Annons

Många kvinnor blir fast på jourboendet

Nyheter Bostadsbristen drabbar våldsutsatta särskilt hårt. När det saknas lägenheter att flytta vidare till korkas landets kvinnojourer igen. SE SIFFROR FÖR DITT LÄN.
Foto: SKR
Carina Ohlsson är ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

I fjol anmäldes 28 300 fall av kvinnomisshandel i landet. Och allt färre av de som drabbas får plats på skyddade boenden.

Enligt en rapport från Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, tvingades jourerna neka 60 procent av kvinnorna som var i akut behov av att fly undan våld i hemmet.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

En orsak är att det helt enkelt finns för ont om plats inom den egna verksamheten. En annan är att den ökade trögheten på bostadsmarknaden gör att kvinnor som inte längre är i akut behov av skydd har svårare att hitta en vanlig bostad.

Resultatet blir att de stannar kvar längre hos jourerna – som i sin tur inte kan ta emot nya drabbade.

Carina Ohlsson, ordförande i SKR, är besviken över hur landets kommuner hanterar det skriande behovet av tak över huvudet.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

– Man följer inte den lagstiftning som finns om att ta emot de här utsatta kvinnorna och barnen, som i en bemärkelse är att betrakta som hemlösa.

Annons

Totalt bodde under fjolåret 1 102 kvinnor och 934 barn hos SKR:s kvinnojourer. Samtidigt tvingades jourerna säga nej till totalt 1 748 kvinnor och 603 barn.

Carina Ohlsson berättar att många av kvinnorna är dubbelt utsatta, eftersom deras livssituation gör det extra svårt för dem att få tag på en ny lägenhet.

Läs också22-åring i bråk – knivhögg sin hyresvärd två gånger: "Hoppas inget påverkar kontraktet"

– Som resultat av att de levt med våldet är det inte ovanligt att de har dålig ekonomi och saknar förutsättningar att ta hand om sig själva. Då måste de kunna få kommunal borgen som hjälp att hitta boende.

Hon önskar även bättre draghjälp av de privata bostadsbolagen:

– Nästan hälften av de som bor på kvinnojourerna är barn, och barnfamiljer ska inte behöva vara hemlösa. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som angår alla.

Annons

I storstäderna, där bostadsköerna är som längst, går det extra trögt att slussa ut utsatta kvinnor till egna boenden. En rapport som gjorts på Vänsterpartiets begäran visar att bara hälften av kommunerna i Stockholms län har en bostadskö med förtur för våldsutsatta kvinnor och ett fungerande samarbete för byten över kommungränserna.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har kvinnor som levt i våldsamma relationer även löpt större risk att drabbas av vräkning, på grund av störda grannar och för att lägenheten kan skadas i samband med misshandeln.

För att värna de utsatta beslutade riksdagen förra veckan att kvinnor och män som misshandlas ska få bättre skydd mot att vräkas från sin hyresrätt.

Fakta: Antal kvinnor och barn på kvinnojour
Kvinnor Barn Totalt
Stockholm 312 287 599
Västra Götaland 195 149 344
Skåne 218 238 456
Blekinge 74 26 100
Södermanland 78 78 156
Fakta: Antal som nekades jourplats
Kvinnor Barn Totalt
Stockholm 205 80 285
Västra Götaland 357 179 536
Skåne 676 143 819
Blekinge 98
Södermanland 101
Fakta: Antal boendedygn på jour i snitt
Kvinnor Barn
Stockholm 40,6 48,1
Västra Götaland 41,7 52
Skåne 47,5 39,7
Blekinge 19,7 51,1
Södermanland 40,3 55

Källa: SKR

Not: Statistiken är inte fullständig, då SKR saknar medlemsjourer i delar av landet. Siffrorna för barn är i underkant, då många jourer inte för statistik över minderåriga.

Fakta: Fler får nej

På ett år har andelen sökande kvinnor som jourerna tvingats tackat nej till ökat från 55 procent till 61 procent.
Gällande barn har det ökat från var 32 procent till 39 procent.
Boendetiden har i snitt ökat från 38,5 dygn 2011 till 40,1 dygn i fjol.

Källa: SKR

Läs också Fastighetsskötare hotade misshandlad kvinna: "Kommer se till att du står utan bostad" Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.