Annons

Mannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden”

Nyheter Göteborgaren blev av med sin bostad efter att ha misshandlat en granne. Hyresnämnden godkände uppsägningen. Då åkte mannen hem till hyresrådet och lämnade hotfulla brev utanför hennes dörr. Nu döms han.
Foto: Polisen
Mannen döms även för att ha klottrat på väggen vid Störningsjourens kontor och ofredat en anställd där.

”Du kommer aldrig ifrån dina synder”. ”Gör rätt för dig, ta ditt ansvar”. ”Jag kommer in i döden att förfölja dig”.

Så skrev mannen i de brev han lämnade utanför dörren till ett hyresråds radhus.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ett hyresråd fyller samma funktion som en domare, men i hyresnämnden.

I de tre breven kallas hyresrådet även ”korrumperad hora” och en ”in i själen ond människa”.

Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.

Misshandel med käpp

Bakgrunden är att mannen, som är i 65-årsåldern, under 2023 blev uppsagd från den hyreslägenhet där han bott under mer än 30 år.

Allt började med att han uppträdde aggressivt mot sina grannar när de borrade i väggen. Han stötte en bambukäpp hårt i magen på den ene grannen, vilken ledde till att tingsrätten dömde honom till villkorlig dom för misshandel.

När misshandelsdomen kom skickade den kommunala hyresvärden en uppsägning.

Läs ocksåVärdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushållFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

Brev till media

Detta fick mannen att bli ännu mer aggressiv mot grannarna, som vid ett tillfälle behövde eskort av Störningsjouren för att komma till sin lägenhet.

Innan uppsägningen hade hunnit prövas i hyresnämnden skrev mannen också ett brev till bostadsbolaget och Störningsjouren, med kopior till polisen och Göteborgs-Posten.

Annons

I brevet skriver han att Störningsjouren kan jämföras med en kriminell organisation, vars anställda är ”empatibefriat patrask” och ”okultiverade och avhumaniserande torpeder”. Hyresvärden är en ”skam för mänskligheten” och verkar i en tradition av korruption och maktmissbruk.

Mannen körde en bambukäpp i magen på grannen, så att ett blåmärke uppstod.

Skrek i rätten

Vid sammanträdet i hyresnämnden brast det för mannen. När Störningsjourens trygghetskonsulent skulle vittna skrek mannen åt honom och hotade honom inför sittande rätt.

Detta ledde till att hyresnämnden godkände värdens uppsägning.

Nämnden såg allvarligt på mannens beteende både mot trygghetskonsulenten och mot sina grannar. En hyresvärd ska inte heller behöva stå ut med kränkande brev, skrev nämnden.

Beskyller hyresrådet

Mannen överklagade beslutet till Svea hovrätt. Hovrätten fastställde uppsägningen. Då började det dyka upp handskrivna brev hemma hos hyresrådet som hade medverkat i Göteborgs hyresnämnds beslut.

Breven var undertecknade av mannen, som även tidigare skickat en upprörd skrivelse till kvinnans kontor.

I breven framgår det att han beskyller hyresrådet för att ha provocerat fram hans utbrott i hyresnämnden. Han anser även att hon begått tjänstefel genom att inte upplysa honom om han kunde ha ett biträde. Han vill att hon ska kontakta honom och skriver ut sitt telefonnummer.

Kände oro

Under loppet av ett par veckor lägger mannen dit tre olika brev. När hyresrådet inte ringer honom så skruvas mannens tonläge upp för varje brev.

Hyresrådet har i polisförhör vittnat om att hon kände oro för att mannen skulle tända eld på hennes hus eller liknande. Hon uppfattade honom som oberäknelig och upplevde det som ett implicit hot att han gått hem till hennes hus för att lämna breven, i stället för att skicka dem på posten.

Annons

Mannen erkänner att det är han som skrivit breven, men förnekar att de skulle vara menade som ett hot.

Hovrätten skärper domen

Göteborgs tingsrätt tyckte inte heller att breven innehöll något hot om våld. Däremot har de vållat hyresrådet psykiskt lidande och varit ett försök att hämnas på henne för hennes beslut i hyresnämnden.

Tingsrätten dömde mannen för förgripelse mot tjänsteman. Domen överklagades till hovrätten.

Hovrätten i Västra Sverige anser att mannens sista brev innehåller hot om brottslig verksamhet. Det är så pass allvarligt att hovrätten nu ändrar domen och dömer honom för hot mot tjänsteman.

Skadegörelse och ofredande

Liksom i tingsrätten döms mannen även för ringa skadegörelse och ofredande, eftersom han klottrat på fasaden till Störningsjourens lokaler och även skrikit i ansiktet på en av Störningsjourens anställda.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Mannen har även villkorliga dagsböter sedan misshandelsdomen, men slipper betala dem eftersom han satt häktad i nästan en månad under våren.

Hovrättens dom kan när detta skrivs fortfarande komma att överklagas.

Läs också Kommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta Kvinna vräks av samma värd från två olika bostäder på mindre än ett halvår Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.