Annons

Många bosparar åt sina barn – högst belopp i storstäderna

Nyheter Mer än hälften av alla föräldrar sparar till sina barns första boende. Sju av tio i åldersgruppen upp till 35 år sparar och de som bor i storstäderna lägger undan mest.
Föräldrar i storstäderna bosparar mest åt sina barn.

En av anledningarna till att så många sparar är svårigheten att få hyreskontrakt, säger Fastighetsmäklarförbundets vd Carolina Stegman om resultatet av den undersökning som branschorganisationen har låtit Sifo göra.

— Det är svårt för många idag att flytta hemifrån om de inte får ekonomisk hjälp i någon form av sina föräldrar eller andra. Undersökningen visar att det är många som sparar till sina barns första egna boende och det ganska mycket.

Läs ocksåDe köade i arton år för drömtvåan i Svedala

Fler än hälften, 54 procent svarar att antingen de själva eller deras partner sparar. 17 procent uppger också att barnens mor- eller farföräldrar sparar.

Oftast handlar det om 500 kronor per månad och barn, men i storstäderna är genomsnittet 926 kronor.

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg anser att sparandet är en följd av samhällsutvecklingen.

Annons
Läs ocksåI Norrland hittar du bostad direkt

– Tidigare generationer har kunnat räkna med att det finns hyresrätter till överkomliga hyror när det varit dags att flytta hemifrån. Så är inte längre fallet, särskilt inte på tillväxtorterna.

Undersökningen visar också att fler än var tredje, 37 procent, inte sparar. Både Martin Hofverberg och Carolina Stegman varnar för att möjligheten att skaffa sig en egen bostad har blivit en klassfråga.

– Det ska ju inte vara en förutsättning för att kunna flytta hemifrån att du har föräldrar som kan hjälpa till ekonomiskt. Det är synd att det ska vara så och skapar en stor orättvisa, säger Caroline Stegman.

Läs ocksåTufft hitta bostad för studenter i Göteborg

Martin Hofverberg befarar också att problemet kommer att förvärras såvida inte en rad reformer genomförs. Hyresgästföreningen vill bland annat se en skattereform för bostadssektorn med lika villkor mellan ägt och hyrt, samt statliga topplån för att bidra med finansiering när byggandet avtar – något som nu börjar ske.

Annons

– Med den pris- och lånespiral som blivit resultatet av den förda politiken kan det också kännas tröstlöst att spara ihop till en insats på många orter. Därför behöver vi en politik som pressar ner priserna, ökar utbudet och ger oss ett långsiktigt hållbart byggande.

Att sparandet är mest utbrett i den yngsta föräldragenerationen förvånar inte Martin Hofverberg.

– Det är en generation som vuxit upp med bostadsbristens konsekvenser, och gissningsvis försöker göra vad dom kan för att deras barn ska slippa deras egna resa genom ständiga flyttar, andrahandsboenden och osäkra kontrakt.

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.