Mary och Olof lurades att släppa in bedragare – blev av med sparpengarna: ”Sa att de var från polisen”
Det är ombonat i den hyreslägenhet i centrala Landskrona där Olof och Mary bor. På soffbordet i vardagsrummet står ett kakfat i flera våningar. Men det som vid en första anblick ser ut som kakor, karameller och engelsk konfekt är i själva verket vackra men oätliga små handvirkade konstverk.
Det är Mary som gjort dem, pensionerad sömmerska som hon är.
Och bakverken är inte det enda som verkar vara något som det inte är. Dagarna efter nyår blev Mary och Olof utsatta för det som på polisens språk kallas fysisk vishing – bedragare som först ringer hem till brottsoffret för att sedan komma till bostaden och lägga beslag på betalkort, kontanter, smycken och andra värdesaker.
– Han sa att det skulle bli inbrott hos oss om de inte tog väck pengarna men det var ju bara bedrägeri, säger Olof och skrattar uppgivet.
Blir kränkta där man ska kunna känna sig säker
Han och hustrun Mary flyttade till lägenheten för elva år sedan. Sviktande hälsa var ett av skälen till att de sålde sitt hus. Olof har cancer och Mary dras med sviterna från giftstruma.
Bedrägerier är ett jätteproblem i det svenska samhället, och förrförra året beräknades brottsvinsterna till svindlade 5,8 miljarder kronor. Det är lite mer än en tredjedel av vad narkotikahandeln beräknas dra in. Den fysiska vishingen utgör en mindre del av samtliga bedrägeribrott. Det vanligaste är att gärningsman och brottsoffer aldrig möts öga mot öga. Men just det faktum att brottet sker i hemmet gör att det snabbare kommer uppfyller de krav som polisen har för att ett brott ska anses som grovt.
– Man kränker någon där man verkligen ska känna sig säker, säger Ulf Hansson, som är gruppchef på polisens bedrägerisektion i södra Sverige.
Inte heller makarna Mary och Olof, som är i 80- och 90-årsåldern, har missat uppmärksamheten kring olika typer av stölder och bedrägeri riktade mot äldre. Den där onsdagen i januari hade de varit på City gross och handlat.
Var rädda för att bli lurade i matbutiken
Det är just vid den butik som en omkringresande stöldliga från Rumänien letade efter sina offer för ett par år sedan. En kvinna blev av med sitt betalkort, sedan hon distraherats av flera personer som började prata med henne. Ytterligare en medbrottsling hade tjuvkikat på koden när hon betalade för sin mat, och sedan länsades kontot.
Eftersom Olof och Mary kände till vad som hänt andra på matvarubutiken, blev de inte misstänksamma när de fick ett samtal till hemtelefonen.
– Vi var och handlade på City Gross och när vi kom hem så ringde telefonen och de sa att de var från polisen och att vårt kort har blivit kapat, säger Olof.
Tvärtom tyckte de det verkade rimligt, även om Mary hade hållit handen över knappsatsen när hon slagit in sin kod.
Pratade i en och en halv timme
Sedan följde sammanlagt en och en halv timmes telefonsamtal, där bedragarna turades om att säga att de representerade polisen och ett försäkringsbolag. Mary fick veta att någon tagit ett lån på 150 000 kronor i hennes namn, och de fick även veta att de riskerade att utsättas för ett inbrott eftersom deras kort redan blivit kapat och kaparna var ute efter mer pengar.
Olof berättar:
– Han frågade om vi hade mer pengar hemma. ”Ja”, sa jag. ”Samla ihopa dem så kommer vi och hämtar dem”, sa han.
Tänkte ni någon gång att det kanske inte är som de säger?
– Jag kunde inte tänka klart, säger Mary.
– De lät trovärdiga. Jag mådde heller inte riktigt bra, säger Olof.
Just denna dag hade varit extra jobbig, då spisen gått sönder samtidigt som tvättmaskinen svämmat över i badrummet.
– Jag hade kört mig helt slut, säger Mary.
Makarna förmåddes att lägga betalkortet och de 41 500 kronor som de hade i kontanter i ett kuvert. Egentligen hade de lagt undan pengarna för att kunna reparera bilen och åka på en semesterresa, detta år då de firar 65-årig bröllopsdag.
