Annons

Många lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”

Norrköping Öppna visningar, telefonsamtal och tusenlappar i tillfälligt sänkta hyror. I Norrköping prövas flera knep för att få lägenheterna uthyrda. Efter ett rekordår i bostadsbyggandet står mycket tomt – men att hitta en som man har råd med kan fortsatt vara svårt. ”Det finns bara för de rika”, säger Lyselotte Andersson.
Skylt med öppen visning och bostadsökande.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresvärdarna känns desperata, säger Lyselotte Andersson som blivit uppringd och erbjuden lägenheter i Norrköping.

Skylten på gatan försöker locka till spontana besök i den lediga hyresfemman i 1940-talshuset mitt i centrala Norrköping. I entrén finns godis, skoskydd och presentationsblad ­– men det går så där. Efter en timme har det bara dykt upp en person som är intresserad av Balders öppna visning.

— Den här var något för dyr för mig, över 17 000 i månaden, och så är jag egentligen intresserad av en fyra, säger Pernilla, som kommit dit för att kika.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Är det svårt att hitta lägenhet?
— Jag har precis börjat kolla och det känns ganska lätt, det står många lediga. Men det är svårare att hitta någon billig, säger hon.

Avvaktande marknad

Öppna visningar har mest varit vanligt vid nybyggen, men numera är det flera hyresvärdar som ställer ut skyltar och visar upp äldre lägenheter som inte blir uthyrda direkt.

— Vi har sett en mer avvaktande marknad och därför arbetat mer aktivt med uthyrningen. Vi har bland annat haft fler öppna lägenhetsvisningar, marknadsfört oss mer och tillfälligt arbetat med olika erbjudanden, säger Eva Jonasson, pressansvarig på Balder, om situationen i Norrköping.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?
Skylt med öppen visning.
Öppna visningar har blivit vanliga i Norrköping.

Några kvarter därifrån ordnar kommunägda Hyresbostäder öppen visning av flera nyrenoverade treor som står tomma.

— Just nu är det lite tufft. Det verkar vara många som tampas om samma problem att få allt uthyrt, säger Pierre Hjertström, områdesansvarig på Hyresbostäder.

— Det är främst många treor ute och de är det inte lika lätt med. Sedan spelar läget stor roll. I Lindö har det gått jättebra att få våra nybyggda lägenheter uthyrda, medan det varit svårare på andra håll, förklarar Jennifer Kasman, uthyrare på Hyresbostäder.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Slår nytt byggrekord

Louise och Johan Eriksson som nyligen flyttat till Norrköping dyker upp på visningen. De är på jakt efter en lägenhet med något lägre hyra.

— Vi kommer från Nyköping och där är det ju en total mardröm att försöka hitta lediga hyreslägenheter. Så är det ju inte i Norrköping, utan här finns det många lediga att välja på. Några kompisar till oss fick en etta på bara två dagar, säger Louise Eriksson.

Vad tycker ni om hyresnivåerna?
— Vi tycker att det är snäppet billigare än vad vi är vana vid i Nyköping. Vi tänker väl mer på trygghet och säkerhet nu och att man ogärna vill bo på första våningen, säger Johan Eriksson.

Annons
Bostadssökande i Norrköping.
Louise och Johan Eriksson söker bostad i Norrköping.

Hos de större hyresvärdarna i Norrköping räknar vi till över 450 stycken lediga lägenheter, enligt bolagens hemsidor. Att det står så många lediga har troligen två förklaringar. Förra året slog Norrköping nytt byggrekord då över 1100 nya bostäder färdigställdes, varav cirka 800 var nya hyreslägenheter.

— Det har inte byggts så här många bostäder i Norrköping sedan miljonprogrammets dagar. Vi får gå tillbaka till 1971 för att komma upp i de här nivåerna, förklarar Olle Kylensjö, statistiker på Norrköpings kommun.

Befolkningen minskar

En annan förklaring är att det blivit färre Norrköpingsbor och att den tidigare starka befolkningstillväxten har fått sig en törn.

Under 2010-talet hade kommunen en befolkningsökning på elva procent eller drygt 13 000 personer, den högsta ökningen sedan 1950-talet. Men nu har utvecklingen bromsat in och för första gången på tjugo år minskar antalet invånare i kommunen. Nedgången beror främst på minskad invandring och lågt barnafödande.

