”Många tror att vi har hyresreglering i Sverige”
– Den tar upp frågor som vi som forskare tycker har uteslutits eller varit frånvarande i de senaste årens diskussion om bostadskrisen. Och när vissa saker inte diskuteras byggs det istället upp myter. Det är dem vi försöker avslöja i boken.
Kan du ge något exempel på vad ni anser är en bostadspolitisk myt?
– En av de viktigaste myterna är att många tror att vi har hyresreglering i Sverige. Det har vi i verkligheten inte haft sedan 1970-talet. Trots det är det ett envist påstående som återkommer hela tiden i debatten, kravet på att hyresregleringen ska slopas.
Vad är skillnaden på hyresreglering och det system vi har nu?
– Hyresregleringen innebar att det fanns regler från staten om hur en hyra skulle sättas, och ett tak för hur hög den fick vara. I dag har vi ett förhandlingssystem där parterna träffar en överenskommelse om hyreshöjning, precis som när man förhandlar om löner på arbetsmarknaden. Det är inget man som fastighetsägare är tvingad att delta i. Om man är debattör och inte vill ha ett förhandlingssystem får man säga det, men det låter kanske inte lika starkt som att säga ”ta bort hyresregleringen”.
Vilka är ni som står bakom boken?
– Vi är ett kollektiv bestående av 14 forskare som ingår i CRUSH, The Critical Urban Sustainability Hub. Vi är verksamma vid Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Malmö högskola, och studerar bostadskrisen ur ett hyresrättsperspektiv, men med olika perspektiv i övrigt.
Klockan 17.30 i kväll kommer fyra av er att medverka på ett seminarium på Arena: Första Lång. Vad kommer samtalet att handla om?
– Dels ska vi berätta om boken, dels svara på frågor från publiken. Var och en av oss ska prata lite mer specifikt om det kapitel som vi varit huvudansvariga för, även om vi valt att stå för bokens innehåll som ett kollektiv.
Boken kom ut i maj. Hur har mottagandet varit?
– Det har varit ett mycket stort intresse, boken har sålt som smör och vi har blivit bjudna överallt för att prata om den. Det visar att vi har haft rätt i att de här frågorna behöver lyftas. Sedan har vi förstås mött mothugg också, en del har retat sig på att vi kallar de här påståendena för myter. Det är förstås en lite provocerande formulering.
En antologi om bostadspolitiken i Sverige, och om de myter som författarna menar florerar i debatten.
Boken är skriven av 14 forskare från Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Malmö högskola.
I kväll, onsdag 21 september, klockan 17.30–20 är det seminarium och göteborgsrelease för boken på Arena: Första Lång. Arenan ligger i Hyresgästföreningens lokaler på Första Långgatan 17B, Göteborg.
Talare: Catharina Thörn, Irene Molina, Stig Westerdahl och Bo Bengtsson.
Arrangemanget är gratis och öppet för alla som är intresserade.