Annons

Manifestation för hyresgästens rätt och mot marknadshyror

Lysekil I strålande sol och sommarvärme kallade hyresgästföreningen till hyresgästens dag i Lysekils stadspark på lördagen. Men det var inte bara en trevlig familjedag, utan en manifestation mot marknadshyror. På länk direkt från Stockholm kunde besökarna höra förbundsordförande Marie Linder tala.

Runt om i landet samlades hyresgäster för att visa politiker och röstberättigade att bostadsfrågorna är viktiga och att man är beredd att ta matchen mot marknadshyror.

– Det betyder mycket med en sådan här dag, säger Lennart Derehag, regionordförande i hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. Våra förtroendevalda och anställda visar upp sig här och sätter avtryck i Lysekil.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hör regionchef Maria Hjelm om hyresgästens dag i Lysekil på Hem & Hyras Facebook-sida

I ett av tälten kunde besökarna prata bostadspolitik, få information om Hyresgästföreningen och vad folkrörelsen står för. Vid ett annat bor serverades kaffe. Barnen bjöds på hoppborg och ansiktsmålning.

Det blev snabbt kö till grillarna, där Hyresgästföreningen bjöd på hamburgare. Peter Karlsson Sanna Alsterkvist och Birgitta Sax såg till att alla fick nygrillade burgare. Snart kom även Philip Nordqvist och stöttade upp vid grillarna.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Det var naturligtvis en fullträff att det var Lysekilskalaset och hyresgästens dag samtidigt. Att det dessutom är höjdpunkten på regionens storsatsning för hyresgästernas frågor, gör det ju inte sämre, säger Philip Nordqvist, ledamot av förbundsstyrelsen och kommunansvarig för Hyresgästföreningen i Lysekil.

Annons

Från scenen i Stadsparken i Lysekil sändes så den stora manifestationen i Stockholm direkt på storbildsskärm. Lysekilsborna fick också en chans att visa upp sig för resten av landet via direktlänk.

Som uppladdning inför direktsändningen från Stockholm samtalade folkrörelseutvecklare Jan Lundqvist och regionordförande Lennart Derehag om var de olika riksdagspartierna står i frågan om marknadshyror.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

I publiken fanns också Reine och Britt Nygren. De är Lysekilsbor som sålde sitt hus för nio år sedan för att bli hyresgäster. Ett val de aldrig ångrat. Nu har deras hyreslägenhet gjorts om till bostadsrätt och då väljer paret Nygren att flytta.

– Det skulle vara en bra investering att köpa lägenheten, säger Reine Nygren. Men vi vill inte sätta oss i skuld. Vi vill hyra bor bostad.

Därför har paret valt att flytta till Lysekilsbostäder. På måndag får de nycklarna till sin nya bostad.

Annons

– För oss är det en självklarhet att fortsätta hyra vår lägenhet. Vi vill inte köpa lägenhet även om man säger att det är ett klipp, säger Britt Nygren. Att hyra bostaden passar oss bäst och därför flyttar vi.

Och i sitt tal från Stockholm betonade förbundsordförande Marie Linder att alla ska ha rätt till ett gott boende. Hon avslutade sitt tal:

– Jag har aldrig varit med om ett sådant tryck i vår organisation. Våra medlemmar är stolta över att ha en trygg hyresrätt.

 

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.