Många malmöbor för fattiga för att flytta till nybyggt
– Det känns fantastiskt. Jag bor gärna nära min familj men vill samtidigt ha en chans att bli självständig och få klara mig själv, säger 18-åriga Fatme Ghali, som i december flyttade in i sin etta på 34 kvadratmeter. Månadshyran är drygt 3 800 kronor inklusive hemförsäkring.
Flytten innebär samtidigt att Fatmes föräldrar och tre syskon som bor i huset mittemot får lite mer plats i den lilla fyrarummaren på 78 kvadratmeter.
Förra året växte Malmös befolkning med 7 373 personer samtidigt som antalet nya bostäder bara var 793. Trots det är en kraftigt ökad nyproduktion ingen mirakelkur mot varken trångboddhet eller bostadsbrist i Malmö.
Den slutsatsen dras av Rikard Jacobsson på revisionsföretaget PricewaterhouseCoopers som på uppdrag av MKB och Malmö stad undersökt relationen mellan behov och efterfrågan på Malmös bostadsmarknad.
Malmöbornas inkomster var förra året näst lägst i hela landet.
Bland dem som flyttar till Malmö har bara en liten del råd att flytta till en nybyggd bostad.
De flesta har inte ens råd att betala för en medeldyr hyresrätt.
Förutom insatser som ger fler en bättre ekonomi är nybyggnation ihop med flyttkedjor och förtätning viktigt för att kunna vända på utvecklingen.
– Flyttkedjorna fungerar, men det är trögt, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB.
Granskningen som gjorts på uppdrag av MKB och Malmö stad visar att bara tio procent av dem som flyttade till Malmö under 2008 hade råd att hyra en nybyggd hyresrätt. Närmare 80 procent har inte ens råd att betala en lägenhet med medeldyr hyra. I stället visar flyttströmmen att många flyttar till stadsdelar där flertalet hushåll redan bor trångt.