Annons

Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Nacka Mögel som gör hyresgästerna sjuka. I exklusiva Saltsjö-Duvnäs bor hyresgästerna i förfall och fuktskador. Trots fem års kamp är Marianne Soronen fortfarande kvar på ruta ett: Varken värden eller kommunen gör något för att hjälpa henne och grannarna. När Hem & Hyra granskar fallet slutar kommunen att svara.
Foto: Emma Johansson
I hyreshuset i Saltsjö-Duvnäs, där kommunen säger att det finns risk för människors hälsa, bor Marianne Soronen och Mikael Schirén. Trots fem år har ingenting hänt.

Den smala vägen slingrar sig längs vattnet och bryggorna i Saltsjö-Duvnäs. Storslagna hus kantar körbanan, men i skarp kontrast till dem står ett vitt hyreshus i trä. Här bor Marianne Soronen.

Fasaden flagnar, fönsterkarmarna håller inte tätt och en instängd lukt dröjer sig kvar över innergården. Mögel syns i hörnen och åtminstone tre av de boende uppger att de har fått hälsoproblem. Trots år av processande och klagomål från hyresgästerna, har ingen godkänd utredning eller renovering av byggnaden skett.

Läs ocksåBluffprotokoll – så godkändes bristfällig ventilation

I stället växer en historia fram som involverar en ansedd kulturstiftelse, en miljötillsynschef på Nacka kommun som slutar svara på frågor och fyra hyresgäster som ser sitt hem förfalla.

Men vi tar det från början.

Ett fuktigt julfirande

Det närmade sig julen år 2019.

Uppe på vinden upptäckte Marianne Soronen att en av flyttkartongerna var kraftigt fuktskadad. En bräda hade också ruttnat. Hon kontaktade genast sin hyresvärd, Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse.

Hon förväntade sig en snabb och effektiv åtgärd. Stiftelsen installerade några byggfläktar för att få bort fukten, men konstaterade själva att problemet fanns kvar.

– Sedan dess har det blivit en ständig inre stress. Att alltid få jaga människor bara för att få svar på vad som sker, säger Marianne Soronen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Marianne Soronen har bott i hyreshuset med sin son i snart 15 år. Tre andra hyresgäster bor också i den Q-märkta fastigheten från mitten av 1700-talet. Under 1970- och 80-talen gjordes huset om till hyresrätter – men sedan dess har knappt något underhåll gjorts av vare sig tak, fasad eller ventilation.

Hyresvärden är en kulturstiftelse bildad av syskonen Kajsa och Olle Nyman. I dag är stiftelsen ett populärt ställe på sommaren för sina konstutställningar, samtidigt som man driver konstnärliga workshops för barn i Nacka kommun.

”Ett spel för gallerierna”

I december år 2020, ett år efter att Marianne Soronen hittat den fuktskadade kartongen på vinden, tvingade Nacka kommun hyresvärden att utreda ventilationen och fuktnivån. Stiftelsen anlitade en konsult för uppdraget, men för de boende blev situationen snabbt märklig.

En hantverkare gick runt i varje lägenhet i cirka tio minuter. Han ställde inga frågor och gjorde inga kontroller av vare sig fukt eller mögel. För att skapa ventiler borrade han flera hål i alla dörrar, även in till badrummen. Marianne Soronen suckar när hon visar upp de sönderborrade dörrarna.

– Det var så uppenbart bara ett spel för gallerierna.

Så här ser alla dörrar ut i Marianne Soronens lägenhet.

Risk för människors hälsa

Miljöenheten i Nacka underkände hyresvärdens utredning. Eftersom det fanns en risk för människors hälsa beslutade kommunen att ge stiftelsen ett vite på 50 000 kronor, om inte en ny utredning gjordes inom 45 dagar.

Stiftelsen svarade med att överklaga beslutet, vilket avslogs.

Om några veckor har det gått tre år. Någon utredning har inte inkommit till kommunen. Vitet för den underkända utredningen år 2021 betalades aldrig in, visar det sig när vi kollar med Nacka kommun.

För Magnus Flobecker blir situationen allt sämre. Hans nästäppa försvinner inte och huvudvärken är konstant så fort han kliver in genom dörren.

Läs ocksåDålig luft gjorde Ingrid sjuk

– Precis innan jag flyttade hit sprang jag Lidingöloppet. Jag tror inte att jag ens kan springa 50 meter idag utan att bli andfådd.

Annons

Tror du att det har med inomhusmiljön att göra?

– Jag har svårt att se det på något annat sätt. Varför ska jag vara så astmatisk hela tiden, utan att det aldrig blir bättre? Det är ju någonting i huset.

”Jag kan inte göra så här mot någon annan”

Löven prasslar i trädkronorna och fåglarna kvittrar. I Marianne Soronens sovrum letar sig ljuden in året om – träramarna är i sådant dåligt skick att fönstret inte går att stänga. I lägenheten under syns mörka fläckar där möglet breder ut sig. Hennes son har utvecklat allergiska besvär under tiden i huset.

Varför väljer du att bo kvar?

– Jag har funderat på att byta lägenhet. Men jag kan inte göra så här mot någon annan. Jag vill inte utsätta någon för det vi går igenom, säger Marianne Soronsen.

Magnus Flobecker är kritisk till alternativet att säga upp kontraktet och flytta.

– Om jag skulle köpa något och flytta så blir det ett erkännande. Att det är den starkes rätt som ska råda. Det skulle innebära att de lyckats göra huset så sjukt att det gick vägen.

Hyresgästerna vände sig år 2022 till hyresnämnden om ett så kallat åtgärdsföreläggande, något som skulle tvinga hyresvärden att reparera fuktskadorna, möglet och den otillräckliga ventilationen.

