Annons

Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Gävle Hyresgästen Maria Krook hotas med vräkning efter att hyresvärden upptäckte att hon befann sig i Turkiet, samtidigt som en annan person bodde i hennes lägenhet. Men hur länge får man egentligen vara bortrest – och får man inte ha en inneboende då?
Tvådelat foto. Stora bilden; turkisk flagga mot bakgrund av hav och foten av en udde/ö. Infälld högst upp till höger: porträtt på Maria Krook, bara ansiktet, hon ler mot kameran och har ljust hår.
Foto: Pixabay/privat
Maria Krook bor delar av året i Turkiet då hon får mindre problem med kroppen i det varmare klimatet.

Det är januari och Maria Krook befinner sig i Turkiet när hon får veta att den kommunala hyresvärden Gavlegårdarna har skickat ett rekommenderat brev till henne hemma i Gävle. Hon ber om en kopia via mejl och läser att hyresvärden anklagar henne för otillåten andrahandsuthyrning, alternativt för att sakna ”skyddsvärt intresse” för sin lägenhet, eftersom hon bor utomlands. Det är grannar som har hört av sig till Gavlegårdarna i början av 2023 och uppgett att Maria inte har setts till och att en man nu verkar bo i hennes lägenhet.

– Jag blev så paff! Jag tyckte att jag hade gjort allting rätt och kollat upp allt så noga, säger Maria, som säger att hon då bad sin inneboende att flytta ut redan i februari.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Varmare klimat hjälper mot problem med kroppen

Maria Krook är 62 år och förtidspensionär. Hon bor delar av året i Turkiet för hälsans skull.

– Jag får problem med kylan här hemma rent kroppsligt, förklarar hon.

Efter att hennes make dog började hon fundera på hur hon skulle ha råd att fortsätta ha dubbelt boende. Lösningen blev att ta in en inneboende. Maria vände sig till Hyresgästföreningen som bland annat gav rådet att skriva ett inneboendeavtal.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

”Psykiskt knäckande”

Mindre än en månad efter att Maria Krook hade nåtts av brevet med varningen sa Gavlegårdarna upp hennes hyreskontrakt.

– Jag sa till dem att jag vägrar flytta, för jag har gjort allting rätt, säger Maria.

Nu ska hyresnämnden snart avgöra om hon får bo kvar.

Annons
Läs ocksåGrannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"Bilden visar de goda grannarna och vännerna Lena Forselius och Birgitta Johansson.

– Jag har fått höra att jag ska sitta lugnt i båten, men det gnager i skallen. Jag har gått i ett halvår och inte vetat var jag ska bo. Det är psykiskt knäckande, säger hon.

Hyrde ett av sovrummen

Enligt det inneboendeavtal som Maria Krook skickat in ett foto på har den inneboende mannen hyrt ett av sovrummen i trean och vardagsrummet, samt tillgång till kök, badrum och altan. Enligt Gavlegårdarna har mannen sagt att han har bott i lägenheten oregelbundet på vardagar när han har behövt jobba på plats i Gävle. Sen han flyttade in som inneboende i september förra året ska han aldrig ha varit i lägenheten samtidigt som Maria Krook. Enligt henne beror det på att han bott med sin flickvän i Västerås vid de tillfällen Maria har varit hemma i Gävle.

”Man ska ha behov av lägenheten”

Gavlegårdarna har alltså sagt upp Marias hyreskontrakt på två grunder: olovlig andrahandsuthyrning och att hon inte har behov av lägenheten. Så hur ska man egentligen tänka som hyresgäst? Hur länge kan man vara utomlands utan att bli av med sin lägenhet? Och var går gränsen mellan att ha en inneboende – som inte kräver tillstånd från hyresvärden – och otillåten andrahandsuthyrning?

– Utgångspunkten är att man ska ha behov av sin lägenhet. Så länge jag har behov av min lägenhet kan jag åka vart jag vill. Det blir ytterst en fråga för hyresnämnden och hovrätten att bedöma, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Porträttfoto, halvkropp, på Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, i grå rock och glasögon. I bakgrunden i oskärpa en gulaktig murad vägg och en gata.

Enligt honom finns det ingen särskild gräns för hur länge man får vara bortrest.

– Man får egentligen vara utomlands hur mycket som helst, men man ska ha sin bostad i lägenheten och vara folkbokförd där. Om man behöver åka utomlands ett halvår av medicinska skäl har jag svårt att se att man skulle kunna bli av med lägenheten på grund av det. Men det är svårt att uttala sig i absoluta termer, eftersom det är hyresnämnden och i slutändan hovrätten som avgör, säger han.

Annons

Inte okej att ha hyresrätt som sommarstuga

Om man låter lägenheten stå tom eller hyr ut den i andra hand med tillstånd av hyresvärden spelar ingen roll för bedömningen om man har fortsatt behov av den.

Det finns däremot exempel på personer som bara använt sin lägenhet som sommarbostad och blivit av med den.

Om det är tvärt om då, att man åker bort till ett varmare land under vintern varje år?
– Om man till exempel är borta november till februari varje år för att man mår bättre i ett varmare klimat är det inte oskäligt att man får ha kvar sin lägenhet. Det är ju fortfarande ens bostad, säger Roger Höög.

Kan man ha en inneboende som bor där även när man själv är utomlands, utan att det räknas som andrahandsuthyrning?
– Knäckfrågan är om personen har lägenheten för ”självständigt brukande”, som det står i hyreslagen. Om man till exempel bara har tillgång till ett rum av tre, kök och badrum är det mer troligt att det räknas som att man är inneboende, även om tillgången till antalet rum inte är avgörande i sig, säger han.

Kan man ha en inneboende som bara bor där när man själv är utomlands?
– Det blir en bedömningsfråga. Det hela kokar ner till om den man säger är inneboende hyr lägenheten för ”självständigt brukande”. Om den inneboende bara är där när hyresgästen inte är där kanske man bedömer att det är mer sannolikt att det är ett självständigt brukande, än om de hade bott där samtidigt.

Fakta: Var går gränsen för otillåten andrahandsuthyrning?
  • Enligt hyreslagens 39 § får hyresgästen inte hyra ut eller upplåta lägenheten i andra hand till någon annan för ”självständigt brukande” utan tillstånd från hyresvärden. Om hyresvärden nekar till uthyrning kan man ibland också få tillåtelse av hyresnämnden.
  • Det står också att ”Om det är fråga om en bostadslägenhet som hyresgästen inte använder som bostad i beaktansvärd utsträckning, ska en upplåtelse av lägenheten eller en del av den alltid anses vara för självständigt brukande”.
  • En kommun som hyr en lägenhet och sen hyr ut den i andra hand ska meddela hyresvärden det, men behöver inte be om tillstånd.
Läs också Har inneboende för att klara renoveringshyran – nu vill värden vräka tvåbarnsmamman Madeleine JO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel person

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.