Massanmäler till socialtjänsten och hänvisar till trångboddhet – vill säga upp 25 familjer
Familjerna fick brev från socialtjänsten, där det stod: ”vi har tagit emot orosanmälan från er hyresvärd gällande trångboddhet i er lägenhet”.
– Det kom som en chock, berättar en fyrabarnspappa som hyr en lägenhet på Cervins väg i Spånga, i nordvästra Stockholm.
I det gamla äldreboendet på Cervins väg bor många hyresgäster som har bristfällig svenska och små ekonomiska marginaler. I en del fall betalar socialtjänsten hyran, i andra fall ska en låg lön räcka till.
Socialtjänsten hade godkänt lägenheten
När mannen vi pratar med skulle flytta in för två år sedan var socialtjänsten med och tittade på lägenheten. De godkände bostaden och sa inget om trångboddhet, berättar han.
– Man känner sig svag. Att nån så lätt kan anmäla oss till socialtjänsten.
Familjen ringde handläggaren och fick ett lugnande besked. Hon meddelade att de inte skulle gå vidare efter hyresvärdens anmälan.
”Rädd att något skulle hända mina barn”
En annan kvinna berättar att hon blev stressad när hon fick brevet.
– Jag var rädd att något skulle hända med mina barn.
Men hon fick också beskedet att socialtjänsten inte skulle gå vidare.
– De sa att jag inte behövde vara rädd.
En hyresgäst menar att det verkar som om hyresvärden vill skrämma familjerna. Värden hade inga synpunkter när nya hyreskontrakt skrevs några veckor tidigare, strax innan årsskiftet. Socialtjänsten vet redan hur det ser ut i huset och hur många som bor i lägenheterna.
Värden gjorde 25 orosanmälningar
Det var i februari som Landia hörde av sig till socialtjänsten och lämnade in 25 orosanmälningar om trångboddhet.
”Vi har gjort en inventering över antalet personer som bor i lägenheterna och konstaterat att det är extremt trångbott i några av lägenheterna,” skriver Landia till socialtjänsten. ”Vi kommer att agera på detta och säga upp de hyresgäster där vi tycker att situationen är orimlig, ” fortsätter hyresvärden.
”Min fråga till Er är om ni kommer vidta åtgärder för att hjälpa dessa familjer eller om vi skall säga upp dem på grund av orimligt slitage?,” skriver Landia i slutet av mejlet.
Känner inte till något annat fall
Hem & Hyra har sökt Susanna Juvas Hagbjörk, tillförordnad avdelningschef, Järva stadsdelsförvaltning. Hon säger att hon inte känner till något annat fall där en hyresvärd har gjort så många orosanmälningar om trångboddhet på en gång. Hon vill inte kommentera ärendet ytterligare utan hänvisar till sekretess.
Lina Blombergsson, vice ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, har inte heller hört talas om att hyresvärdar gör så här.
Hon säger att en hyresvärd som oroar sig för trångboddhet kan hjälpa familjen att söka stöd eller erbjuda en större lägenhet, i stället för att göra en orosanmälan. Läs hennes kommentarer här.
”Skyldighet att agera”
Hem & Hyra har sökt hyresvärden Jonas Ramstedt, vd Landia, för frågor om anmälningarna.
Varför har ni först skrivit avtal med hyresgäster på Cervins väg och kort efter gjort 25 orosanmälningar som gäller trångboddhet?
– Vi har gjort orosanmälningar i samråd med socialtjänsten då det framkommit att framför allt barn far illa i våra lägenheter. Exempel på detta är barn som förvisats att sova i köken på grund av trångboddhet, sanitära olägenheter eller liknande. Att agera när man ser att barn far illa är en skyldighet som alla samhällsmedborgare och företagare har vilket såklart även inkluderar oss som fastighetsbolag.
Kommer ni att säga upp de hyresgästerna?
– Det är en fråga från fall till fall. Vi har som krav att hyresgäster sköter sig och följer lagar och regler, gör de inte det blir de uppsagda. I detta fall jobbar vi som alla andra bolag.
Kan inte erbjuda större lägenheter
Kommer ni att erbjuda dem större lägenheter?
– Tyvärr har vi inga möjligheter att erbjuda dem större lägenheter då i princip samtliga lägenheter utgörs av ettor och tvåor.
En del uppfattar det som om ni ville skrämma hyresgästerna med orosanmälan. Hur ser du på det?
– Det stämmer givetvis inte. Såväl vår men framför allt socialtjänstens förhoppning och ambition är att kunna ge stöd och hjälp till dessa familjer så att barnen slutar att fara illa.
Läs mer om Hem & Hyras granskning av hyresvärden här.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om problemen med höga hyror, farliga hissar, otrygghet och dålig skötsel av hyreshusen på Cervins väg i Spånga som ägs av miljardvärden Jonas Ramstedts Landiabolag.
Samtidigt bor en del hyresgäster i svartbyggen som inte godkänts som bostäder av kommunen och betalar för kvadratmeter som inte finns.
Förra hösten tog hyresgästerna på Cervins väg strid för sina rättigheter och krävde tillbaka överhyra från mellanhänder som Landia hade anlitat.
Det slutade med en överenskommelse där hyresvärden skulle betala tillbaka en del av överhyran och erbjuda hyresgästerna förstahandskontrakt med Landiabolaget.
Förstahandskontrakt skrevs innan årsskiftet.
Men kort efter krävde hyresvärden nya underskrifter och menade att de tidigare kontrakten inte var giltiga. Hyresgästerna skrev på, men har med sina nya underskrifter godkänt avstående från besittningsskydd. Det innebär att även om de hyr i första hand kan de tvingas flytta om hyresvärden säger upp dem och kan visa att husen ska renoveras. I slutet av maj kom de första uppsägningarna.
Läs vad hyresvärdens Jonas Ramstedt säger om Landias agerande här.