Maria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslut
Funkishuset i närförorten Årsta i södra Stockholm stod inflyttningsklart 1947. Det var i en tid då staten satsade stora pengar på att bygga nytt och modernisera bostadsbeståndet. Så kallade barnrikehus byggdes för att trångbodda familjer skulle kunna få en dräglig bostad. Sverige hade klarat sig undan Andra världskriget och cementblandarna gick för högtryck.
Årsta var ett av de områdena med många barnrikehus. Även i dag, 75 år senare, är det många barn i huset på Dellensvägen där Maria Karlsson bor. Främst indiska familjer där föräldrarna jobbar som IT-konsulter flyttar ofta in. Efter en tid, vanligen omkring ett år, flyttar de vidare, berättar Maria. Och de indiska familjerna bor där på helt andra premisser än vanliga hyresgäster.
Värden hyr ut via mellanhand
Huset är omvandlat till ett så kallat hotellägenhetshus. En utveckling som enligt Hyresgästföreningen ökat explosionsartat de senaste åren. Enligt rapporten Lägenhetshotell – Hur bostäder blir hotellägenheter som Hyresgästföreningen publicerade hösten 2021 fanns det över 15 000 hotellägenheter, bara i stor-Stockholm. Och det är ett fenomen som spritt sig till över Sverige, visar bland annat en granskning som Hem & Hyra gjort i Finspång.
De indiska barnfamiljerna har inga vanliga hyreskontrakt med besittningsskydd och förhandlad hyra. I stället har värden har valt att hyra ut lägenheterna via en mellanhand. På så vis kan värden ta ut en avsevärt högre hyra än den som kunnat framförhandlas med Hyresgästföreningen. Lappar i de allmänna utrymmena vittnar om att mellanhanden i det här fallet heter Beautiful apartments. På deras hemsida visas bilder från lägenheterna med en säljande text.
– För några år sedan berättade en granne att han betalade 15 000 kronor i månaden för en likadan lägenhet som jag har, en tvåa på 61 kvadrat, berättar Maria Karlsson.
Betalar en bråkdel av hotellhyresgästerna
Själv betalar hon 5 500 kronor i månaden. Billigt kan tyckas för en nyrenoverad lägenhet i en närförort i Stockholm, med balkong och genomgående planlösning. Men värden har inte förhandlat hyran efter den omfattande renovering som blev klar 2015. I stället har han försökt att vräka Maria Karlsson, som uppger att hon är den enda hyresgästen av 30 som bor på vanligt kontrakt. Resten är hotellägenheter och bär namn efter skådespelade som Bergman och Ekborg.
Maria Karlsson flyttade till lägenheten 2010 tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Hon var nöjd över att ha fått någonstans att bo och avtalade bort besittningsskyddet. När detta skedde ska komma att få stor betydelse över tio år senare. Vi återkommer till varför.
En generationsväxling hade till stor del skett när Maria flyttade in. Alla nya som flyttade in fick rivningskontrakt. Under renoveringen evakuerades Maria Karlsson till ett hus i Hagsätra, en bit längre ut från centrala Stockholm, precis som Årsta den södra sidan av stan.
Hyresgästen fick ta hjälp av kronofogden
I och med att det gått över fyra år sedan avståendet av besittningsskydd förhandlades fram så ansåg Hyresgästföreningen att kontraktet övergick i ett förstahandskontrakt. Det ansåg inte värden. Han erbjöd henne istället några ersättningslägenheter, men de var betydligt mindre, låg i andra områden, och inte alls lika fina som tvåan i Årsta.
– Jag fick ta hjälp av kronofogden för att få rätt att få flytta tillbaka. Väl tillbaka var jag den enda hyresgästen som var kvar i huset. Resten var hotellägenheter. De tre lokalerna bottenplan har också byggts om till lägenheter, säger Maria Karlsson.
Hyresavierna slutade komma, men Maria betalade hyran ändå. För två år sedan gick värden till tingsrätten för att få Maria Karlsson vräkt från lägenheten hon innehavt sedan 2010. Hon saknar besittningsskydd till lägenheten, hävdade värden.
