Annons

Grannen sextrakasserade Maria – sen låste värden in hennes saker

Värmland Hyresvärdar tar deras saker i beslag efter obetalda hyror. Fyra gånger på mindre än ett år har Hem & Hyra kontaktats av desperata hyresgäster som råkat ut för fenomenet. Maria krävdes på 2500 kronor för att få sina möbler tillbaka.
Foto: Anna Rytterbrant
Maria Hermansson krävdes på 2500 kronor för att få tillbaka sina beslagtagna möbler från hyresvärden.

För fjärde gången på mindre än ett år har Hem & Hyra kontaktats av hyresgäster vars hyresvärdar gått in och tömt lägenheter och tagit möbler och tillhörigheter i beslag efter obetalda hyror.

Senast i raden är Maria Hermansson som flyttade till Millmark center utanför Torsby våren 2019. Ganska omgående blev hon obehaglig till mods. En granne gjorde oönskade sexuella närmanden.

Läs ocksåHyresvärden dumpade deras saker i skogen

– Jag kände att jag inte vågade bo där som ensam kvinna och inte heller att jag kunde ha mina barn där, säger hon.

Maria berättade om närmandena för sin hyresvärd men fick ingen hjälp, utan började i stället att flytta runt bland vänner.

Till Hem & Hyra säger hyresvärden Erik Jonsson:
– Det är tråkigt om hon blivit utsatt, men det är inte min sak utan en sak för polisen.

Läs ocksåHyresgäster uppsagda för asylboende

Maria går på försörjningsstöd och när hon började flytta runt bland vänner, slutade socialtjänsten att betala hyran. Hon var i lägenheten då och då för att hämta kläder och post. Trots det menade hyresvärden att lägenheten var övergiven och gick in och tömde den och bytte lås.
– Jag gick in i bostaden och flyttade ut hennes saker till ett förråd, säger Erik Jonsson.

Maria Hermansson fick oönskade inviter från sin granne och kände inte att hon kunde bo kvar.

Hyresrådet Christer Grönevall på Hyresnämnden, vill inte uttala sig om de specifika fallen, men säger att han också hört talas om att ­hyresvärdar går in med hänvisning till att lägenheten är övergiven.

– Saken är solklar. Det spelar ingen roll om hyran inte är betald eller om någon inte vistas i lägenheten. Om den ska anses övergiven måste bostaden vara så gott som tömd. Det kan finnas en matta eller en pinnstol kvar, men inte mycket mer än så. I de fall som du hänvisar till har värdarna gått in och tagit ut saker, då faller själva grunden att den ska anses övergiven. Så får de inte göra, säger han.

Läs ocksåHyresvärd hotad efter uppsägning
Hyresvärden krävde pengar

Maria hittade en annan lägenhet och tillsammans med socialtjänsten i Torsby planerades flytten i mars 2020. Enligt socialtjänsten var allt fixat inför flytten: ny lägenhet, kärra, bärhjälp. Men då krävde Erik Jonsson 2 500 kronor för att lämna ut grejerna. En kostnad ­socialtjänsten inte ville ta eftersom de inte vill uppmuntra hyresvärdens beteende.

I över ett halvår blev sakerna stående inlåsta och Maria tvingades bo på ett möblerat jourboende. Trots att hon alltså fått en ny lägenhet.

– Möblerna var väl inte hela ­världen, men alla minnen och mina barns saker – det var svårt att förklara för dem, säger Maria.

Marias och barnens saker förvarades kartonger i ett fuktigt utrymme när hyresvärden inte ville lämna dem åter innan hon betalade honom.

Erik Jonsson är egen företagare och sitter i styrelsen för ytterligare fyra bolag, förutom Millmark center. Ett av dem är som ersättare i det ­halvkommunala bolaget Torsby utveckling AB som ska hjälpa företagare i kommunen. Till Hem & Hyra säger han att han kräver 2 000 kronor och inte 2 500. Men inte för att han behöver pengarna.
– Det är en symbolisk summa, säger han.

