Annons

Mårten har hittat hem åt nästan en miljon bin

Uppsala Biodling är inte bara något för den som bor på landet och har egen tomt. Hyresgästen Mårten Markne i stadsdelen Eriksberg i Uppsala har hittat ett sätt att låta sin hobby växa till nästan en miljon bin.

En rökslinga stiger mot himlen från hörnet av en stor villaträdgård i Eriksberg i Uppsala. Det är en solig och varm vårdag och Mårten Markne har kommit hit för att titta till sina bin.

– Det kallas rökpust. Jag har tänt eld på lite grönt gräs, maskrosblad och en bit äggkartong. Då tror bina att det är en skogsbrand och fyller magarna med honung och blir lugna, förklarar han.

Läs ocksåBallonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformatKvinna som står framför en hylla där dockhus och andra installationer i miniatyr finns uppställda. Kvinnan tittar ut från bilden, står med sidan mot hyllan.

I den här trädgården har han tre av sina bikupor. Totalt har han nio bisamhällen i fyra trädgårdar och planer på ytterligare tre kupor. På sommaren kan ett enda bisamhälle bestå av 60000–100000 bin.

Porträttfoto på Mårten Markne.
Mårten Markne.

– Jag har grejer till tolv samhällen och har inte plats med mer i förråden, så där går min gräns. Det sa jag i och för sig inför förra säsongen också, när jag hade så det räckte till nio samhällen…

Mårten Marknes familj har en kolonilott i Ekebydalen intill Eriksberg och hade ägnat mycket tid åt odlingsintresset när hans fru 2014 föreslog att någon av dem skulle gå en kurs i biodling. Det blev Mårten som gjorde det och det visade sig vara en fullträff.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Jag började fundera på var jag skulle kunna ha bikupor, i och med att vi bor i hyreslägenhet. Det visade sig att det var en annan person som frågat kolonilottsföreningen om han fick ha sina kupor där, så vi var två som hade bisamhällen där i ett par år, säger Mårten.

Annons

Men att ha dem på en plats där många passerar visade sig tyvärr vara problematiskt. Ett par gånger om året blev bikuporna vandaliserade.

Se filmen från trädgården:

– Sista gången det hände var det så sent på säsongen att bisamhället inte gick att rädda. Bidrottningen var död. Då började jag se mig om efter andra mer skyddade platser, säger Mårten Markne.

En efterlysning på Facebook ledde till att han fick kontakt med en kompis kusin, som bodde i villa i Eriksberg. På så vis fick Mårten ställa upp sina första kupor i trädgården där vi befinner oss nu.

– Vi är inte typerna som har en välputsad trädgård. Alla, barn såsom vuxna, tyckte att det var en kanonidé med bin som livar upp. Barnen är väldigt entusiastiska, säger Emil Åberg, som bor i villan med sin fru och sina tre barn.

Annons
Läs ocksåMias hobby får ta plats på höjden: "Titanic är mitt lilla skrytbygge"Bilden visar: Mia Mattsén bygger lego i sitt hem.

Helt friktionsfritt har det inte varit. Bina tycker om grannens poolvatten, så Mårten fick sätta upp bevattningsanordningar i form av petflaskor med vatten på bikuporna. Och en gång blev bina i ett av de tre bisamhällena plötsligt ilskna –
något som är ovanligt. Emil blev attackerad medan han bytte däck och Mårten fick rycka ut och tillfälligt flytta bisamhället till en skogsdunge.

– Mårten har hanterat det jättebra. Barnen brukar stå nära och titta på bina och det har aldrig varit något problem. Och vi betraktar dem ju som våra bin, fast de är Mårtens, säger Emil Åberg.

Inför 2020 ville Mårten Markne ha fler kupor. Han gick då och spanade från gatan efter lämpliga trädgårdar på cykelavstånd hemifrån och la sen lappar i brevlådorna. Två nappade.

– Jag vill bara vara där de som bor där tycker att det är roligt. Jag betalar ingen hyra och tar inte betalt själv, säger han.

Fakta: Mårtens nybörjartips
  • Börja alltid med att gå en kurs i biodling och att gå med i din lokala biodlarförening.
  • Räkna ut hur många bikupor du har plats med material och tillbehör till i ditt lägenhetsförråd.
  • Genom biodlarföreningar kan man ofta låna till exempel en honungsslunga. Försök att dela utrustning med andra så långt det är möjligt, så slipper du köpa och ha plats för den själv.
Fakta: Mer om Mårten Markne

Ålder: 44 år.
Bor: Hyresrätt i Eriksberg i Uppsala.
Familj: Gift och har två tonårsbarn.
Husdjur: Fåglar, fiskar, axolotl (en sorts salamander) och bin.
Yrke: Kommunikatör och it-ansvarig på den ideella föreningen Barn­­ombudet i Uppsala län.
Instagram: @eriksbergshonung

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.