Mätmiss chockhöjer hyran för paradvåning – smäll på 260 000: ”Kan ju inte bo under väggarna”
Fastigheten Humlegårdsmästaren 3 vid Stureplan i centrala Stockholm är unik. Byggnaden kallades tidigare Platenska huset, efter byggherren Ludvig von Platen, och stod klar 1877.
Fasaden är rikt dekorerad och i trappuppgången möts besökaren av en hiss utsmyckad med guldglänsande blad och specialgjorda fönster med fågelsymboler.
I huset finns mest kontor och butiker, men delar hyrs ut som bostäder. Bland annat hyr en man i 75-årsåldern en lägenhet med nio rum och kök. Lägenheten, som han hyrt i över 25 år, består bland annat av ett stort och ett litet vardagsrum, ett soffrum och en matsal.
Lägenheten blev 100 kvadratmeter större
I mannens hyreskontrakt har tidigare stått att lägenheten var 222 kvadratmeter stor, men värden Fastighets AB Humlegårdsmästaren lät 2019 göra en mätning med nyare metoder. En arkitekt mätte lägenheten med laser och kom fram till att den i själva verket var 314 kvadratmeter stor.
Resultatet blev att årshyran höjdes från 256 000 till 348 000 kronor per år. Höjningen blev alltså 92 000 kronor.
Mannen måste också betala retroaktiv hyra sedan ändringen trädde i kraft i juli 2020. Mannen förklarar att han har fått möjligheten att betala de 260 000 kronor han är skyldig utslaget på tre år, men att de ökade utgifterna påverkar hans liv mycket.
– Det är stora pengar, men jag kommer att kunna betala det. Min ekonomiska situation är i övrigt bra, säger mannen.
Öppna spisar blev boyta
Så vad beror den stora skillnaden i lägenhetsyta på? Enligt mannen som bor i den spatiösa lägenheten finns det flera förklaringar. Han har bland annat framhållit att två öppna spisar tidigare inte funnits med i bostadsytan – och att man i den nya mätningen räknat in flera tjocka innerväggar som bostad.
– Jag har väggar som är 60 centimeter breda och de väggarna kan jag ju inte bo under, säger han.
Enligt hyresvärden Humlegårdsmästaren 3 beror den nya storleken på lägenheten varken på innerväggar eller eldstäder, utan på att ytan tidigare mättes fel.
Oavsett på vilket sätt man mäter, anser den 75-årige mannen att värden inte har rätt att ändra hans hyreskontrakt.
– Den här mätmetoden kan man ju inte tillämpa på ett gammalt avtal retroaktivt. När jag en gång flyttar kan man ju göra om avtalet, men så länge jag bor kvar och vi har en överenskommelse som man inte bara kan ändra.
Ärendet togs först upp Hyresnämnden, som gav hyresvärden rätt att höja hyran. Nu har även Svea hovrätt fällt samma utslag.
Vad anser du om beslutet?
– Det är korkat och helt fel. Jag kan ju inte nyttja de här ytorna. Hyresvärdarna har satt det här i system. När de använder den nya metoden att mäta åker hyresgästerna på stryk, säger mannen.
Varken hyresvärden Fastighets AB Humlegårdsmästaren eller det juridiska ombudet, advokat Christian Fredrikson, vill kommentera målet. De hänvisar i stället till domarna i Hyresnämnden och hovrätten.