Varför vill du ha 2000 kronor?
Tappar man bort nycklar, förstör en lägenhet och aldrig betalar hyra kan man ju inte komma och tro att man bara kan hämta sina saker utan fem öres följd. Så kan man inte bete sig. Det funkar inte. Förstår du inte det själv?

Erik Jonsson säger att Maria orsakat honom kostnader för 25 000-30 000 kronor för bland annat utebliven hyra och skadegörelse av lägenheten. Men ord står mot ord. Vare sig Maria eller socialtjänsten i Torsby bekräftar någon skadegörelse. Och vare sig Maria eller socialtjänsten har sett någon faktura gällande ersättning för det som Erik menar att hon skulle ha förstört.

Annons

Du säger själv att det är en symbolisk summa och jag undrar varför den är viktig för dig?
– Jag vill att hon ska lära sig att man inte kan bete sig hur som helst. Hon har orsakat mycket bekymmer med hyran och lägenheten och kan få lite bekymmer tillbaka, säger Erik Jonsson.

Men det är ju skatte­betalarna i Torsby som betalar, inte hon.
– Ja, precis. Men det är trots allt hennes bekymmer att ordna det. Jag vet förresten inte ens om sakerna finns kvar längre. De kan ha kastats, säger Erik Jonsson.

Polisen hänvisade vidare

Maria försökte i våras få hjälp från polisen för att få tag i sina saker. Men de hänvisade henne till Kronofogden – som inte kunde gå vidare i ärendet eftersom hyresvärden ansåg att lägenheten var övergiven.

För här inträffar det märkliga att myndigheter utifrån samma lag – Jordabalken – har olika funktioner vars utövande även styrs av andra lagar vilket får utsatta hyresgäster att falla mellan stolarna.

För trots att lagen enligt hyresrådet Christer Grönevall är tydlig med att en hyresrätt inte anses övergiven om det finns möbler och saker i den, lyder Kronofogden även under andra regler.

– Att vi avslår betyder inte att vi på Kronofogden anser att hon inte har rätt att få tillbaka sin egendom, utan den enda anledningen är att beviskraven är så höga att vi i det här fallet fick avslå. Om en hyresvärd anser att lägenheten är övergiven kan vi inte ifrågasätta det utan då måste den sökande motbevisa hyresvärden, säger Kronofogden Johanna Wahledow.

Den sökande hyresgästen måste alltså bevisa att hyresvärden  i själva verket inte alls anser lägenheten övergiven – vilket är näst intill omöjligt. Att det står möbler i lägenheten hör i det här fallet inte hit. För Kronofogden kan aldrig pröva om hyresvärden gjorde rätt eller fel som ansåg den övergiven. Utan som motbevis skulle till exempel ett intyg behövas där det framgår att värden skrivit saker som ”nu är jag trött på henne och tar hennes grejer och magasinerar dem”.

– När ord står mot ord får man vända sig till polisen och polisanmäla om man anser att det svaranden gjort är brottsligt eller så får man stämma i tingsrätt, säger Johanna Wahledow.

Maria hade först försökt att göra en polisanmälan, men polisen hänvisade henne till Kronofogden.
– Stämmer det du säger i det här fallet, kan hyresvärden eventuellt ha gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande och det kan man polisanmäla. Det är olyckligt när medborgarna hänvisas vidare för det är kanske inte alltid polisen har klart för sig hur vår handläggning ser ut och vilka lagar vi har att följa, säger Johanna Wahledow.

Ofta är det mindre privata värdar som gör så här mot hyresgäster vars ekonomi inte klarar att driva ärendet i tingsrätten.

– Större hyresvärdar är oerhört försiktiga med att anse en lägenhet övergiven, för gör de fel kan det vara brottsligt och skadeståndsgrundande. Det vanliga är i stället att hyresvärdar frågar vad de ska göra när hyresgäster flyttat till Thailand eller en annan del av Sverige och lämnat lägenheten. Men vi får inte säga vad de ska göra, utan kan bara hänvisa dem att läsa i hyreslagen och själva göra en bedömning, säger Johanna Wahledow.