Maria menade att avtalet gäller tills vidare och att hon har besittningsskydd. Hyresnämnden har inte godkänt överenskommelsen om att hon skulle avstå besittningsskyddet. I andra hand hävdade hon att överenskommelsen var oskälig eftersom den tecknats utan tidsbegränsning och skäl. Renoveringen av fastigheten var klar för flera år sedan.
I tingsrättens bedömning lades stor vikt vid om huruvida avståendet av besittningsskydd gjordes samtidigt som kontraktet skrevs eller senare. Maria Karlsson hävdar att det gjordes samtidigt som hyreskontraktet skrevs under, värden hävdar att det gjordes senare.
Tingsrätten gick på värdens linje och Maria Karlsson blev skyldig att flytta genast från lägenheten som varit hennes hem i 11 år.
– Jag var chockad efter tingsrätten beslut. Men jag hade förberett mig mentalt på att bo hos kompisar ett tag och så småningom köpa en lägenhet. Men priserna skenade vid den tiden och jag är egenföretagare med begränsade möjligheter att låna pengar.
”Satte mitt morsarv på spel”
Maria Karlsson funderade ett tag på huruvida hon skulle överklaga – med risken att få betala ännu mer i rättegångskostnader. Även om hemförsäkringen täcker det mesta så kan självrisken bli en betydande summa, om hovrätten gick på tingsrättens och värdens linje. För en tid sedan gick Maria Karlssons mamma bort.
– Jag satte mitt morsarv på bordet och överklagade, säger Maria Karlsson.
Hovrätten ändrade tingsrättens beslut. Bland annat tar hovrätten fasta på att hyreslagstiftningen är en skyddslagstiftning till förmån för hyresgästens intresse. En central del är besittningsskyddet. Enligt praxis i dag ska ett avstående av besittningsskydd inte vara längre än fyra år. Ett avtal om avstående för all framtid skulle inte ha godkänts i dag.
Hovrätten tar också hänsyn till att Maria Karlsson bott i lägenheten i över tolv år och ser den som sitt hem. Hon fick flytta tillbaka efter att ombyggnationen var klar. Det vore oskäligt att Maria fortfarande är bunden av avståendet från besittningsskyddet. Värden har inte angett några egentliga skäl till att han vill säga upp Maria Karlsson. Därför beslutade hovrätten att hon har rätt att bo kvar.
– Det känns så skönt att slippa bli vräkt! Samtidigt är det här större än mitt kontrakt. Hyresrätter är viktiga. Bland annat för unga, för inflyttade, för vuxna som ska skilja sig. De ska användas som hyresrätter och inte som hotell, säger Maria Karlsson.
Värden har överklagat till Högsta domstolen
Men än sitter hon inte helt säkert. Värden har överklagat till Högsta domstolen. Det är emellertid långt ifrån säkert att rätten beviljar prövningstillstånd.
Värden heter Jan Fredegård och äger sammanlagt över 900 lägenheter i stor-Stockholm. Han har genom åren gjort sig känd för att omvandla hyresrätter till hotellägenheter. Han är en av de fem som namnges i Hyresgästföreningens rapport ”Lägenhetshotell – Hur bostäder blir hotellägenheter”.
Hem & Hyra har tidigare haft svårt att nå Jan Fredegård när vi skrivit om hans verksamhet, men den här gången svarar han när vi ringer. Han menar att ärendet är helt fel hanterat och att Maria Karlsson med hjälp av Hyresgästföreningens jurister grundlurat honom.
Varför gör du om dina hyreslägenheter till hotell?
– Jag har aldrig bedrivit någon hotellverksamhet.
Men du hyr ju ut dina lägenheter till Beautiful apartments?
– Ja, men det är ingen hotellverksamhet.
Så hyresgästerna som bor via dem har besittningsskydd?
– Njae, dom bor ju där på en tre-fyra år. Du måste förstå att vi lever i en demokrati. Jag bestämmer vad jag gör med tomma lägenheter.
Sedan säger Jan Fredegård att samtalet inte är någon intervju och att han inte vill bli citerad. Jag ombeds mejla frågorna. Dagen därpå kommer ett kortfattat svar.
”På grund av pågående process i domstol görs inga uttalanden nu.”