Männen bestämmer i bostadsföretagen i Mitt

Dalarna Männen behåller makten över bostäderna. Inom allmännyttan i Region Mitt är bara 12 av de 51 högsta cheferna kvinnor. I landet är fyra av fem män. Det visar Hem & Hyras granskning.

Karlskogahems vd Ann Hermansson Alm är chef inom en bransch där männen annars dominerar i styrelserum och på direktörskontor.

Den 48-åriga fastighetsekonomen och byggnadsingenjören med många år på ledande befattningar inom bostadsföretag, tycker att hon har haft tur och hamnat helt rätt i livet.

Läs ocksåBara var femte vd är en kvinna

– Det här är en rolig bransch med mycket teknik, många kontakter med människor och med pengar som snurrar.

Ann Hermansson Alm har aldrig känt sig förfördelad eller bromsad av att hon är kvinna.

– För mig har det aldrig varit något problem.

Men även om ganska exakt hälften av alla svenska hyresgäster är kvinnor, är det fortfarande männen som har makten över bostäderna.

Det gäller även inom de kommunägda bostadsföretagen.

När Hem & Hyra efter förra årets bolagsstämmor granskade styrelserepresentationen inom den så kallade allmännyttan visade det sig att sju av tio ledamöter var män.

På de absolut ledande posterna är mansdominansen ännu tydligare. Fyra av fem styrelseordföranden och vd:ar är män. Sedan 1995 har det dock skett en ökning från fyra till 20 procent kvinnliga vd:ar och från nio till 20 procent kvinnliga ordföranden.

I Hyresgästföreningens region Mitt med länen Södermanland, Örebro, Värmland och Dalarna är fördelningen på vd-sidan något jämnare med var fjärde kvinna på vd-posterna. Jämnast är den i Södermanland där var tredje vd är en kvinna. 

Men det återstår en lång väg att gå innan allmännyttans branschorganisation Sabo kan börja prata om hyfsat jämställda ledningar.

– Det beror väl på gamla strukturer inom ett länge manligt dominerat område. Det har helt enkelt varit fler män som sökt sig till här sektorn, säger Helén Ohlsson, nyvald ordförande i Sabostyrelsens grupp för ökad jämställdhet och mångfald.

Gruppen jobbar för att bostadsföretagens beslutsfattande organ ska bli mer representativa för befolkningen när det gäller kön, åldrar, inkomstnivåer och ursprung.

– Alla människor bor och boendet är en av de frågor som påverkar oss mest.

Vad betyder det att företagsledningarna i dag inte är jämställda?

– Män och kvinnor ser lite olika behov. Det kanske är så att kvinnor generellt är mer intresserade av hur barn och äldre lever. Men jag vill inte påstå någonting utan att veta. Då blir det bara en hypotes. Nu ska vi ta fram fakta med hjälp av ett universitet. Därefter får vi bestämma hur vi ska gå vidare.

Karlskogshems Ann Hermansson Alm är förvånad över att mansdominansen i ledningarna fortfarande är så påtaglig.

– Ibland har man tänkt att ´i nästa generation så… ´, men det verkar ju inte gå av sig själv precis. Jag ser ju att det kommer fler och fler kvinnor till den här branschen. Men det slår tydligen inte hela vägen ut till de ledande befattningarna.

Vad beror det på?

– Kanske är vi kvinnor lite fegare än männen när det gäller att ta på oss krävande uppdrag. Kanske är vi inte beredda att prioritera jobbet lika hårt när det handlar om att få ihop hela livspusslet. Men man ska akta sig för att generalisera.

Hur märker Karlskogahems hyresgäster att företaget har en kvinna som vd?

– Jag tror inte de märker det alls. Ledarskapet handlar om individ och inte om kön. Däremot är det naturligtvis bra att vi har en mixad ledningsgrupp med tre kvinnor och två män.

Hur ska bostadsföretagen bära sig åt för att få fler kvinnor på ledande positioner?

– Jag tror det i framtiden handlar mycket om att anpassa arbetslivet så att det går att kombinera yrke och familj på ett bra sätt. Det är viktigt för alla yngre människor.

Fakta: Vd:ar inom mittregionens allmännyttor
Län Män Kvinnor Har ingen vd
Dalarna 12 3
Värmland 12 4 1
Örebro 9 2
Södermanland 6 3
Totalt 39 12 1
Andel i procent 76 % 24 %
Fakta: Kvinnlíga vd:ar
Vd Företag Län
Anne-Brith Andersson Vingåkershem Södermanland
Marica Johansson Kfast, Eskilstuna Södermanland
Cecilia Högberg Trobo, Trosa Södermanland
Ann Hermansson Alm Karlskogahem Örebro
Eva Henebäck Norabostäder Örebro
Annika Lomarker Grums Hyresbostäder Värmland
Carin Skarman KBAB, Karlstad Värmland
Jessika Lundgren Forshagabostäder Värmland
Anna-Louise Samuelsson Kilsbostäder Värmland
Pernilla Wigren Kopparstaden, Falun Dalarna
Elisabet Nises Look Leksandsbostäder Dalarna
Cia Ferner Kny Bärkehus, Smedjebacken Dalarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.