella skador.
möbeltassar på ett brunt laminatgolv med ett svart stolsben från en pinnstol och skuggan av den. flytträkningar - hur kan man slippa betala vid utflytt
Möbeltassar minskar risken för repor som hyresvärden kan kräva pengar för vid utflytt.

Under boendetiden:

  • Sätt möbeltassar på möbler som riskerar att repa golvet.
  • Ta hand om lägenheten och städa regelbundet.
  • Gör felanmälan så fort något går sönder.

Vid utflytt:

  • Spackla igen borr- och skruvhål på ett snyggt sätt.
  • Städa mycket noga (eller anlita en städfirma som ger garanti på att klara besiktningen).
  • Fota lägenheten efter utflytt och städning.
  • Var med på för- och slutbesiktning om du kan.
  • Skriv inte under besiktningsprotokollet om du är osäker på innehållet eller det står att du är ersättningsskyldig ­– även om du är beredd att betala en del.

Efter utflytt:

  • Om du får en flytträkning som du tycker är orättvis kan du bestrida den i ett mejl till hyresvärden. Spara en kopia. Bestrid den på samma sätt till inkassobolag och Kronofogden om du får betalningskrav från dem.
  • Kontakta Hyresgästföreningen för att få råd, om du är medlem.
Läs också Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.