Annons

Mångmiljonaffären klar: MKB har tagit över skandalföreningen i Malmö

Malmö Köpet på 80 miljoner kronor omvandlar bostadsrätterna till hyreslägenheter. På onsdagen tog MKB till slut över den skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren i Malmö. Men samtidigt som affären ska ge boende både pengar och hyreskontrakt riskerar andra att hamna på gatan.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

Det kommunala bostadsbolaget MKB kliver idag in som nya ägare av den omskriva bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. De 79 bostadsrätterna blir därmed ombildade till hyreslägenheter. Redan imorgon har MKB lovat att sätta igång med arbetet som ska ge de boende i den misskötta fastigheten värme, ventilation och fungerande hissar.

– Det är högsta prio att våra nya kunder ska få fungerande värme, ventilation och hissar. Saker som inte behöver åtgärdas akut kommer vi att skynda långsamt med. Vi vill lära känna de boende och involvera dem i vårt arbete, säger Frida Lind, fastighetschef hos MKB, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåNy dom - omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronorKinesiska muren i Malmö.

LÄS MER: Affären som kan sätta familjer på gatan – MKB: ”Vi beklagar att vissa kommer i kläm”

För de som har haft en bostadsrätt i föreningen innebär köpet att de garanteras ett hyreskontrakt, om de har bott i sina lägenheter. Även de som har haft ett godkänt andrahandskontrakt ska få bo kvar, lovar MKB. Affären ska ge utrymme för ekonomisk ersättningen till den som har en bostadsrätt. Föreningen ska stå för den fördelningen.

Betalade svart – tvingas ut

Men Hem & Hyra kunde nyligen avslöja att mångmiljonaffären samtidigt riskerar att göra familjer hemlösa. En stor del av fastigheten har fungerat som hyreshus. Stockholmsföretag kontrollerar ett trettiotal lägenheter, andra hyrs ut av privatpersoner. För fyrabarnsfamiljen Ghubari väntar en oviss framtid. De har bara ett inneboendekontrakt, som de betalade en mellanhand 8 000 kronor för, och nu vill ägaren av bostadsrätten ha tillbaka sin lägenhet.

Annons
Familjen Ghubari lever i ovisshet. Om två månader måste de lämna sin lägenhet i Kinesiska muren i Malmö, efter att MKB har köpt fastigheten.
Familjen Ghubari lever i ovisshet. Om två månader måste de lämna sin lägenhet i Kinesiska muren.

–  Från början sa ägaren att vi kunde bo här så länge vi ville. Nu helt plötsligt måste vi flytta. Han säger att han behöver den till sin familj men jag tror att han är rädd att förlora den annars, sa Ahmad Ghubari, 20, äldsta sonen i familjen när vi träffades tidigare i höstas.

LÄS MER: Mångmiljonköpet förvandlar skandalföreningen till hyreshus – men familjen Ghubari blir hemlös

– Majoriteten av de som bor här är hyresgäster. De som äger bor i andra områden. De tjänar pengar härifrån, flera tusen varje månad. Många har redan tvingats flytta. Jag har sett flera som har flyttat. Jag är hundra procent säker på att det beror på det här, sa han också och syftade på MKB:s köp, sa han också.

Läs ocksåHyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronorLovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen och huset Kinesiska muren i Malmö.
Familjen Ghubari i soffan i vardagsrummet.
Familjen Ghubari i soffan i vardagsrummet.

Familjen har varit i kontakt med MKB upprepade gånger och fått samma svar om igen: ”Vi kan inte göra något för er just nu. Ni får ställa er i Boplats Syds kö”.

När vi ställde frågan till bostadsbolaget fick även vi samma besked: den som inte har ett riktigt kontrakt idag kan inte räkna med att få något i framtiden heller.

Annons

Omfattande misskötsel

Kinesiska muren blev rikskänt efter Sydsvenskans avslöjande att boende i två bostadsrättsföreningar fullständigt förlorat kontrollen och att den verkliga makten i stället låg hos personer och företag baserade i Stockholm. Det är nu en av dessa föreningar som sålts till MKB.

Ett fuktskadat tak.

Resultatet av det märkliga ägarupplägget har lett till en omfattande misskötsel och boende har varit rädda. Ekonomin är körd i botten och varken värme, el, ventilation eller hissar fungerar som det ska. En nyckelperson i huset kräver föreningen på över sju miljoner kronor för obetalt arbete via en ny konkursansökan till tingsrätten. Det råder med andra ord totalt ekonomiskt och administrativt kaos. Miljöförvaltningen har slagit larm till socialförvaltningen med en grupporosanmälan, av rädsla för hur den dåliga miljön drabbar de över hundra barnen i huset.

Fakta: Detta har hänt i Kinesiska muren
  • Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
  • Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
  • Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
  • Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
  • 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
  • 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
  • 2008: Taxeringsrevisorn 2 registreras som bostadsrättsförening.
  • 1971: Huset byggs av MKB. Görs om till kontor på 1980-talet innan de återigen byggs om till bostadsrätter.
Läs också Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan” Här bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof” Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.