Annons

Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Nyheter Den 1 januari 2024 kom en ny lag som säger att alla hushåll måste sortera ut sitt matavfall. Milla Sundström, handläggare på avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdvårdsverket, reder ut vad det här innebär för dig som hyresgäst, och för din hyresvärd.
Foto: Jenny Knutsson/Naturvårdsverket
Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket, reder ut vad som gäller efter att det blivit obligatoriskt att sortera ut matavfall från soporna.

Vad innebär den nya lagen som gäller matavfall?

– Det innebär helt enkelt att från 1 januari 2024 ska alla som ger upphov till matavfall sortera ut det. Det ska antingen komposteras hemma eller samlas in separat. Den nya lagen gäller både hushåll och verksamheter.

Vad är klassat som matavfall?

– Det kan handla om alltifrån kaffesump och bananskal, till mat som blivit gammal och förstörd. Det brukar stå på påsen som matavfallet läggs i vad som ska läggas i och inte.

Vilka fel kan man göra när man sorterar matavfall?

– Man ska exempelvis inte lägga i snus och tuggummi. Om du har en liten bit gurka som blivit dålig så ska du ta bort plasten först. Inga förpackningar ska med, bara organiskt material. Jättetjocka köttben ska heller inte läggas ner. Detta eftersom allt ska ner i en rötningsanläggning, där man gör som en stor soppa av allt matavfall. Tjocka köttben lämpar sig inte så bra för den processen.

Från 1 januari 2024 är det lagkrav på att sortera matavfall. Det ställer nya krav på både hyresvärdar och hyresgäster.

Många kommuner har redan innan sorterat ut matavfall, vilken blir egentligen skillnaden nu?

– Nu blir det obligatoriskt för alla. Tidigare har det varit upp till varje kommun om man velat göra det eller inte. En del kommuner har varit igång med detta sedan 90-talet, för andra är det ganska nytt. Kommunen har tidigare haft rätt att bestämma själv om det skulle vara frivilligt eller obligatoriskt. Samtidigt har det funnits nationella mål, så det har funnits ett tryck på kommunerna.

Varför ändrar man lagen?

– Vi har ett avfallsdirektiv i EU, och det är samma regler som nu blir införda i hela EU. Alla medlemsländer ska senast 1 januari 2024 ha infört den här separata insamlingen av matavfall.

Vilka krav ställs på hyresvärdar efter lagändringen?

– Hyresvärden ska se till att det finns plats för kärlen, som man oftast får av kommunen. Man kan behöva kommunens hjälp för att hitta bra lösningar om det är ont om plats. Hyresvärden behöver även ha ett sophämtningsabonnemang som även omfattar hämtning av matavfall.

Kan man få dispens från att sortera matavfall som hyresvärd?

– Man kan söka dispens. Då gör man det hos den lokala tillsynsmyndigheten, vilket är miljö- och hälsa eller motsvarande. Då måste man visa att man har dispensskäl, det kan inte bara handla om att man inte vill sortera det. Det ska finnas en anledning. Det kan exempelvis handla om att det skulle medföra oskäliga ekonomiska kostnader. Dispensen ska även vara tidsbegränsad.

Annons

Vilka krav ställs på hyresgäster?

– Som hyresgäst är du skyldig att sortera ut allt matavfall, och vara noga när du gör det.

Behållare för matavfall och påsar att lägga avfallet i som jag som hyresgäst behöver. Vem står för det?

– Det brukar vara kommunen som ser till att man har det man behöver. Ofta får man ett startkit med en behållare, påsar och information om hur man ska göra. Ofta kör kommunen ut det här till fastighetsägarna, som sedan delar ut det till hyresgästerna. Kommunen ställer även ut de kärl som behövs.

Det är vanligast att använda papperspåsar för matavfall, men på vissa ställen i landet använder man i stället särskilda gröna påsar.

Om man som hyresgäst struntar i att sortera matavfall, vad kan hända då?

