Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: ”Förstod först efteråt vad jag signerat”
Maria Björk hade separerat och var glad över att hitta en lägenhet och få skriva hyreskontrakt. Att skriva på kontraktet gick ”av bara farten”. Det var först i efterhand som hon undrade vad hon egentligen hade signerat.
Många krav i hyreskontraktet
I hennes hyreskontrakt står att hon inte får röka vare sig inne eller ute, inte heller ha husdjur utan skriftligt tillstånd. Hon måste ha hemförsäkring och hon berättar att hon fick frågan om vilka som skulle kunna besöka henne.
En sådan fråga förnekar dock värden. Klart är att han ville ha namn och personnummer på personer som eventuellt skulle flytta in och det skrevs in i kontraktet.
– Jaha, det kanske en hyresvärd vill veta, tänkte jag så jag la till min exman och mina barn. Jag var stressad och behövde någonstans att bo.
Maria Björk har inte märkt om värden kontrollerar att hon följer reglerna. Men hon har svårt för att känna sig avslappnad hemma och vill flytta.
Många har frågor kring hyreskontraktet
Maria Björk är inte ensam om att i efterhand ha frågetecken kring sitt hyreskontrakt. Ungefär en fjärdedel av alla samtal till Hyresgästföreningens servicecenter handlar om just det. Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen, ser att det blir allt vanligare med vad man kan kalla ”fulklausuler” i hyreskontrakt.
– Jag tror att det beror på att många i dag har ett skriande behov av att bo någonstans och går med på vad som helst.
Vanliga formuleringar i hyreskontrakt gäller förbud mot husdjur och rökning. Men Hem & Hyra har också granskat kontrakt som innehåller formuleringar som handlar om förbud för hyresgästen att ha gäster eller som tar bort rättigheter. Det kan gälla ersättning vid längre renoveringar eller rätten att få sätta sin personliga prägel i sitt hem, som att montera upp tavlor.
Fick inte fixa i lägenheten för hyresvärden
Maria Björk bor i det lilla samhället Tobo i Tierps kommun. Många mil söderut i Skåne befann sig Anna när hon hittade en lägenhet som hon var själaglad över att få flytta in i, så pass att hon bortsåg från en formulering som betydde att hon inte skulle få fixa till i lägenheten. Egentligen visste hon att den var fel och att en hyresgäst i viss mån har rätt att sätta sin personliga prägel i bostaden. Med egna pengar får hyresgäster måla, tapetsera och fixa. Det viktiga är att standarden inte försämras.
Att den skulle bli sämre var Anna inte rädd för. Lägenheten behövde en uppfräschning och hon målade vissa ytor. Dessutom frågade hon värden om lov som först sa ja. Efter ett tag urartade dock relationen dem emellan vilket slutade med att han stämde henne för att ha förstört lägenheten och hänvisade till formuleringen i kontraktet.
Anna var aldrig riktigt rädd för att tvingas betala skadestånd för hon visste att hon hade rätten på sin sida. När saken prövades rättsligt gick det också hennes väg. Men hela historien har tärt, vilket är anledningen till att hon vill vara anonym.
Samtidigt vet hon att många har det svårt när hyresvärdar beter sig illa. Hennes råd är att vara påläst.
– Har man kunskap om vad som faktiskt gäller behöver man inte bli lika skraj. Ett tips är att läsa på, filma och ta massor av bilder när man flyttar in och se till att ha ett bra besiktningsprotokoll, säger hon.
Vad får stå i ett hyreskontrakt?
Jurist Viktor Lundgren konstaterar att utgångspunkten när en blivande hyresgäst och en fastighetsägare skriver kontrakt är avtalsfrihet. Parterna får avtala om vad som helst, som lägre hyra om hyresgästen städar trappuppgången. Men det finns saker som inte går att avtala bort.
Parallellt gäller hyreslagen som är skriven som ett skydd för hyresgäster. De får ha inneboende eller sambo utan värdens tillåtelse. Det är enbart den eller de som står på kontraktet som värden behöver personuppgifter på. Vidare behöver hyresgäster inte ha hemförsäkring och får ha husdjur om det inte är ett allergihus. Att förbjuda rökning har heller ingen bäring i lagen. Förbudet är dock inte prövat på många år och därför är det oklart vad som gäller juridiskt.
Enligt Hyresgästföreningen finns det troligen ett mycket stort mörkertal för ”fulklausuler”. De uppdagas sällan för att hyresgäster är rädda för att förlora sina kontrakt, hamna i konflikt eller helt enkelt inte vet vad som är rätt eller fel.
En något annan bild har branschorganisationen Fastighetsägarna. Enligt dem är det vanligt att värdar har egna regler, men ovanligt att de strider mot lagen.
– Jag har till exempel inte stött på något villkor om förbud mot besökare.
I de fall där jag sett förbud mot att sätta upp tavlor har det samtidigt erbjudits andra lösningar som en skena att hänga tavlor från, säger förbundsjurist Johan Kleveland.
Marias Björks hyresvärd, Michael Sterner på MS Fastighetsförvaltning, säger i ett mejl till Hem & Hyra att det är självklart med personnummer på eventuellt nya hyresgäster. Han vill inte ha detsamma på besökare utan tycker det ”är utan tvekan den märkligaste/dummaste frågan vi någonsin har fått utav er!!”. I övrigt svarar han inte på Hem & Hyras följdfrågor.
Vad får stå i ett hyreskontrakt – vad har inte där att göra? Hem & Hyra reder ut.