Annons

Mattias kräver stjärnavdokat på miljoner för svartkontrakt: ”Låtsades köpa en båt”

Nyheter Mattias berättar hur han köpte ett svartkontrakt för en paradvåning i centrala Stockholm för nära tre miljoner av en aktad advokat. Men affären upptäcktes och Mattias tvingades flytta. Nu har han stämt advokaten och kräver miljonerna tillbaka. Advokaten säger att allt är lögn och att han är utsatt för utpressning.
"Mattias" säger att han lurats på sina livs besparingar av stjärnadvokaten. Advokaten säger att han är utsatt för utpressning.
Foto: Johan Fyrk/Getty Images
"Mattias" säger att han lurats på sina livs besparingar av stjärnadvokaten. Advokaten säger att han är utsatt för utpressning.

Advokaten är medlem i Sveriges advokatsamfund och har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han har haft många höga positioner och drivit en framgångsrik advokatbyrå med många anställda.

Nu anklagas han för att ha tjänat stora pengar svart vid sidan om. Uppgifterna kommer från en man i 50-årsåldern som vi kan kalla Mattias, som Hem & Hyra pratar med.

Svartmäklare ordnade skenbytet

Enligt ”Mattias” började allt 2014, när han tillsammans med frun och barnen ville flytta från villan i Stockholmsförorten in till stan. Mattias fick då kontakt med två svartmäklare som arbetade tillsammans och förklarade hur det gick till att köpa ett hyreskontrakt. Det hela skulle göras med ett skenbyte, förklarade svartmäklarna.

Duon hade också hittat en lägenhet som skulle passa Mattias och hans familj: en paradvåning på fashionabla Östermalm i centrala Stockholm.

Familjen skulle kunna få sin drömlägenhet på över 200 kvadratmeter, men då behövde Mattias betala 2,8 miljoner kronor till den dåvarande hyresgästen, den framgångsrika advokaten, för att flytta ut.

Numera är det förbjudet att köpa en hyresrätt. Men före en ändring i hyreslagen 2019 gjorde man inget brottsligt när man betalade för ett hyreskontrakt. Mattias känner därför att han både i stämningsansökan och i samtal med Hem & Hyra kan berätta hur de svarta pengarna bytte händer.

– Ett belopp skulle betalas i form av fakturor för renovering av lägenheten som han (advokaten) gjort. Men det var en fiktiv grej. Ingen betalar 800 000 för ett gammalt Ikea-kök som någon satt in, säger Mattias.

Porten i den anrika fastigheten är rikligt utsmyckad.
Porten i den anrika fastigheten är rikligt utsmyckad.

Låtsades köpa båt för att få kontanter

Den resterande summan skulle betalas kontant, via svartmäklarna till advokaten. Men hur skulle Mattias få ut över en miljon kronor i sedlar från banken?

– Jag låtsades köpa en båt. Jag sa till banken att köparen ville ha betalningen kontant. Det var ju klart att de som jobbade på bankkontoret höjde på ögonbrynen lite, men på den tiden var stora summor i kontanter inte lika konstigt.

Så enligt Mattias version av händelseförloppet fick han ut pengarna och överlämnade sedan sedelbuntarna till advokaten på ett kontor hos en av svartmäklarna.

Processen sattes igång, advokaten flyttade ut ur paradlägenheten och lämnade plats åt Mattias med familj.

Tvingades flytta efter rättsprocess

Några år senare uppdagades att lägenhetsbytet inte gått rätt till. Hyresvärden sa då upp Mattias med familj. Att ett skenbyte skett bevisades i Hovrätten 2019 och då, efter fyra år i lägenheten på Östermalm, tvingades familjen flytta. Mattias berättar att det blev en uppslitande process att flytta, särskilt eftersom de två barnen gjort sig hemmastadda i innerstan.

– De tog det hårt. De hade kompisar och träningar i närheten, så det var katastrof. Vi hade ju tänkt bo i lägenheten hela livet.

Mattias säger att han förgäves försökte få tillbaka sina pengar av advokaten och de två svartmäklarna.

– Till slut svarade de inte längre i telefon. Jag hade blivit av med mina livsbesparingar för att kunna köpa den här lägenheten. Sedan har jag inte haft råd att driva någon rättsprocess förrän nu.

Bor numera i Spanien

Så vart flyttade ni?

– På den tiden hade vi ju ett semesterställe, en lägenhet i Spanien. Så vi flyttade dit och där har vi bott sedan dess.

Kan du känna att du får skylla dig själv när du gav dig in i den här olagliga verksamheten?

– Ja, absolut. Det är klart att jag ångrar mig. Men där och då skulle det ju vara så enkelt. När svartmäklarna pitchade idén påpekade de att jag själv inte gjorde något olagligt, att jag bara kunde vinna på affären. Och om jag inte fick hyreskontraktet så skulle jag inte betala några pengar.

Men så blev det inte.

– Nej. Jag var ju godtrogen och trodde på det de sa.

”Grövsta varianten av utpressning”

Hem & Hyra kontaktar advokaten, som säger att Mattias ljuger och tillsammans med svartmäklarna nu utsätter honom för utpressning.

– Jag betraktar detta som den grövsta variant av utpressning som den här personen håller på med. Jag har aldrig fått några svarta pengar.

När man tittar på din historia om hur lägenhetsbytet gick till ser det misstänkt ut. Håller du med om det?

– Jo, jag kan väl absolut hålla med om det. Men jag bytte en lägenhet som var i oerhört dåligt skick, där halva lägenheten från början var kontor. Det var häpnadsväckande att värden inte ville göra någonting. Jag hade till exempel tre målare där under två månader. Golv fick lagas och slippas om när man tog bort kontorsvägar. Det var väldigt stora reparationer och helt självklart att den som flyttade in efter mig skulle få betala vad det har kostat.

Svartmäklarna vill inte prata

Hovrätten är ju övertygad om att det skett ett skenbyte. Så vad har du haft för vinning av det här bytet om inte pengar?

– Jag har fått 600 000 kronor som ersättning för de investeringar som jag har gjort. Det här är också väldigt gamla grejer och det är fascinerande att man kan komma efter tio år med något sådant, säger advokaten, som är helt frågande till kravet på 2,8 miljoner.

– Varför begär de inte åtta miljoner på en gång när de ändå hugger till med någonting? Jag kan garantera att det inte finns en jävla susning att jag skulle sälja en lägenhet svart. Jag känner mig själv till 100 procent utpressad. Och det tycker jag är oerhört allvarligt.

I slutändan står Mattias ord mot advokatens ord. Med andra ord är det någon som ljuger. Hem & Hyra vill veta vilken bild av det hela som svartmäklarna har. Det visar sig bli svårt. Vi får tag i den ena personen som Mattias pekar ut som svartmäklare. När mäklaren får höra vårt ärende säger han:

– Jag har ingen kommentar, för jag har inget att göra med det.

Har du inte varit svartmäklare i den här affären?

– Nej, absolut inte. Tack, hej.

Fotnot: Mattias heter egentligen något annat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.