Annons

Maria tackade nej till värdens middag – fick chockhöjd hyra

Stockholm Maria besvarade inte värdens många meddelanden och inviter. Hon ville inte gå på middag med honom – då chockhöjde han hyran. Men hon tog strid – och krävde tillbaka pengarna.
Maria tackade nej till värdens inviter och ville inte äta middag med honom. Då svarade han med att höja hyran.

Maria, som egentligen heter något annat, flyttade till Sverige för några år sedan. Efter mycket letande hittade hon ett boende i andra hand i centrala Stockholm via en annons på Blocket.

Från början fungerade det bra, men allt förändrades efter några år. Den snart 70-årige värden började höra av sig allt oftare. Till slut handlade det om rena trakasserier.

Läs ocksåKvinnor trakasseras av män när de söker bostad på nätet

– Han kunde skicka femtio textmeddelanden om dagen. Jag svarade inte på hans meddelanden och hans ”I love you”.

Maria bad honom att inte kontakta henne om annat än lägenheten, men han fortsatte att höra av sig. Det gick så långt att hon kände sig tvungen att byta lås.

– Jag var så pass rädd att jag ringde polisen. Det var obehagligt – jag visste inte vad han kunde göra.

Läs ocksåAnna tvingades sälja sig till värden – för att familjen inte skulle vräkas

Samtidigt fanns rädslan att mannen skulle kasta ut henne från bostaden.

– När du bor i andrahand har du ingen makt, du är i ett sånt underläge. Jag gick en krävande utbildning och kunde inte sova om nätterna.

Vid ett tillfälle blev hon utan ström för att mannen inte betalat elräkningen. Då förklarade han att han inte hade möjlighet att kontakta elbolaget eftersom han var på semester.

Läs ocksåGrannen sextrakasserade Maria - sen låste värden in hennes saker

– Hans förslag var att jag kunde få nyckel till lägenheten där han själv bodde och flytta in där tills vidare, tills problemet med elen var löst. Då såg jag till att skaffa ett eget elavtal, säger Maria.

Tackade nej till middag

När hon inte besvarade inviterna och tackade nej till en middag, svarade mannen några veckor senare med att höja månadshyran med 1 600 kronor.

Annons

När hon till sist skulle flytta från lägenheten vägrade mannen lämna tillbaka depositionen på 19 800 kronor.

– Han hotade också med att han skulle stämma mig för att jag orsakat så mycket stress i hans liv.

Under det sista året betalade hon 8 200 kronor för de omkring 45 kvadraten som hon hyrde i andra hand. Av Hyresgästföreningen fick hon veta att en skälig hyra låg på drygt hälften. I hyresnämnden krävde hon tillbaka över 51 000 kronor.

I nämnden bestred mannen kravet på återbetalning. Han hänvisade till att andra lägenheter i området hyrts ut till högre hyror när han jämfört på annonssajten Blocket. Han sa att ingen tvingade henne att bo i lägenheten och menade att de var överens om hyran på 8 200 kronor i månaden. Om hon inte hade accepterat hyran hade hon inte behövt bo kvar, enligt honom.

Nu har hyresnämnden gett Maria rätt och beslutat att mannen ska betala tillbaka pengarna.

– Jag hade aldrig orkat den här processen eller förstått mina rättigheter utan Hyresgästföreningen, säger hon.

Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen, har företrätt henne. Han säger att det här är ett exempel som visar på sårbarheten för unga kvinnor på andrahandsmarknaden.

– Tyvärr finns det många uthyrare som har ett olämpligt beteende mot andrahandshyresgäster. De som hyr i andra hand befinner sig i en utsatt position. De saknar besittningsskydd och kan bli uppsagda med kort varsel.

Mannens beteende ”högst olämpligt”

Mannens beteende kallar Roland Sjölin ”högst olämpligt”.

Annons

– Han har inte förstått skillnaden mellan sin roll som uthyrare av bostad och sitt privatliv. Att andrahandshyresgästen fick en hyreshöjning kort efter att hon sagt nej till att äta middag med uthyraren är högst anmärkningsvärt och djupt stötande.

Det här visar också hur de som hyr i andra hand utnyttjas ekonomiskt på grund av bostadsbristen, menar han.

Mannen behöll också depositionen i 1,5 år efter utflytt.

– Vi var till slut tvungna att hota med stämning i domstol för att hon skulle få tillbaka pengarna, säger Roland Sjölin.

Hans råd till andra i liknande situationer är att framför allt ta reda på sina rättigheter och vilka regler som gäller.

– Kontakta Hyresgästföreningen och se till att få juridiskt stöd. Är det frågan om en olämplig uthyrare ska man försöka hitta ett annat boende. Det blir sällan bättre.

Hem & Hyra har sökt mannen för att ställa frågor om ärendet men han har inte velat besvara dem.

Läs också Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.