Annons

Många brister i boendeinflytande

Nyheter Nästan alla allmännyttiga bostadsföretag påstår sig arbeta med boendeinflytande. Men hur man gör det skiljer sig – och många verkar förvirrade över vad uppdraget går ut på.

I lagen om allmännyttiga bostadsbolag står angivet att varje värd ska erbjuda sina hyresgäster både möjlighet till boendeinflytande samt inflytande i själva bolaget.

Det innebär att hyresgästen ska kunna påverka insatser i den egna lägenhet samt ha inflytande i frågor som berör flera hyresgäster tillsammans. Tanken är att denna möjlighet att vara delaktig ska öka ansvarstagandet och bidra till en ökad gemenskap i bostadsområdet.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

På pappret är boendeinflytandet en självklarhet bland landets kommunala värdar – men att omsätta det i praktiken är snäppet svårare. Det visar en färsk undersökning från Boverket, utförd genom enkätintervjuer med ett urval av landets allmännyttiga bostadsbolag.

Över 70 procent av de tillfrågade styrelseledamöterna anser att de i stor eller ganska stor omfattning arbetar med boendeinflytande för dess hyresgäster. Bara två procent av styrelseledamöterna uppgav att det helt saknades möjlighet till boendeinflytande.

När samma fråga i stället riktades till Hyresgästföreningens representanter på orten var endast 28 procent av uppfattningen att bolagen arbetade i stor eller ganska stor omfattning med inflytandefrågor, och att det helt saknas boendeinflytande i 7 procent av bolagen.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

På samma sätt anser 40 procent av styrelseledamöterna i företagen att hyresgästerna har möjlighet att påverka bolagets verksamhet i ganska stor eller stor omfattning, medan Hyresgästföreningen hävdar att möjligheten till inflytande är liten eller så gott som obefintlig i mer än hälften av bolagen.

Annons

Silla Odhnoff, utredare för boinflytande vid Hyresgästföreningen tycker ändå att landets kommunala bostadsbolag gör ett godkänt jobb utifrån förutsättningarna.

– En del har stora ambitioner att jobba med inflytande. Andra har en väg att gå, säger hon. 

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Boverket anmärker på att endast ett fåtal bolagsstyrelser har representation av hyresgästerna, och lyfter fram Örebrobostäder som ett framgångsrikt exempel. Bolaget är det enda som arbetar med en arvoderad ”hyresgäststyrelse” som lyfter frågor viktiga för de boende.

Än mer anmärkningsvärda blir svaren på frågan om man arbetar med jämställdhet som utgångspunkt för boendeinflytandet. 8 procent av värdarna svarar då nej, och hela 42 procent uppger att de inte vet. Här önskar Boverket att bolagsstyrelserna arbetade mer målinriktat.

Silla Odhnoff på Hyresgästföreningen håller med.

Annons

– Om fler blir medskapande i det här arbetet kommer vi att bli bättre på det här, men det krävs en stark vilja, en strategi och en god samverkan med bostadsföretaget för att nå dit.

Boverket drar även slutsatsen att boendeinflytandet ser olika ut beroende på hur stor allmännyttan är på en ort. I små bolag upplevs ledningen som mer synlig och engagerad, vilket underlättar samspelet med hyresgästerna.

Att arbetet med inflytande ser så olika ut över landet kan även ha att göra med att alla hyresgäster inte är lika intresserade av att vara med och bestämma. Tidigare undersökningar har visat att de främst är äldre människor som engagerar sig, medan de yngre samt person med utländsk bakgrund inte är lika aktiva.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.