– Det är såklart svårt att veta i ett hyreshus vem det är som gör fel. Men det är den lokala tillsynsmyndigheten som ansvarar för tillsyn, och som eventuellt skulle kunna ta ut ett vite. Det finns även möjlighet för avfallshämtningen att ta ut en felsorteringsavgift. Det är vanligast när det gäller andra typer av avfall, i fall där man exempelvis lagt bildäck i en container som skulle vara till för trädgårdsavfall. Men det är möjligt att man kan använda sig av det här också.

Om hyresvärden struntar i att sortera matavfall, vad kan hända då?

– Då gör kommunen hyresvärden uppmärksam på att man gör fel. Det finns i de lägena möjlighet att ta ut exempelvis felsorteringsavgifter och sanktionsavgifter.

Vad hoppas man att det ska leda till, att matavfallssorteringen nu blir obligatorisk i hela landet?

– Det är bättre ur miljösynpunkt att man sorterar ut matavfallet. Det innehåller mycket näring och energi som man kan ta tillvara. Man gör både biogas och biogödsel av matavfallet. Biogödslet kan man använda i stället för konstgödsel på åkermark, och biogas är ett förnybart drivmedel.

– Det är viktigt att vi gör rätt nu, för Sverige riskerar att inte nå sina mål när det gäller återvinning av kommunalt avfall. Vi behöver hjälpas åt och bli bättre på att sortera.

Annons

Vad gäller för avfallskvarnar?

– Det här är något som vi får jättemycket frågor om just nu. Avfallskvarnar som är kopplade till ledningsnätet uppfyller inte kravet på separat insamling, och de får man därför inte längre använda. Kvarnar som är kopplad till en tank får man fortfarande använda, men det är inte så vanligt i bostäder. Även här finns det en del hyresvärdar och bostadsrättsföreningar som har sökt dispens, för att de vill fortsätta använda kvarnen under en viss tid.

Även ätliga oljor ska sorteras ut. Om man tex. har friterat något hemma, och har frityrolja över. Vad gör man då?

– Viktigt att det inte hälls i avloppet eftersom det kan orsaka stopp i ledningstnätet. Man ska följa de regler som respektive kommun har. Kommunen ska samla in fett, t.ex. på återvinningscentralen, men kommunen får också tillåta att mindre mängder läggs i någon typ av behållare som sedan läggs bland restavfallet, alltså i vanliga soporna. Innan man gör det måste man alltså veta att det är tillåtet i den kommun man bor i.

Hem & Hyra har i en rad artiklar tidigare skrivit om sortering av matavfall. Bland annat har vi uppmärksammat att det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping tidigare höjt hyran extra mycket för sina hyresgäster, på grund av brister i matavfallssorteringen.

Men varför kan vi inte bara sopsortera rätt? Hem & Hyra har i en artikel pratat med en professor som har svaret.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Fakta: Nya lagen i korthet

Från 1 januari 2024 ska den som har matavfall sortera ut det och förvara det skilt från annat avfall. Kravet gäller både verksamheter och hushåll. Förpackningar ska skiljas från matavfallet.

Den nya lagen gäller både verksamheter och privatpersoner.

Kommunen är tillsynsmyndighet för avfallshantering inom kommunen. I vissa fall kan kommunen ge dispens från kraven på utsortering. Det kan vara att det inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna.

Naturvårdsverket kan även ge dispens till kommuner som har svårt att inför hela eller delar av systemet till 1 januari 2024.

Källa: Naturvårdsverket 

Fakta: Matavfall

Tänk på att vad som klassas som matavfall kan variera något från kommun till kommun. Utgå alltid från direktiven i just din kommun. Exemplen nedan är hämtade från Stockholm vatten och avfall.

Det klassas som matavfall:

Skal och rester av grönsaker och frukt
Rester av kött, fisk och skaldjur
Pasta, ris
Rester av bröd
Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.

Det ska inte läggas i matavfallspåsen:

Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
Damm
Glasspinnar, ätpinnar
Jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall
Kattsand, djurströ
Snus, aska, stearinljus
Vinkorkar, kapsyler

Källa: Stockholm vatten och avfall

 

Läs också Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.