Annons

Många deponerar hyra i norr

Jämtland Eino i Kramfors var utan tvättstuga en hel sommar. När han satte in en del av hyran till länsstyrelsen gav värden med sig. I Norrland nyttjar många rätten att deponera – trots att det inte är helt riskfritt.
Foto: Åsa Eriksson
Påtryckningsmedel. Eino Uotela valde deponering när hyresvärden slutade lyssna. Länsstyrelsens siffror visar att hyresgäster i södra Norrland deponerade mest 2018 i både Västernorrland och Jämtland. 79 171 respektive 28 409 kronor.

När din bostad inte är i fullt brukbart skick, som i Einos fall, kan du ha rätt till nedsatt hyra för den tid som bristen består. Vill inte värden gå med på hyresavdraget kan du välja att deponera en del av hyran till länsstyrelsen. Det är lite som att sätta in pengarna på banken i väntan på att det avgörs vem som har rätt till dem.

Men det måste göras på rätt sätt. Man får inte deponera som stridsåtgärd. Det måste finnas grund för deponeringen och beloppet måste vara rimligt.
Man får heller inte deponera efter att bristen är åtgärdad. Då kan det gå illa. Vilket en hyresgäst på Öland nyligen fick erfara då en felaktigt gjord deponering slutade med att hon förlorade sin bostad.
Att det händer är mycket ovanligt. Men rättsfallet fick Hyresgästföreningen att agera.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

– Efter hovrättsbeslutet gick jag genast ut med en rekommendation om att iaktta försiktighet med att råda en medlem att deponera hyra, säger förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Men Hyresgästföreningen i Norrland har länge varit och är fortsatt flitig tillämpare av deponeringssystemet jämfört med övriga landet. Både innan och efter domen. Men varje deponeringsärende föregås av ett noga övervägande av riskerna, enligt Niklas Sundell, enhetschef för juristerna på Hyresgästföreningen Norrland.

Deponering av lägenhetshyror i Norrland 2014–2019*

Läs ocksåDeponering kan vara ett farligt beslut

Annons

* 1/1 2014 -19/6 2019

 

Läs ocksåDeponering av hyran vanligast i Örebro och dyrast i Värmland

Siffran över deponeringsärenden för Hyresgästföreningen i Norrland brukar vara cirka tjugo per år. Har antalet minskat efter domen där en hyresgäst tvingades flytta på grund av felaktig tillämpning av deponeringsrätten?
– Vi har ju även tidigare gått igenom ärendena noga och övervägt riskerna så det är inte säkert att den siffran påverkas, säger Sundell.

Har ni ändrat arbetssättet kring deponeringen efter domen och uppmaningen från förbundet?

–  Vi måste vara väldigt noggranna när vi rekommenderar hyresgästen att deponera och informera om riskerna, även om de inte är stora om man deponerar rätt.

Annons

Siffrorna som Hem & Hyra tagit fram tillsammans med länsstyrelserna i Norrland tyder på ett intresse för deponering även utanför Hyresgästföreningens verksamhet.

Varje år deponeras totalt cirka 160 000 kronor i Norrlands fyra län. Siffrorna för Västernorrland har skjutit i höjden sedan 2014. Från 16 304 deponerade kronor till 79 171 kronor 2018.

Mikael Renqvist jobbar som jurist i Luleå. På hans skrivbord ligger det just nu tre pågående ärenden om deponering. Han tycker att tillvägagångssättet är bra för att utjämna maktfördelningen.
– En hyresvärd har ett orimligt övertag gentemot hyresgästen. Att använda deponering är ett sätt att jämna ut de förhållandena, säger Mikael Renqvist.
Han känner sig inte heller osäker på hur han ska hantera frågan.
– Finns det en risk för medlemmen så låter vi bli helt enkelt.

Tillbaka till Eino och hans trasiga tvättstuga. I hans fall ansågs 3 183 kronor vara en rimlig deponering som ersättning för den bristen.
Åtgärden räckte för att värden skulle få fart och laga maskinerna. Och något anspråk på pengarna gjorde värden inte heller så de fick Eino tillbaka på kontot tre månader senare.
Hans egen erfarenhet bekräftar juristen Mikaels ord.
– Ibland känns det som man inte har nåt att säga till om som hyresgäst när värden inte lyssnar. Då är den här möjligheten bra.

Fakta: Deponering av hyra

Som hyresgäst kan du undanhålla (deponera) en del av hyran vid tex brister i bostaden. Pengarna betalas då istället in till länsstyrelsen i väntan på åtgärd eller rättslig process. Fördelen är att värden inte kan vräka dig för obetald hyra. Men du får inte deponera för mycket – då riskerar du ändå att bli vräkt. Hyresgästföreningen hjälper dig att deponera rätt.

Det är inte ovanligt att värden inte gör något alls efter beskedet om deponi. Hen måste nämligen stämma dig för att få ut pengarna. Om inte värden gör det kan du efter tre månader begära att få tillbaka de deponerade pengarna. Andra möjligheter är att du och värden förlikas, det vill säga kommer överens, och i värsta fall kan du förstås förlora och tvingas betala. Men då kan du ju använda de deponerade pengarna.

För att få tillbaka pengarna måste du ansöka hos länsstyrelsen om återbetalning. Du bestämmer själv om du vill ha tillbaka hela eller om panten ska vara kvar. Om du tänker fortsätta deponera hyra måste pantbeloppet vara kvar.

Fakta: Exempel på när du kan ha rätt att deponera hyra
  • En del av din lägenhet går inte att använda. Gäller ofta vid ombyggnationer, då en del av lägenheten blir obrukbar men hyresvärden ändå inte vill sätta ner hyran.
  • Du har rätt till skadestånd enligt hyreslagen. Det kan vara om värden har orsakat en vattenskada och din egendom har förstörts.
  • Du har en motfordran på hyresvärden. Du kan till exempel ha utfört en förbättring av lägenheten, kommit överens med värden om att du skulle få betalt för det, men inte fått det.
  • Värden har höjt hyran på eget bevåg, det vill säga utan förhandling.
  • Värden tar inte emot hyresinbetalningarna. Kan låta märkligt, men ibland vill värden bli av med någon hyresgäst och försöker med detta trick.
  • Om du inte vet vem som ska ta emot hyran. Det kan vara oklart vem som äger fastigheten och du kanske får avier från två håll, eller ingen avi alls.
Läs också Kalars hotar familj med uppsägning efter hyresdeponering ”Deponering är inte riskfritt” Allt färre deponerar hyra i Östergötland Ann-Charlotte får bo kvar Hyresgäst tröttnade på fåren - deponerade hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.