Maxtak för hyresgäster föreslås i Norrköping
Likt många städer i landet lider Norrköping sedan ett par år tillbaka av bostadsbrist. I slutet av förra året beslutade kommunen att tillsätta en utredning för att kartlägga vilka problem som finns på grund av bristen och även komma med förslag på åtgärder. Utredarna har bland annat samlat in statistik och information från kommunens olika verksamheter, hyresvärdar och myndigheter.
– Det vi ser är att bostadsbristen får allvarliga konsekvenser för folk som inte har ekonomiska möjligheter att köpa sin bostad, säger Jörgen Jonsson, som gjort utredningen tillsammans med Jenny Gustafsson på Norrköpings kommun.
– Vi har ju en bostadsbrist och den här utredningen säger inte hur man löser den, utan det handlar om att försöka mildra de konsekvenser som uppstår, säger Jenny Gustafsson.
Enligt utredningen går det inte säga att situationen i Norrköping är värre än i andra städer med bostadsbrist eller hur omfattande problemen är just här. Men att det går att slå fast att det förekommer flera problem. Att det finns de som utnyttjar de svagaste på bostadsmarknaden genom svarthandel av lägenhetskontrakt, olovliga uthyrningar och försäljning av folkbokföringsadresser. Men att det även finns problem med trångboddhet, att folk tränger ihop sig i de bostäder som de kommer åt. Hageby, Navestad och Ljura är de områden i Norrköping där flest invånare bor på minst boyta.
– Trångboddheten är något som särskilt drabbar barnen. De får svårt att göra sina läxor hemma och är trötta i skolan. Det är något som utbildningskontoret tydligt kunnat se i de här områdena, förklarar Jenny Gustafsson.
Utredarna har presenterat tolv förslag på åtgärder som ska leda till att de nuvarande boendeförhållandena förbättras. Det handlar bland annat om att satsa på mer informationen till de som söker bostad om vilka villkor som gäller och att bostadsbolag, kommunen och myndigheter behöver bli bättre på att samverka.
Men det handlar också om att satsa på kommunens tillsyn av bostäder och att folkbokföringsregistret skulle kunna användas för att upptäcka missförhållanden.
– Det skulle kunna användas för att hitta adresser där det bor väldigt många. Hyr någon ut en bostad till tjugo personer så kan kommunen exempelvis ställa krav på att ventilationen måste åtgärdas, förklarar Jenny Gustafsson.
Ett annat förslag går ut på att hyresvärdarna bör införa en gräns för hur många personer som ska få bo i en lägenhet och skriva in det i nya riktlinjer och hyreskontrakt. Exempelvis har Telge Bostäder infört regler om att max tre personer får bo i en etta. En idé som kommunägda Hyresbostäder, som varit delaktig i utredningen, tänker gå vidare med.
– Vi ska införa riktlinjer för hur många som ska bo i en lägenhet. Det är något vi kommer att införa innan årsskiftet, säger Roger Glemhorn, förvaltningschef på Hyresbostäder.
Blir de tolv förslagen verklighet riskerar dock trycket på bostadsmarknaden att öka.
– Skärper man villkoren och kontrollerna och får bort flera oriktiga hyresförhållanden, så är det klart att bostadsbehovet kommer öka. Men vi hoppas att man då kommer få hjälp på rätt sätt i stället. Att man får ett riktigt kontrakt utan att man blir lurad, säger Roger Glemhorn.
- Införa riktlinjer om antal boende per lägenhet.
- Införa villkor om antal boende per lägenhet.
- Utöka det systematiska arbetet mot oriktiga hyresförhållanden.
- Bilda en samverkansgrupp med hyresvärdar, kommunen, myndigheter m.fl.
- Utveckla kommunens tillsyn av bostäder.
- Anslagsfinansiera kommunens tillsyn av bostäder.
- Använda folkbokföringsregistret vid tillsyn.
- Utveckla informationen till bostadssökande.
- Förändra lagen för eget boende för asylsökande.
- Förbättra kvaliteten i folkbokföringen.
- Använd checklistor mot oriktiga hyresförhållanden.
- Kommunstyrelsen och Hyresbostäder ska följa upp arbetet.
Källa: Norrköpings kommun