Måste betala 148 000 för tvångsförvaltning i Landskrona

Landskrona Landskronahem ville ha 148 000 kronor i arvode för 2016 års förvaltning av skandalhuset i Landskrona. Ägaren Lars-Erik Persson, via anhöriga, motsatte sig. Hyresnämnden beslutade till Landskronahems fördel.
Foto: Gry Ellebjerg
Skandalhuset Delfinen 15 i Landskrona. Foto: Gry Ellebjerg

I september är det tre år sedan som det förfallna huset, Delfinen 15, sattes under tvångsförvaltning. Till förvaltare utsågs Landskronahem. För 2016 ville de ha 148 000 kronor i arvode för förvaltningen. På papper efter papper har de kunnat redovisa hur mycket arbete de har lagt ner.

Ägaren Lars Erik Persson är psykisk sjuk och anhöriga har gått in som gode män. Mer om det kan du läsa om i artikeln ”Svartlistad hyresvärd lider av psykisk sjukdom”.
I hyresnämnden menade ombuden att arvodet borde betalas enligt schablon, åtta procent av hyresintäkterna, för att då landa på 40 000 kronor. De menade att kostnader för underhåll borde tas från hyresintäkter och inte blandas ihop med arvode.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Hyresnämnden i Malmö, som kom med beslutet på onsdagen, menar att det finns en schablon som ibland används men den behöver inte användas. Även den anser att kostnader ska tas från hyresintäkter men också att arvodet ska ses som betalning för uppdraget i sin helhet och vilket ansvar det innebär. Lagen säger att arvodet ska vara ”skäligt” och i det här fallet tycker nämnden att 148 000 kronor är det.

Beslutet kan överklagas.

Det pågår en långdragen process om fastigheten ska tvångsinlösas.

Läs ocksåTvå decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här”Anna Patzauer Personne, Kintu Kawumba, Gunilla Silverun och hennes hund Nina kommer gående mot kameran på en oasfalterad väg som ser ut att vara blöt. Bakom dem syns ett gult tvåvåningshus. Runt omkring dem höga buskar och träd utan blad. De så kallade skandalhusen i Tobo finns med på Hem & Hyras Värsta värden-lista.

Läs: Skandalvärd blir ett fall för Högsta domstolen

Läs också Nytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant" Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning: ”Kände att vi måste göra något” Akutläge när hyresgäster saknar värme – nu portar hyresnämnden ägaren från skandalhusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.