Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse

Uppsala Vid årsskiftet får Mathilda Piirainen hyran sänkt med över en tusenlapp. Dessutom ska hon få tillbaka pengar av hyresvärden. Överenskommelsen om sänkta hyror i kvarteret Senapsfabriken i Uppsala är den första i sitt slag efter ett banbrytande domstolsbeslut för ett år sen.
Foto: Petra Marandi Roos
Mathilda Piirainen är en av de 454 hyresgäster i kvarteret Senapsfabriken, mellan Kungsgatan och järnvägen i Uppsala, som får sänkt hyra.

– Det känns superbra! Jag har bott i nyproduktion tidigare, i och för sig i ett område i Uppsala som inte är lika attraktivt, men det var både lägre hyra och högre standard där. Så det känns rättvist att hyran sänks, säger Mathilda Piirainen, som är en av de 454 hyresgästerna i kvarteret Senapsfabriken som får sänkt hyra.

Hon flyttade in i tvårumslägenheten på 49 kvadratmeter hösten 2018. Före hyressänkningen ligger hyran för 2021 på 9775 kronor i månaden, om man inte räknar med de obligatoriska av avgifterna för tv och bredband. Efter årsskiftet blir den nya hyran 8427 kronor. Hon kommer också att få tillbaka 6336 kronor retroaktivt för perioden juli till december, som dras av på januarihyran.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

– Jag flyttade till nyproduktion för att det var enda alternativet med min kötid. Så valet handlade egentligen bara om läget. Normalt pendlar jag både till kontoret i Stockholm och till kunder i andra delar av landet, även om det inte är så nu under corona, så därför var det bra att ha närheten till stationen, säger Mathilda Piirainen, som jobbar som digitaliseringsstrateg.

Den första tiden som hyresgäst i kvarteret Senapsfabriken har en hel del saker strulat, berättar hon. Det dröjde flera månader innan porttelefonen fungerade. Det har även varit problem med hissarna och ventilationen tog in rök så Riksbyggen tvingades under en period förbjuda grillning på den grillplats som hade gjorts i ordning på innergården.

– Nu är allt det här åtgärdat och det är bra, men det har inte gett en så där superlyxig nyproduktionsupplevelse, säger Mathilda Piirainen.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Hon och en kompis som bor i en lägenhet intill startade tidigt en Facebook-grupp för boende i kvarteret, där de har kunnat ta hjälp av varandra på olika sätt.

– När man har haft något problem relaterat till boendet har man kunnat ta upp det där och fått veta att man inte är ensam om det. Det var bland annat problem tidigare med att utomstående kunde ta sig in i cykelgaraget och cyklar blev stulna. Vi har kunnat driva igenom förändring snabbare genom att vi har mobiliserat i gruppen, säger hon.

Facebook-gruppen används också för att till exempel fråga om någon kan vara kattvakt eller om man vill sälja eller skänka bort något. Före coronapandemin ordnade de sociala aktiviteter som after work och vinprovning.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Jag har många vänner som jag har lärt känna här i kvarteret och kontakten med grannarna är nog det som har bidragit mest till att jag trivs i lägenheten och huset, säger hon.

Med den nya sänkta hyran hoppas Mathilda Piirainen att det blir lättare att lägga undan pengar.

– Målsättningen har hela tiden varit att spara pengar, men det är svårt att göra i den omfattning man skulle vilja när de höga hyreskostnaderna äter upp en stor del av lönen. Förhoppningsvis kan jag lägga undan pengar nu för att så småningom kunna köpa en bostad, säger hon.

Läs också Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.