Annons

Många vill ha stöd för arbete mot segregation

Nyheter Intresset för hur man motverkar segregation är stort. Delegationen mot segregation, som den nya myndigheten heter, har fått in hundratals intresseanmälningar för samverkan och kunskapsutbyte i frågan.

När den en månad långa ansökningstiden gick ut på tisdagen handlade det om uppemot 300 och fler strömmade in efter kontorstid.

– Vi fick in väldigt många ända fram till midnatt och listan håller på att uppdateras,
säger myndighetens kommunikationsansvariga Anneli Tillberg.

Myndigheten har under året en budget på 53 miljoner kronor som kan gå till kommuner, landsting och aktörer från civilsamhället som arbetar mot segregation. De omkring 300 som har skickat in en intressemälan kan i ett senare skede söka statsbidrag.

Charlotte Johansson, verksamhetschef på Delegationen mot segregation, är nöjd med utfallet.

– Det är glädjande att vi har fått in så många intresseanmälningar. Det visar att det finns en stor vilja att arbeta med att motverka och minska segregation ute i landet.

Tanken med den nya myndigheten, även kallad Delmos och som startades efter ett förarbete av Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren, är att göra arbetet mot segregation mer kunskaps- och erfarenhetsbaserat.

– Lärdomar från tidigare satsningar på arbetet mot segregation visar att det är viktigt att jobba utifrån kunskap, till exempel forskning, om hur segregation fungerar och hur den bäst kan motverkas, säger Charlotte Johansson.

– Segregation är en samhällsövergripande fråga och det är därför det är så viktigt att fler aktörer arbetar tillsammans.

– Det är också viktigt att det finns en lokal förankring om hur arbetet bör bedrivas och att arbetet sker i samverkan mellan olika aktörer – till exempel mellan myndigheter, kommuner och landsting, civila samhället och så vidare.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.