Annons

Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”

Västmanland Mariam hade blivit lovad en andrahandslägenhet i Västerås. Hon sa upp sin dåvarande bostad - men samma dag som hon skulle flytta in hade värden ändrat sig. Mariam ångrar att hon litade på en person hon inte känner.
En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.
Foto: Privat
Mariam hade fått erbjudande om en lägenhet i Västerås via Facebook. Men i sista stund meddelade värden att han inte fick hyra ut.

Mariam ville flytta tillbaka till Västerås för att hon och femårige sonen skulle ha närmare till familjen. Hon hade annonserat efter lägenhet i en lokal bostadsgrupp på Facebook. En man som ville hyra ut sin nyrenoverade bostadsrätt i andra hand hörde av sig.

– Min bästa vän var där och tittade på lägenheten, en nyrenoverad trea i centrala Västerås. Jag fick se bilder och lägenheten var fin. Jag hade ett muntligt löfte om att få hyra den, jag och ägaren hade pratat på telefon och skrivit till varandra i flera veckor.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Sa upp lägenheten

Mariam sade upp sitt andrahandskontrakt på lägenheten i Stockholm, och sålde av en del ägodelar. En morgon i maj tog hon och sonen tåget till Västerås för att hämta nycklarna och få tillträde till lägenheten. Då fick hon ett meddelande från värden att lägenheten inte längre var tillgänglig.

– Han sa att han inte hade fått godkänt från bostadsrättsföreningen att hyra ut. Han visste att jag hade sagt upp lägenheten och sålt mina saker. Jag tror han hade bestämt sig för att han inte ville hyra ut den.

Västerås sett från vattnet. En båt med två män och en kyrka i bakgrunden.
Mariam ville flytta tillbaka till hemstaden Västerås för att ha närmare till sin familj.

Fick panik

Mariam fick panik när hon fick beskedet, särskilt med tanke på hennes son.

– Jag är ensamstående, hade mitt barn kunnat vara hos sin pappa hade det varit okej. Men vi kommer bli bostadslösa om jag inte hittar en lägenhet typ nu.

Nu bor hon och sonen hemma hos en familjemedlem, men det är trångt.

– Jag får samsova med min son. I lägenheten skulle han ha fått ett eget rum.

Annons
Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Fortsätter leta

Mariam har inte så mycket annat val än att fortsätta söka lägenhet via Facebook. Hon känner sig dum som litade på hyresvärden, säger hon.

– Jag vill nå ut med det här till så många som möjligt. Jag känner mig blåst och dum, som säger upp lägenheten för en främlings ord.

Skriftligt avtal är bäst

Ett muntligt avtal väger juridiskt sett lika tungt som ett skriftligt och det finns ingen rätt att ångra sig när man väl ingått avtal. Men Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen, säger att ett skriftligt kontrakt alltid är det bästa. Då kan man bevisa att man ingått ett avtal, och vilka villkor man kommit överens om.

Generellt finns det tre vägar att gå när man hamnar i tvist med sin hyresvärd: hyresnämnden, tingsrätt och Kronofogden.

– Vilken väg man ska välja beror på vad man vill uppnå. Tingsrätten kan man ansöka till med yrkande på att hyresavtalet ska fastställas och att hyresgästen har rätt att flytta in. Eller så begär man skadestånd – man hävdar att det har begåtts ett avtalsbrott som har lett till kostnader, säger Johan Candler.

Förenat med risker

Kronofogden kan vara aktuellt om hyresvärden egenmäktigt rubbat besittningen till lägenheten, till exempel genom att byta lås.

Enligt Johan Candler är det ovanligt att hyresgäster driver den här typen av ärenden vidare, eftersom det är förenat med stora risker.

Annons

– Det kostar att ansöka och processen tar tid, dessutom riskerar man att behöva betala rättegångskostnader om man förlorar. Därför bör man ta hjälp av en jurist som bland annat får bedöma om man har tillräckliga bevis för att kunna vinna, om man vill driva en rättslig process.

Hittade lägenhet till slut

Det som försvårar situationen ännu mer i Mariams fall är att det förmodligen är den så kallade privatuthyrningslagen som gäller, enligt Johan Candler.

– Då har man över huvud taget sämre rättigheter som hyresgäst.

Privatuthyrningslagen gäller för den som hyr ut eller hyr en lägenhet eller ett rum privat. Lagen innebär bland annat att de vanliga reglerna om uppsägning inte gäller. Hyresgästen har till exempel inte besittningsskydd, det vill säga rätt att bo kvar efter att hyresavtalet upphört.

En man tittar rakt fram, in i kameran.
Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

När Hem & Hyra pratar med Mariam några veckor senare har det löst sig för henne. Via en bostadssajt har hon lyckats få förstahandskontrakt på en lägenhet hos en privat hyresvärd i Västerås.

– Jag är mitt uppe i en flytt. I dag ska jag åka och hämta alla mina kläder i lägenheten i Stockholm – jag har kvar den till slutet av månaden, säger hon.

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.