Många missar att söka bostadstillägget
Vem har rätt till bostadstillägg?
– Till att börja med ska du ha fyllt 65 år och ta ut hela din allmänna pension. Hur mycket pengar du kan ha rätt till beror på vilka boendekostnader, inkomster, tillgångar och skulder du har. Tumregeln är att du ska ha inkomst under 13 000 kronor i månaden efter skatt som ensamstående eller att ni får ut max 9 000 kronor per person som sambor. Har man större inkomst än så är det ingen idé att söka.
Hur mycket pengar kan man få?
– En ensamstående kan få högst 4 990 kronor i bostadstillägg, medan man som sambo kan få högst halva det beloppet. För maximalt bostadstillägg ska du ha en månadshyra på minst 5 000 kronor och vara ensamstående utan några särskilda tillgångar eller kapitalinkomster.
115 000 av landets två miljoner pensionärer beräknas ha rätt till bostadstillägg utan att ansöka. Varför då?
– Vi vet att många tycker att det är krångligt att fylla i och skicka in alla papper. Vissa blandar också ihop bostadstillägg med bidrag och vill därför inte ansöka. Men för att kunna få hela den pension man har rätt till är det viktigt att känna till detta tillägg. Båda de här sakerna arbetar vi för fullt med att förbättra. Vi har till exempel ringt runt till pensionärer med låg inkomst för att informera om att de kan ha rätt till ersättning.
Vilka är de vanligaste missuppfattningarna du stöter på?
– Att man inte kan få bostadstillägg om man äger sin bostad. Det är bara om du äger en annan fastighet, till exempel ett fritidshus, som du kan gå miste om ersättning. Annars är det bara pengar på kontot som är att betrakta som tillgångar – inte bilar, båtar, tavlor, antikviteter eller annat lösöre. På samma sätt glömmer många att sparande i aktier, fonder, separata matkonton och pension från utlandet också räknas som tillgångar och inkomster.
Se efter här om du har rätt till bostadstillägg.
270 000 pensionärer får bostadstillägg varje månad – åtta av tio är kvinnor. Snittersättningen är 2 400 kronor.
För att ansöka måste du vara 65 år och ta ut hela din pension, inklusive eventuell premiepension.
Har du som ensamstående mer än 13 000 kronor i inkomst efter skatt eller ni två gemensamt mer än 18 000 kronor efter skatt är det inte lönt att söka. Däremot kan man ha några hundratusen i tillgångar och ändå ha rätt till viss ersättning – om din inkomst är låg.
Ingår flera personer i hushållet delas bostadskostnaden er emellan.
Förmögenhetsvärdet på din bostad har ingen betydelse för tillägget.
Du som har sjuk- eller aktivitetsersättning får ditt bostadstillägg prövat av Försäkringskassan.
Misstänker du dig ha rätt till bostadstillägg: Gå in på Pensionsmyndigheten.se och sök på ”Beräkna bostadstillägg” eller ring kundservice på 0771-776776.
Hör av er till Pensionsmyndigheten om ni separerar av annan anledning än skilsmässa – att bo åtskilt ger högre ersättning.
Vid väldigt låg pension kan du ha betydligt mer än 100 000 kronor i tillgångar och ändå få bostadstillägg. Men avrunda rejält uppåt: få människor har koll på alla sina tillgångar och avkastningar.
Säljer du en fastighet med vinst kan bostadstillägget sänkas eller upphöra.
Endast pengar på konto och kontanter som sammanlagt överstiger 25 000 kronor räknas som tillgångar. Att få en mindre slant i handen av anhöriga påverkar därför inte.
Många kvinnor mister änkepensionen när de fyllt 65. Kom ihåg att du kan söka bostadstillägg.
Ett vanligt bostadslån påverkar inte bostadstillägget. Men vid så kallade senior- eller hypotekslån finns det risk att pengarna du får ut räknas som förmögenhet.
Sedan två år tillbaka behöver du inte ansöka om bostadstillägg varje år. Det sker per automatik.
Låt inte krånglet avskräcka. Har du fyllt i ansökan fel blir du kontaktad för hjälp.