Marie Linder: Ny byggbonus kan stoppa försäljningar och öka bostadsbyggande
Hyresgästföreningen släpper i dag rapporten Allmännyttan säljs ut – men till vilken nytta? Den går igenom varför kommuner väljer att sälja delar av sina bostadsbestånd och vad följderna blir.
En slutsats är att kommunerna oftast har ekonomiska motiv, till exempel att befolkningen växer och fler bostäder behövs. Genom att det allmännyttiga bostadsbolaget säljer en del av sitt bostadsbestånd får man in pengar till bostadsbyggande och slipper ta så stora lån.
Men det finns många exempel på att köparen sedan renoverar och höjer standarden för att kunna höja hyran så mycket som möjligt. Därmed har andelen billiga lägenheter minskat och kommunen har mindre möjligheter att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.
Nu föreslår Hyresgästföreningen en ny, statlig byggbonus, som både skulle kunna fungera som en morot för byggande och en broms för försäljningar. Enligt förslaget ska fem miljarder kronor per år fördelas till kommuner som inte har sålt mer än tio procent av det allmännyttiga bostadsbolagets bestånd. Byggbonusen skulle öka ju fler bostäder man planerar för, men minska ju fler allmännyttiga bostäder man har sålt.
– Båda delarna är viktiga: att få stopp för försäljningar och få fart på bostadsproduktionen, säger Marie Linder.
Förutom byggbonusen föreslår föreningen statliga topplån med förmånliga räntor, som skulle göra det billigare för kommunen att låna till bostadsbyggande. Tillsammans med det statliga investeringsstödet för hyres- och studentbostäder skulle det kunna få fart på byggandet, tror Marie Linder. Hon tycker det är rimligt att staten går in med mer stöd till bostadsbyggande.
– Ja, staten subventionerar det ägda boendet med en massa miljarder varje år och vi tycker det är viktigt att det byggs alla olika typer av upplåtelseformer. Om alla människor ska ha rätt till ett tryggt boende är det viktigt att både staten och kommunerna tar ett ansvar. Vi ser ju att marknaden inte klarar det, säger Marie Linder.
I rapporten granskas också kommunernas övriga argument för bostadsförsäljningar. Kommuner med liknande förutsättningar kan till exempel resonera helt olika om hur stor skuldbörda som är acceptabel, vilket påverkar beslut om försäljning. Det kan också finnas en rädsla för att få sänkt betyg av ratinginstitut eller att inte klara kommunala finansiella mål om man inte säljer.
Många av de antaganden som ligger bakom en försäljning kan ifrågasättas och borde diskuteras öppet, enligt rapporten. Och Marie Linder tycker att politikerna måste agera mer långsiktigt.
– De kommuner som inte har sålt har kvar starkare bostadsbolag. Kommunpolitiker tänker ibland för kortsiktigt. Att behålla ett stort bestånd gör att man har kapital i bolaget, som också kan användas till nyproduktion