Vite på 300 000 kronor

I rätten valde hyresvärden, Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, att bestrida alla påståenden. Ordföranden menade att samtliga brister var obetydliga och att det inte fanns någon mögelväxt, fukt eller fel på ventilationen.

Både hyresnämnden och hovrätten gick på hyresgästernas linje. Om bristerna i lägenheterna inte åtgärdas innan den 31 december i år måste stiftelsen betala ett vite på 300 000 kronor.

Marie Ripman, jurist på Hyresgästföreningen, företrädde hyresgästerna. För henne var framför allt storleken på vitet en betydande markering.

– I det här fallet tyckte jag att det var ganska allvarliga brister som gör att hyresgästerna riskerar att bli sjuka. Det blev ett ovanligt högt vitesbelopp. Det sätter en press på hyresvärden att faktiskt göra något åt problemen. Sedan är ju frågan om de faktiskt kommer att påbörja någonting.

Vill avveckla alla hyresgäster

Det Marie Ripman syftar på är att stiftelsen nyligen har ansökt om tillstånd hos Kammarkollegiet för att få sälja hyreshuset. Och det är just så kontakten ser ut mellan värden och hyresgästerna – genom kontakter med myndigheter.

Det senaste mötet med alla parter samlade ägde rum i september 2021. Sedan dess har Marianne Soronen, Magnus Flobecker och Mikael Schirén försökt följa sin hyresvärds planer genom att begära ut dokument efter dokument från olika myndigheter. Till slut hittade de svaret.

I ett beslut taget år 2022, som de bärande medlemmarna i styrelsen undertecknat, står det: ”Framåtblick om 5 år. Vi önskar också: Ha avvecklat alla privata hyresgäster.”

– Det är otroligt märkligt att läsa ett styrelseprotokoll där det står att vi inte ska få finnas kvar. Det är som att vi inte har något människovärde. Man respekterar inte att det här faktiskt är våra hem, säger Magnus Flobecker.

I över ett års tid har han gått runt och väntat på beskedet om att han ska förlora sitt hem.

Annons

– Det är en absurd känsla att leva med det, att jag kan bli hemlös. Jag hade lätt kunnat tänka mig att bli gammal här. Visst, det kanske öppnar upp sig en möjlighet att jag kan bo någon annanstans, men det hemmet jag trodde var mitt, det kan upphöra när som helst.

Hyresgästerna har flera gånger diskuterat olika lösningar för framtiden. Att huset är så pass nedgånget samtidigt som det endast finns fyra lägenheter gör situationen extra svår. Tanken på att bilda en bostadsrättsförening har funnits, men få banker skulle bevilja tillräckligt stora lån för att täcka renoveringsbehovet på uppskattningsvis tio miljoner kronor.

”Game over för oss”

Ett annat alternativ är tvångsförvaltning, vilket innebär att kommunen tar över driften. Det är en mycket ovanlig åtgärd och för det krävs en extremt slapphänt hyresvärd.

En tredje väg att gå är en försäljning av huset. Magnus Flobecker och Marianne Soronen har svårt att se att någon skulle vilja ta över fastigheten som inkluderar fyra hyresgäster med besittningsrätt. Magnus Flobecker ser bristen på underhåll som ett tecken för framtiden.

– Om man kör underhållet i botten så kommer kommunen till slut kunna döma ut huset. Då blir det game over för oss. Sedan kan stiftelsen sälja fastigheten utan några hyresgäster.

Vem tycker ni bär störst ansvar för att situationen har blivit så här?

– Det är ju Nacka kommun som har lagt grunden för att det går att trampa rakt över oss. Hade kommunen skött ärendet korrekt så hade vi haft en godkänd inomhusutredning idag. Det är deras uppdrag, säger Marianne Soronen.

Och er hyresvärd?

– Dåliga hyresvärdar hör man ju tyvärr talas om då och då. Men i det här fallet är det kommunen som möjliggör för värden att bete sig så här, säger Marianne Soronen.

Magnus Flobecker fyller i:

– Hos fel hyresvärd är man extremt utsatt. Och det som jag har lärt genom alla dessa turer är hur oerhört svårt det är att få hjälp. Det spelar ingen roll hur mycket man utbildar sig eller att man aldrig ger upp, situationen har ju inte förändrats för oss.

Magnus Flobecker i sin lägenhet. Fönsterkarmarna har inte underhållits på decennier. In till sovrummet är det ett hål i träet.

Kommunen: ”Nej. Inte idag.”

Under tiden som Hem & Hyra granskar hyreshuset i Saltsjö-Duvnäs försöker vi få kontakt med miljöenheten i Nacka kommun. Vi vill veta varför vitet inte har betalats in och varför kommunen inte har drivit på om en ventilationskontroll, en så kallad OVK-besiktning, vilket är ett lagkrav för de flesta byggnader.

En anställd bekräftar via mejl att vitet aldrig betalats in. Anledningen ska vara stiftelsens dåliga ekonomi och att kommunen inväntat domen i hyresnämnden. Hem & Hyra mejlar och ber om en telefonintervju med ansvarig chef, men får inget svar.

Vi ringer och messar ansvarig chef och frågar om en intervju. Enda svaret vi får tillbaka: ”Nej. Inte idag.”

Trots upprepade kontaktförsök under två veckors tid är detta det sista vi hör ifrån miljöenheten i Nacka kommun.

Läs mer: Stiftelsens svar på kritiken

Läs också Tre år efter obligatoriska ventilationskontrollen är problemen inte åtgärdade Knackar på för miljökoll i hemmet Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.