En kvinna kom och hämtade upp kuvertet.
– De hade sagt att de skulle skicka nån som hade ett visst namn och så fick vi en kod som hon skulle säga till oss, säger Olof.
Det blev ett kort möte. Mary öppnade porten inifrån sin lägenhet, klev ut i trapphuset och överlämnade kuvertet.
– Det gick väldigt fort för hon nästan sprang ut sen.
Polisens spanare grep in
Vad makarna inte visste då var att polisen redan spanade på två misstänkta personer. Som Hem & Hyra tidigare har skrivit dömdes fyra personer senare i Lunds tingsrätt för bedrägerier riktade mot Mary, Olof och ytterligare sex personer. Domen stod fast när den överklagades till hovrätten.
Hem & Hyra har varit i kontakt med en annan person som utsattes, som inte vill vara med i tidningen. Trots att det gått flera månader sedan hon fick besök av bedragarna tycker hon fortfarande det är jobbigt om att prata om det som hänt, berättar hon.
Strax innan Mary och Olof i Landskrona blir lurade på sina besparingar kör polisens spanare efter en man och en kvinna från Helsingborg, tre mil norrut. De kan se hur kvinnan går in på Olof och Marys innergård men inte till vilket trapphus, då polisassistenten är tvungen att själv gömma sig för att inte bli upptäckt.
Mannen och kvinnan rör sig vidare genom Landskronakvällen. Ett kort tag försvinner de ur polisernas sikte, men båda grips efter att kvinnan tagit ut pengar på Marys kort i en bankomat. Mannen gör kraftigt motstånd men kan till slut störtas ner i gruset på en parkering sedan han pepparsprejats och två poliser satt honom i handfängsel.
Kanske ville han undvika det som hänt förut. 2019 dömdes han till fem års fängelse för flera stölder och bedrägerier hos äldre i Skåne och Halland. 2016 dömdes han för samma sak, fast då i Norge.
Dömd för liknande brott tidigare
Hem & Hyra har pratat med en anhörig till en äldre kvinna i Halland, som lurades av mannen 2019. Hon blir bestört när hon får veta att gärningsmannen dykt upp igen, och begått nya brott under sin villkorliga frigivning. När mannen ställdes inför rätta då reagerade hon på att åklagaren inte yrkade på att mannen skulle utvisas efter avtjänat straff. Han är polsk medborgare.
– Det känns ju inte så bra. Han skulle ju ut ur landet. Illa kvickt. Han har ju inte här att göra.
Tillbaka till Landskrona. I det ögonblick där mannen grips har Mary och Olof ännu inte förstått att de blivit lurade. Polisen hittar Marys kort hos den kvinna som de griper vid bankomaten. Det är först när de åker hem till Mary för att hålla ett första förhör, som hon inser att hon är ett brottsoffer och börjar gråta.
Nu flera månader senare kan makarna tala om det utan att bli lika illa berörda, men de vill inte ha med sina ansikten eller efternamn i tidningen, eftersom de är rädda att ”bovarna ska komma tillbaka och bråka”.
De är glada att de slapp delta i rättegången i tingsrätten i Lund, vilket hade blivit besvärligt eftersom Olof har svårt att gå.
– Det hade han inte orkat. Åldern tar ut sin rätt, säger Mary.
Har inte fått något skadestånd
Paret tror inte att de kommer att se röken av det skadestånd som de har rätt till och som bedragarna ska betala. Banken har dock betalat tillbaka de 10 000 kronor som bedragarna tog ut från kortet. Nu försöker Mary och Olof istället lägga hela händelsen bakom sig.
– Man kan ju inte lita på folk helt enkelt, säger Mary.
– Man blev ju lite deppad för att man hade blivit lurad. Det säger sig självt. Men jag tänker också att det är så som världen är, säger Olof.
Polisens Cajsa Ernholdt berättar om hur du kan skydda dig.
Fyra personer dömdes i Lunds tingsrätt och sen i Hovrätten över Skåne och Blekinge till fängelse mellan nio månader och två år för bedrägerierna mot Mary, Olof och ytterligare sex andra personer runt om i landet.