Annons

Marken rämnar vid Ingers brevlåda – men ingen vill ta ansvar

Töreboda Marken framför husets brevlådor rämnar. Efter varje regn blir det allt värre och fortsätter det kan snart inte Inger Granath och hennes grannar hämta posten. ”Jag är rädd att köra ner med rollatorn. Eller att det ska frysa till is och bli halt”, säger Inger.
Foto: Kajsa Wedberg
Nu ska hålen i vägen lagas och Inger Granath och hennes grannar ska kunna hämta posten säkert. Det lovar hyresvärden. Men striden om vem som ska betala återstår att lösa. Värden anser att det är kommunens ansvar.

Hyreshuset ligger i centrala Töreboda och det bor äldre, synskadade och flera rörelsehindrade personer i området. Raden med brevlådor sitter på husfasaden och framför står gula koner som markering för gropen. Hålet är djupt och Inger Granath måste hålla emot sin rollator när hon försöker nå sin brevlåda.  Det är ingen ny underminering, utan har pågått i flera år. Det enda skillnaden är att hålet blir allt större och djupare.

Fastighetsägaren menar att de inte har ansvar för hålorna, utan hänvisar till Trafikverket. Trafikverket säger att de absolut inte har något med dagvattenbrunnar inne på en privat gård att göra. Då menar hyresvärden att det är kommunen som ska åtgärda felen. Men inte heller de vill se sig som skyldiga att göra Ingers och hennes grannars väg till brevlådorna säkrare.

Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Nu börjar tålamodet tryta hos hyresgästerna, att de ska behöva vara rädda för att skada sig när de hämtar sin egen post.

Konerna står över de djupaste hålorna framför brevlådorna. Hyresvärden menar att innan något åtgärdas måste man veta vem som bär ansvaret. Men hyresgästerna oroar sig att det ska hända en olycka.

Det är runt en dagvattenbrunn som asfalten släppt och gruset under försvinner. Marken är underminerad och ingen vet hur stor skadan är där under asfalten. Från att ha varit en ganska liten grop från början är det nu ett större område som rämnar. Ytterligare ett par dagvattenbrunnar på gatstumpen har liknande skador, bland annat en precis utanför trappan från övervåningen.

– Man är ju hela tiden rädd att ramla, säger Inger Granath när hon ska hämta sin post.

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Hon säger att hennes barn är så oroliga att hon ska ramla och skada sig att de erbjuder sig att komma och hjälpa till då de är oroliga att hon ska skada sig.

– Men det känns ju inte rätt att de ska komma hit när jag bara har några få meter till brevlådan, säger Inger. Det är ju inte många steg.

– Men är det inte ordnat till vintern när det blir isigt och halt, då får jag nog ha hjälp med posten, säger Inger. Och när det har regnat samlas det vatten runt brunnarna, så man ser inte var hålorna är och hur djupa den är.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

När Hem & Hyra ringer hyresvärden Tanja Henningsson, Bo Fastigheter, känner hon igen problemet, men hon anser att det inte är fastighetsägarens fel.

– Det är Vägverket som ska åtgärda det.

– Jag har varit i kontakt med dem och de ska åtgärda felet, men det händer inget, säger Tanja Henningsson.

Hem & Hyra kontaktar Trafikverket, som verket numera heter. De skickar genast ut sin entreprenör, vilken omgående konstaterar att det handlar om en dagvattenbrunn inne på en gård, på mark som inte alls tillhör Trafikverkets ansvarsområde.

Och när Tanja Henningsson får beskedet att det inte är Trafikverkets fel säger hon att det är kommunen som är ansvariga och måste åtgärda felet. Men hyresgäster i huset har redan varit i kontakt med kommunen, där man menar att det är markägaren som måste åtgärda att marken rämnar.

Läs också: Du ska inte betala om olyckan beror på värdens slarv

Du sa vid vårt förra samtal att det var Trafikverkets ansvar och nu säger du att det är kommunens. Om det nu visar sig att det är ert ansvar, kommer ni då att laga hålen på gården innan någon skadar sig?

Annons

– Självklart kommer vi att göra det. Men vi måste ju först veta vem som har ansvar och ska laga det.

Ni har ju vetat om felet i fler år, men inget har hänt. Var för har ni inte kollat upp vem som har ansvaret tidigare?

– Vi har försökt, men inget har hänt, säger Tanja Henningsson.

Men du kan lova att hålen kommer att lagas om det visar sig att det åligger er, Bo Fastigheter?

– Ja, det kan jag, säger hon.

När Hem & Hyra pratade med hyresgästerna var inget reparationsarbete påbörjat.

Fakta: Kan ersättas vid skada

• Kostnader för medicin och vård
• Sjukresor
• Skadade kläder

Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.