Annons

En tredjedel i Värmland klarar inte hyran i nybyggt

Värmland Hyror i nybyggt är så höga att de äter upp över en tredjedel av medianinkomsten i Värmlands län. Bostadsbristen drabbar dem med låg inkomst.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Det behövs lägenheter – men det som byggs är dyrt. I Värmlands län kostar en nybyggd lägenhet i genomsnitt runt 2 700 kronor mer i månaden än en äldre.

Hyresgäster som har råd att bo där får mindre kvar i plånboken, men faktum är att många i Värmland inte skulle klara en nybyggnadshyra. Medianinkomsten i länet ligger nämligen under kravet som många hyresvärdar har för att du alls ska få skriva kontrakt: hyran får ta max en tredjedel av inkomsten (se grafiken nedan).

Läs också"För dyrt att bo i nybygge"

Det finns ingen officiell statistik som visar hur stor andel av de nybyggda lägenheterna som faktiskt är uthyrda. En enkät som Hem & Hyra skickade ut till 53 kommunala hyresvärdar i Region Mitt som består av Örebro, Dalarnas, Sörmlands och Värmlands län visar dock följande:

  • Hyresgäster i nya lägenheter flyttar oftare jämfört med dem i äldre.
  • Det kan vara trögare att hyra ut nya lägenheter jämfört med äldre.
  • Samtidigt uppger bolagen att både nya och äldre lägenheter hyrs ut.

I Lindesberg ser man hur hyran påverkar uthyrningsgraden. Av bolagets sex absolut dyraste lägenheter står två tomma. Hyran är på 12 995 kronor per månad. I det övriga beståndet är trycket hårt även i nybyggt. Men det beror enligt Libo:s vd Roger Sixtensson på att de använder en rabattstege, den så kallade Öbo-modellen.

– Det är ett måste med rabatterade hyror hos oss. Vi hade inte alls haft lika mycket uthyrt i nyproduktionen annars eftersom smärttröskeln för hyror ligger lägre än den hyra som produktionskostnaderna egentligen kräver, säger han.

Läs också"Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

Öbo-modellen är ett sätt att marknadsanpassa hyrorna i nybyggt, menar Örebrobostäders vd Ulf Rohlén.

Annons

– Alla tänker att marknadshyra innebär att hyror höjs, men det kan lika gärna vara tvärt om, säger han.

Bostadsforskarna Martin Grander, Malmö universitet, och Anna Granath Hansson, KTH, är eniga om att marknaden för de nyproducerade och dyra hyreslägenheterna börjar bli mättad i landet, även om de geografiska skillnaderna är stora.

Läs också"Brist" trots tomma lägenheter

– Jämför man inkomstnivåer och hyrorna i nyproduktion inser man att många lägger väldigt mycket pengar på sitt boende. I många kommuner pågår nu diskussioner kring hur man kan bygga fler billigare lägenheter, säger Anna Granath Hansson.

Martin Grander ser också att en del nya lägenheter står tomma, även om han inte kan belägga det med siffror.

– Bostadsbristen är inte generell utan drabbar dem med låga inkomster, säger Martin Grander.

Annons
Alla siffror i grafiken kommer från SCB, gäller 2017 och är i kronor per månad. Hyrorna är beräknade på en lägenhet på 70 kvadrat.

För många i Värmlands län ligger hyrorna i nybyggt över inkomstkraven för att alls få hyra en nybyggd lägenhet.

En vanlig måttstock bland bostadsbolag är kravet att hyran inte får ta mer än en tredjedel av din inkomst. Enligt Boverket kräver så många som 89 procent av Sveriges hyresvärdar att den bostadssökande har tre till fyra gånger större bruttoinkomst än hyran. Sätter man medianlönerna i Värmland i relation till hyrorna i nybyggt, ser man att exempelvis en ensamstående med medianlön inte skulle klara en nybyggnadshyra.

– Kommunpolitiker ser bara två staplar i statistiken: antalet bostadssökande och antalet tillgängliga lägenheter och det enda man har fokus på är att de där två staplarna ska matcha varandra. Politikerna tänker inte på vem de bygger för och vilka som står för efterfrågan, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Fakta: Unga och nyanlända värst drabbade

Unga och nyanlända är enligt forskarna de som i första hand drabbas av en tuff bostadsmarknad.

Andra grupper är bland annat ensamstående med barn och äldre med låg pension.

Fakta: Medianlön

Medianlönen är den lön som ligger i mitten av spannet. Ett exempel. Om följande löner finns: 10.000 kr, 12.000 kr, 18.000 kr, 19.000 och 35.000 kr blir medianlönen 18.000 kr.

Är spannet jämnt delbart är medianlönen medelvärdet av de två löner som ligger i mitten av spannet.

Källa: www.lonestatistik.se/

Läs också Mamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräks Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.