Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: ”Ställer inga krav”
Trelleborgshem är en av hyresvärdarna som inte valde att gå tillbaka till fysiska visningar direkt när samhället öppnade upp. Först i april 2024 började det allmännyttiga bostadsbolaget i Trelleborg visa sina lägenheter igen för blivande hyresgäster.
– Jag tror att efter pandemin var man van vid att inte titta på lägenheter. Då efterfrågade man det inte på samma sätt, säger Emily Ingves, förvaltare hos Trelleborgshem.
Under pandemin slutade många bostadsbolag helt med visningar en period. En del sökande fick inte ens se en planritning på lägenheten innan de förväntades ta ställning.
Men trots att pandemin nu är över får många fortfarande inte gå på en fysisk visning av lägenheten de söker.
Hos Bostadsförmedlingen i Stockholm låg antalet bostäder (ej nyproduktion) som inte erbjöd visning på runt 10 procent årligen innan pandemin. Under det första halvåret 2024 har nästan en av fyra lägenheter – 23 procent – inte haft visning.
”Ställer inga krav”
Att tacka ja till en lägenhet innebär ofta man använder köpoäng som man har sparat ihop under flera år. Det finns en önskan från de blivande hyresgästerna att få se lägenheten innan de bestämmer sig, säger Marika Klerby-Nordström, chef för marknad och kommunikation på Bostadsförmedlingen i Stockholm. Men det är hyresvärdarna som avgör om en lägenhet ska visas eller inte.
– Vi ställer inga krav på fastighetsvärdarna att ha fysisk visning. Men däremot berättar vi alltid för dem att en fysisk visning och att få se lägenheten innan man bestämmer sig är väldigt önskvärt för den blivande hyresgästen, säger hon.
Visar inte ens hälften
En värd som visar få av sina lägenheter som blir förmedlade via Bostadsförmedlingen i Stockholm är Stena fastigheter. Under det första halvåret 2024 har över hälften – 53 procent av bostadsbolagets lägenheter inte blivit visade. Samma siffra för Rikshem är 43 procent, för Willhem 31 procent och för Victoriahem 30 procent.
Det kan jämföras med Svenska bostäder och Stockholmshem, där endast 2 respektive 0,3 procent av de lediga lägenheterna inte haft visning under det första halvåret 2024.
Renoveringar ger färre visningar
Hos Stena fastigheter är det dock inte pandemin som ställer till det. I stället görs ofta stora renoveringar efter att en hyresgäst flyttar ut, vilket gör att lägenheten inte kan visas, enligt uthyrningschef Helena Hamrén.
– Vi har en stor mängd lägenheter som vi renoverar innan vi hyr ut dem. Då vill vi såklart inte visa lägenheten i orenoverat skick, och vi kan inte heller visa den när den är en byggarbetsplats, säger hon.
Sökande blir i stället erbjudna att titta på bilder och se en 360-graders visning av en exempellägenhet. I vissa fall håller bostadsbolaget även en öppen visning av en renoverad lägenhet som liknar den som hyresgästen har sökt.
Bostadsförmedlingen i Stockholm trycker på att blivande hyresgäster ofta vill se lägenheten. Hur ser du på att ni i många fall inte kan erbjuda det?
– Vi önskar att vi hade kunnat erbjuda det. Men vi kan heller inte låta lägenheter stå tomma med vakanshyror för att vi ska kunna visa dem, säger Helena Hamrén.
Dubblar intresset
I flera delar av landet får hyresgäster inte möjlighet att se sitt blivande hem. Hos Boplats Syd har 28 procent av lägenheterna i det ordinarie beståndet (ej nyproduktion) inte haft någon visning under första halvåret 2024.
LF Skåne Hyresfastigheter har inte erbjudit visning av 96 procent av sina lägenheter. Motsvarande siffra för Newsec är 88 procent, för Trelleborgshem 85 procent och för Trianon 43 procent. I botten av tabellen återfinner vi Lifra, som visat alla sina lägenheter som förmedlats via Bostad Syd under det första halvåret 2024.
Intresset för bostäder med fysisk visning än mer dubbelt så stort som för andra lägenheter, visar statistik från Boplats Syd. Från 2022 och framåt har de lägenheter där en fysisk visning erbjudits haft 119 intresseanmälningar i snitt, jämfört med 54 i genomsnitt för lägenheter utan visning.
Kötid spelar roll
Personer med lång kötid väljer även i högre grad lägenheter som de får se innan de bestämmer sig, visar Boplats Syds siffror.
– Vilket såklart är logiskt. Om det hade varit bostadsrätter så skulle det vara orimligt att ta en sådan utan fysisk visning. Men köpoäng är också en form av kapital. Om man har stått i kö i tio år så vill man ju försäkra sig om att man lägger det kökapitalet på en bostad som passar ens behov. Då är den fysiska visningen väldigt viktig, säger Filip Hultberg, marknadsanalytiker på Boplats Syd.
Här blir nästan alla lägenheter visade
Hos Boplats Göteborg är lägenheter utan visning sällsynta. Här sker nästan alla visningar fysiskt – precis som innan pandemin.
Det är bara när lägenheten inte är färdigställd som den som vill hyra får nöja sig med ritningar, planskiss och filmer, enligt Mats Ekblad, kommunikationsansvarig hos Boplats Göteborg.
– Det är egentligen ett ganska litet antal lägenheter det handlar om. I år har varit ett tiotal nyproducerade, eller helrenoverade lägenheter. Och det såg ungefär likadant ut under 2023, säger han.
Från hösten 2022 och framåt har det i huvudsak varit fysiska visningar, enligt Mats Ekblad.
Varför är det viktigt för er att ha fysiska visningar?
– Det är alltid bättre att se lägenheten. Det är svårt att visa det med bild och film. Det blir som en garanti både för hyresgästen och hyresvärden, att man får det som man är överens om helt enkelt, säger han.
Kräver mer resurser
Under våren gjorde trycket från blivande hyresgäster i kombination med en tuffare uthyrningsmarknad att Trelleborgshem började med fysiska visningar igen efter pandemin.
I dag är det återigen standard att erbjuda visning. Men för att kunna göra det har den allmännyttiga hyresvärden behövt fördela om arbetsuppgifter och nyanställa.
Kräver det mer resurser att erbjuda visningar av lägenheter?
– Ja, det gör det absolut, säger Emily Ingves på Trelleborgshem.