Många vill förbjuda grannars rök
Elva har redan rökstopp, huvudsakligen i nyproduktion. Ytterligare fyra överväger att införa det. Det visar Hem & Hyras granskning av 25 hyresvärdar i Storgöteborg och deras inställning till rökförbud.
Som skäl anges att majoriteten av hyresgästerna vill bo rökfritt, att många störs av rök och fimpar samt att röksanering är dyrt.
Andra värdar tvekar. De hänvisar till det osäkra rättsläget: det är inte självklart att de skulle få rätt vid en prövning. Ett förbud bedöms också kräva hårdare kontroll och konsekvenser. Om systemet ska upprätthållas bygger det i praktiken på att grannar anmäler varandra.
Bostadsjätten Poseidon i Göteborg införde nyligen rökförbud inne i lägenheten för alla nya hyresgäster. Sedan några år råder totalförbud mot rökning i bolagets nybyggda hus.
– Attityderna till rökning förändras. Vi ser att tiden är mogen nu, och ville flytta fram positionerna i frågan, säger bolagets informationschef Linda Thorsson.
Botrygg började skriva in rökförbud i nya kontrakt redan för 17 år sedan. Numera gäller förbudet även hyresgäster med äldre kontrakt – även om det inte står i deras avtal.
Men svenskarna är ett lydigt folk. Enligt Botrygg Göteborgs vd Joachim Arcari brukar det räcka att säga till den som trotsar regeln.
– Vi har skickat skarpare brev, där vi skriver att rökförbudet är en del av kontraktet och att det i värsta fall är ett avtalsbrott. Är grannarna allergiska så måste vi löpa linan ut. Men mig veterligen har vi aldrig prövat det rättsligt, säger han.
Om samhället vill begränsa rökning så bör sådana påbud i så fall gälla alla sorters hem, anser Hyresgästföreningen, som är emot specialregler för just hyresgäster.
– Vi ser det som ett problem när man vill förbjuda det i just den här upplåtelseformen, säger Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.
Hon är tveksam till om exempelvis Poseidons nya rökförbud skulle hålla juridiskt, åtminstone under en lång övergångsperiod när nya hyresgäster har andra regler än grannar i samma hus.
– Men jag skulle inte råda någon som skrivit på ett villkor att bryta mot det. Då är det bättre att få det prövat.
Läs mer: ”Öppnar en dörr för andra förbud”
• Som hyresgäst får du inte störa grannarna i sådan grad att det kan skada hälsan eller försämra deras bostadsmiljö.
• Du ska också vårda lägenheten väl, och är skyldig att ersätta skador som du själv orsakat.
• 2016 prövade hyresnämnden ett fall i Varberg där en man rökt inne trots förbud. Då det gällde rökning i ”normal omfattning” fick mannen ändå bo kvar.