Matakuten har gjort Lasse till Årets Gävlebo
Lasse Wennman i Gävle skrattar ofta och ler mest hela tiden. Det kan behövas när man själv levt på samhällets skuggsida och nu arbetar bland dem som har det svårast.
Lasse har i tidningar och andra medier flera gånger berättat om hur han kom ur sitt långa missbruk och att en av de saker han lärde sig under sin resa tillbaka var att det inte finns några hopplösa fall, kunde han byta liv så finns det hopp för alla. Och inget är omöjligt heller! Ett bevis för det är att Lasse blivit utnämnd till Årets Gävlebo.
För tre år sedan startade han ett projekt som skulle hjälpa både människor och miljö, Matakuten.
Varifrån kom idén?
– Jag såg många tiggare, papperslösa, missbrukare, pensionärer och ensamma mammor som hade det gemensamt att de hade svårt att få pengarna att räcka ens till det nödvändigaste och samtidigt såg jag affärer och restauranger slänga mat som det inte är nått fel på. Och då tänkte jag att det borde gå att göra något av det!
Du började på ideell basis med att dela ut dagsgammalt bröd men nu har Matakuten vuxit?
– Ja, nu når vi ungefär 500 människor i veckan, hyresgäster och hemlösa. Jag hämtar dessutom mat och inte bara bröd i dag och vi har en lokal där de som behöver kan få en kasse mat en gång i månaden. Men vi ger bara akut hjälp, det här är inte försörjningsstöd. Och när vädret tillåter brukar jag laga lunch i en park i Gävle på onsdagarna. Det är mycket populärt och allt är gjort på mat som affärerna skänkt till oss.
Du tar hand om affärernas ”skräp” och ger mat till dem som behöver, har du lyckats få till en riktig win-wingrej här?
– Det kan man säga; alla vinner! Affärsinnehavarna jag har kontakt med är jätteglada för att de slipper slänga det de inte kan sälja för att det är skadat eller har kort datum, mottagarna är glada och miljön också eftersom vi tar tillvara så mycket.
Vilka stöder arbetet med Matakuten och hur ser framtiden ut?
– Gästrike återvinnare som varit med sedan starten, socialtjänsten i kommunen, företag och Svenska kyrkan är några. Och vi har anställda i arbetsmarknadsprojekt. För framtiden hoppas jag att flera kommuner kan göra samma sak som vi gör i Gävle, många har redan hälsat på oss för att se hur vi jobbar.
Och nu är du alltså Årets Gävlebo?
– Ja, det är fantastiskt! Prispengarna , 5 000 kronor, ska jag dela mellan Asylkommittén, Gävles katthem och ett projekt som nyligen startat läxläsning med flyktingbarn.
Ålder: 58 år.Bor: Lägenhet på Söder i Gävle.Familj: Fru och fem barn. Hund.Aktuell: Blev nyligen framröstad som Årets Gävlebo av Arbetarbladets läsare för sitt arbete med Matakuten.