Annons

Marie blev Årets granne

Västerås Marie Norling ville förbättra kommunikationen på sin gård och startade en kvinnogrupp. Nu har hon utsetts till Årets Mimergranne.
Foto: Monika Steczkó
Marie Norling på Viksäng har blivit utsedd till Årets Mimergranne. I pris får hon 10 000 kronor i plusval av bostadsbolaget.

Även om Marie Norling är irriterad över ett stambyte som Mimer dragit ut på alldeles för länge, så kom utnämningen från samma bostadsbolag som en glad överraskning för henne.

– Jag hade ingen aning om att tjejerna hade nominerat mig. Jag lyssnar in, är det något jag kan göra så gör jag det. Vad det betyder för dem förstår jag nog inte alltid. Marie har nog alltid varit en ”hjälpare”, funderar hon.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Hennes omsorgsfullt inredda trea på Viksäng i Västerås är full med positiva budskap i trä och betong som Älska, Lycka och Carpe Diem. Kulturkrockar mellan olika nationaliteter i bostadsområdet skapade en vi och de-känsla och oroade Marie Norling förrförra hösten.

Tillsammans med några andra kvinnor tog hon initativ till att starta kvinnogruppen. Om det fanns ett intresse visste de egentligen inte. 

Annons

– Men kom gjorde de, det var knappt vi fick plats i Hyresgästföreningslokalen!

Läs ocksåAllt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

I dag har gruppen flyttat till en större lokal och består av ett 30-tal kvinnor från elva olika länder. Aktiviteterna utgår från deltagarnas önskemål. Bland annat har de gjort studiebesök runt om i Västmanland, lärt sig cykla, dansat zumba, fått hjälp med läxläsning och med att kontakta myndigheter.

Maries eget liv har förändrats radikalt sedan den där första träffen hösten 2013. 

– Jag bara njuter varenda dag! Jag ger så lite av mig själv och ser att andra blir så glada. Och jag har lärt mig massor om  andra kulturer.

Annons
Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Visst uppstår konflikter ibland, men Maries inställning är att det mesta går att lösa. 

– Jag brukar lyssna och bolla tillbaka. Det ska inte vara en person som löser problemet, utan det är viktigt att alla är delaktiga, säger hon.

Läs också Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.