Annons

Marie Linder: Jag är upprörd och arg

Nyheter Fri hyressättning i nyproduktion är en del av del överenskommelsen som ska leda till en ny regering. Det upprör Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder. Fastighetsägarna är däremot försiktigt positiva.
Foto: Gry Ellebjerg, Centerpartiet, Socialdemokraterna
Arg och upprörd. Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, kommer ta strid mot förslaget om fria hyror för nyproducerade lägenheter.

Det tycks som att vi närmar oss upploppet på den långa och segslitna förhandlingarna om vem som ska få regera landet. Tidigare i eftermiddag släpptes ett dokument som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna står bakom. Det innehåller flera förslag till förändringar på bostadsmarknaden. Den största förändringen är att hyrorna ska släppas fria för nyproducerade lägenheter. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är inte oväntat upprörd:

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Man struntar i unga som behöver en bostad, par som vill separera, äldre som behöver ett bekvämare boende och människor som vill flytta till ett jobb. Det gynnar bara en väldigt välmående fastighetsbransch, säger Marie Linder.

Läs ocksåRegeringsutkastet föreslår fri hyressättning i nyproduktion

Inför valet drev både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna kampanjer mot marknadshyror. ”Nej till moderaternas hyreschock” var ett av Socialdemokraternas budskap.

–  Jag har en fråga till Stefan Löfven. Hur kan man kampanja mot marknadshyror och sedan någon månad senare gå med på det här?

Hyresgästföreningen har likt många andra aktörer på bostadsmarknaden och politiker i de flesta läger efterlyst en mer övergripande översyn av villkoren på bostadsmarknaden. Av detta syns ingenting i överenskommelsen.

Annons
Läs ocksåFriare hyror en bricka i regeringsspelet

– Det hade funnits möjlighet att göra en större översyn. I stället väljer man att enbart peka ut hyresgästerna och göra det sämre för dem.

Hyrorna är redan höga i nyproducerade lägenheter. Tror du verkligen de kommer bli så mycket högre?

– Vi har bostadsbrist. Som jag förstår skrivelserna ska även konsumentskyddet försämras. Jag är rädd att i en sådan situation kan värden komma att få hyra ut till den som betalar mest. Så jag tror att hyrorna kommer att kunna bli ännu högre.

Läs också”Föreningen har inte ändrat sig om hyrorna”

Förändringarna ska träda i kraft först den 1 juli 2021, så det finns tid att påverka politikerna.

Annons

– Hyresgästföreningen har inte gett upp. Vi kommer att ta fighten och ta fram fakta kring vad de här förändringarna kommer att innebära för exempelvis personal inom vård och omsorg som behöver en bostad, säger Marie Linder.

Inte oväntat är Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, desto mer positiva:

– Det är bra att överenskommelsen innehåller några steg som av utkastet förefaller leda till en friare modell för hyressättning i just nyproduktionen, och det kommer att också krävas åtgärder i det befintliga hyressättningssystemet som möjliggör förhandlingar mellan likvärdiga parter, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige i en kommentar.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.