— Utan invandring hade inte Norrköping växt under 2000-talet. Hela ökningen i folkmängd är personer med utländsk bakgrund. Samtidigt så har barnafödandet gått ner ganska mycket. Vi har de lägsta siffrorna på antalet födda barn sedan 2004. Sedan har utvandringen varit högre än vad vi har trott och Skatteverket har ökat kontrollerna av felaktig folkbokföring, förklarar Olle Kylensjö.

Uthyrare på Hyresbostäder.
Det finns många lediga treor för närvarande, berättar Jennifer Kasman, uthyrare på Hyresbostäder i Norrköping.

Kommunen hade tidigare en plan om att växa till 175 000 invånare år 2035, en ökning med cirka 30 000 invånare mot i dag – men den visionen har nu fått skrotas.

— Vår prognos nu är att befolkningen i Norrköping ändå kommer öka litegrann under kommande år. Ungefär 300 personer om året, men det är mer än en halvering jämfört med de senaste tio åren, säger Olle Kylensjö.

Värden ringde upp

Kombinationen med byggrekord och minskad befolkning märks av på flera sätt på bostadsmarknaden i Norrköping. Lägenhetssökare vi pratar med beskriver många hyresvärdar som desperata. Lyselotte Andersson lade ut i en Facebookgrupp att hon letade bostad och en stund senare ringde telefonen.

— Plötsligt ringde Victoriahem och undrade vad jag ville ha för lägenhet. Jag blev ganska överraskad, men de hade inget intressant för mig. På Facebook är det många hyresvärdar som är aktiva och svarar i trådar. De känns ganska desperata, säger Lyselotte Andersson.

I inre hamnen planeras cirka 3 000 bostäder de kommande åren.

Hon började leta efter lägenhet för ett år sedan och fick nyligen tag i en tvåa i Åby, utanför Norrköping. Men trots att det finns många lediga har det varit svårt att hitta någon med rätt hyresnivå – och även uppfylla hyresvärdarnas krav.

— Många kräver att man måste ha fast anställning och det har inte jag. Sedan måste man ju vara ganska tät för att ens ha råd att betala hyrorna. Det finns bara för de rika, säger hon.

Annons

Halva hyran

Flera hyresvärdar erbjuder nu tillfälliga hyresrabatter på utvalda lägenheter. Det kan handla om upp till halva månadshyran i vissa fall och om ett par tusen kronor i månaden under en begränsad tid.

— För mig har det inte varit ett alternativ. Det är liksom ett skämt. Då tänker man inte långsiktigt för rabatten är ju inte hur länge som helst, säger Lyselotte Andersson.

Hyresgäst på balkong.
Lyselotte Andersson tycker inte hyresrabatter är något bra alternativ.

I stadsdelen Ljura har Hyresbostäder börjat erbjuda rabatter för att möta konkurrensen från nybyggda hyreshus i närheten. Nyinflyttade kan få en treårig hyresrabatt på sammanlagt över 30 000 kronor.

— Vi har inte haft rabatter tidigare, så det här är ett test från vår sida. Vi vill locka nya till Ljura och jag utesluter inte att det kommer rabatter även i andra områden, säger Thomas Gustafsson, marknadschef på Hyresbostäder.

Fortsätter bygga

Trots att det blivit svårare att få lägenheter uthyrda fortsätter ändå byggandet av nya hyreshus i Norrköping. I inre hamnen släpptes nyligen drygt 150 nya lägenheter för uthyrning. Men enligt Hyresbostäder finns ett stort intresse för deras nya bostäder.

— Vår vakansproblematik är inte nyproduktion i dag. Där finns det fortfarande en marknad om man bygger rätt produkt till en prisrimlig hyra, säger Thomas Gustafsson.

Samma sak gäller kring befintliga ettor och tvåor med lägre hyror. Där finns fortsatt en stor efterfrågan.

— De som har lite mindre i plånboken har fortfarande svårt att få tag i en billig bostad, en billig etta eller tvåa. Där är det fortfarande många, många sökande. Men har du råd att betala kanske 9 000–10 000 i månaden då är det väldigt lätt att få tag i en bostad i dag, säger Thomas Gustafsson.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.