Det som återstår för Maria eller andra som hamnat i samma situation, är stämning. Men bara att ansöka om stämning i tingsrätten kostar mellan 900 och 2800 kronor. Några sådana pengar har inte Maria.

I ett mejl från socialtjänsten i Torsby framgår det att Marias hyresvärd vill ha pengarna som ersättning för att de magasinerats. Något han inte uppger för Hem & Hyra. När Maria väl kommer in i förrådet är många av hennes och barnens saker förstörda.

När socialtjänsten i Torsby väl beslutade sig för att betala Erik Jonsson den symboliska summan på 2000 kronor, behövde en del praktiska saker lösas: som var sakerna fanns och var pengarna skulle föras in. Och – om grejerna ens fanns kvar.

Annons
Ännu en lägenhet tömd

Nu sitter vi i en lägenhet där Maria bor tillfälligt hos en kompis i Örebro län. Hon har alla sina tillhörigheter med sig i en väska. Maria har bestämt sig för att ringa Erik Jonsson trots att hon är rädd för honom. Hon sitter uppkrupen i soffan och låter spänd på rösten. Hon skakar i händerna när hon knappar fram Eriks nummer i mobilen. På bordet framför henne ligger en lapp för att hon ska komma ihåg vad hon ska fråga om: ”1.Finns sakerna kvar? 2. Var ska pengarna sättas in? 3. När kan de hämtas?”.

Hon slår på högtalartelefonen så att Hem & Hyras reporter ska höra och spela in vad som sägs.

Erik Jonsson svarar direkt och låter vänlig på rösten när han frågar hur det är med Maria. Han säger att sakerna finns kvar, men att han vill ha tillbaka nycklarna till lägenheten – trots att låset är bytt. Och han säger att han kan sända en faktura direkt till socialförvaltningen i Torsby på 2000 kronor. Men han säger inget om att lägenheten skulle vara förstörd av Maria.

Mitt i samtalet nämner Erik helt plötsligt att han nyligen gjort samma sak med ­ytterligare en hyresgästs till­hörigheter: tömt lägenheten och ställt dem i ett förråd för att hyresgästen inte betalat hyran.

Därmed är det femte gången på ett år där Hem & Hyra hör talas om fenomenet.

När Maria lägger på, skakar hon fortfarande i händerna, men säger att hon för första gången på länge känner sig hoppfull.

Vad hade du kunnat göra annorlunda?
– Du den frågan har jag ställt mig själv många gånger. Det enda jag kan komma på är att jag aldrig skulle ha återvänt till Värmland utan bott kvar i Dalarna, då hade nog allt sett annorlunda ut. Jag ville dock komma närmare mina barn som har sitt boende och skolan i Värmland. Men hade jag vetat hur det skulle sluta så hade jag aldrig återvänt, säger Maria Hermansson.

En dryg vecka senare får Hem & Hyra ett sms från Maria om att allt är ordnat inför flytten till den nya lägenheten, den som hon alltså haft sedan i slutet på februari men inte kunnat bo i eftersom hennes tillhörigheter har stått inlåsta.

Sakerna Marias värd magasinerat stod så fuktigt att barnens dockskåp förstördes. I soffan fanns muslort.

Ytterligare några dagar senare hör Maria av sig igen och skriver hon äntligen flyttat. Hon sänder bilder på sina och barnens saker från utrymmet där de stått. Fuktiga, mögliga och bland både muslort och hundbajs.

”Nu är vi färdiga. Det gick hyfsat men det tog på krafterna rejält. Det kommer ta tid att sanera å få rent allt.. bifogar bilder… Ha en fortsatt trevlig helg! /Maria”.

Fotnot. Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden Erik Jonsson för att ställa kompletterande frågor efter den första intervjun, men han har inte gått att nå.

Läs också Migrationsverkets ersättning tränger ut svaga hyresgäster Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.