Många frågor på stormöte om Pennygången
– Just nu mår man dåligt. Jag vet inte var jag står, ärligt talat.
Annelie Brodén, hyresgäst på Pennygången, har just kommit ut från Hyresgästföreningens medlemsmöte i Axelhuset på Axel Dahlströms torg. Hennes fyrarumslägenhet ingår i den första etappen av Stena Fastigheters aviserade storrenovering, med planerad start i höst.
Planerna har väckt starka protester bland de boende, som riskerar hyreshöjningar på hela 60 procent. Den här onsdagskvällen finns Hyresgästföreningen på plats för att försöka svara på medlemmarnas många frågor. Bland annat konstaterar föreningens jurist och förhandlare att Stena först måste få klartecken av hyresnämnden om hyresgästerna själva inte godkänner renoveringen av sina lägenheter.
Processen kan ta flera månader, och kommer sannolikt att bli av. Annelie Brodén är nämligen en av många som vägrar signera lappen från fastighetsägaren.
– Jag har inte skrivit på. Det tänker jag inte göra. Absolut inte, säger hon bestämt.
Grannen Anette Wingstrand håller med. Samtidigt är hon besviken över att inte redan nu kunna få besked från Hyresgästföreningen om vilken eventuell hyresnivå som kan anses rimlig. För ett visst mått av upprustning behövs verkligen, konstaterar hon.
– Kaklet lossnar, det är alltid stopp i avloppet, vattnet rinner fel och går mot garderoberna så att de ruttnar. Väggar spricker, köken är dåliga, golven lutar. Och förra sommaren hade vi jätteproblem med råttor. Så jag är inte emot renoveringar. Det är hyran man vill veta, och där står det ju still.
Under onsdagens möte uttryckte flera hyresgäster oro för repressalier om man inte samarbetar med hyresvärden, till exempel att det skulle bli svårare att få en lämplig ersättningslägenhet. Andra betonade vikten av att kämpa för en blandad stad, vilket genererade spontana applåder.
Någon tyckte att Hyresgästföreningen redan gett upp genom att inrikta sig på förhandlingslösningar, till exempel möjligheter att välja renoveringsnivå eller att fasa in hyreshöjningar stegvis. Många ville också veta hur de kan agera för att protestera mot de dyrbara standardhöjningarna och visa sitt stöd för dem som står först i tur.
Hittills har hyresgästerna i området startat ett nätverk i form av en Facebookgrupp, Pennygångens framtid, som på bara några veckor har samlat omkring 900 medlemmar. Nu planerar nätverket en namninsamling. Man har redan genomfört en enkät, som besvarats av ett 20-tal hushåll i renoveringens första etapp. Den tyder på att upprustningen kommer att få påtagliga konsekvenser för de boende.
– Det är bara en enda av dem som kommer flytta tillbaka till sin lägenhet, säger Catarina Thörn som ingår i nätverkets styrgrupp. 15 personer kommer att flytta från Pennygången, och resterande kommer att flytta till mindre lägenheter.
Själv har hon valt att bo i Högsbo med sin familj just för att området rymmer boendeformer där människor med olika inkomster kan bo sida vid sida. Catarina Thörn är medlem i Hyresgästföreningen, men önskar att föreningen tydligare kunde ta ställning för vilken sorts stad man vill ha i framtiden. Hon menar att Pennygången med Stenas hjälp skulle kunna bevaras som ett exempel på socialt hållbar stadsutveckling.
– Man k-märker och räknar varenda fågelsort, säger Catarina Thörn. Man kunde mycket väl göra så även i bostadsområden. Här finns det sociala värden som inte får förstöras. Att även folk med lägre inkomster har råd att bo hyfsat centralt. Att alla barn går i samma skola. Att folk ska kunna ha kvar sina lägenheter och butiker vid uppgradering, att folk inte byts ut. Det är viktigt att markera att det Stena gör är ansvarslöst.
Bostadsområdet Pennygången i Högsbo byggdes 1959 och rymmer drygt 770 lägenheter. Ägaren Stena Fastigheter vill de närmaste åren genomföra omfattande renoveringar som bland annat innebär betydande standardhöjningar. För detta vill man höja hyrorna med 60 procent. Ungefär 50 lägenheter berörs av upprustningens första etapp. Hyresgästföreningen har 400 medlemmar i området.