Annons

McCormac: ”Vi saknar påtryckningsmedel”

Stockholm Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen står långt ifrån varandra i årets hyresförhandlingar. ”En ohållbar situation” anser Billy McCormac. ”Beklagligt” svarar Simon Safari.
Foto: Orlando G Boström / Cecilia Landmark
Billy McCormac, Fastighetsägarna och Simon Safari, Hyresgästföreningen, står långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Fastgihetsägarna vill höja hyran med 2 procent – Hyresgästföreningen vill ha oförändrade hyror. Förhandlingarna har strandat och för 5 000 hyresgäster väntar en process i hyresnämnden.

– Parterna står för långt ifrån varandra. Vi står utan något ramavtal, i fastlåsta förhandlingar. Man kommer inte vidare i diskussionen. Då hänskjuter vi en del till hyresnämnden, säger Billy McCormac, vd i Fastighetsägarna Stockholm.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm beklagar beslutet.

– Det är beklagligt, båda parter måste ta ansvar. Vi värnar hyresgästernas ekonomi, och utgår från det ekonomiska läge vi har i dag. Nu vill Fastighetsägarna förhandla via hyresnämnden. Min åsikt är att förhandlingar avgörs vid förhandlingsbord, säger han och fortsätter.

– Det finns inget behov av hyreshöjningar. Det finns inget lönsammare än att äga hyreshus, det visar den rapport som vi nyligen presenterade. Vi står på oss och tar situationen på fullaste allvar, analyserar och utreder. Och vi har många privata hyresvärdar som vi förhandlar med och kommer överens med, säger Simon Safari.

Annons
Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

I de fall hyresvärdar som tillhör de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo inte kommer överens med Hyresgästföreningen, går förhandlingen vidare till den centrala parten HMK, hyresmarknadskommittén. Någon sådan medlingsfunktion finns inte för de privata hyresvärdarna, något Billy McCormac tycker är synd.

Så, varför har ni inte det?
– Tro mig, vi har försökt massor av gånger. Men det lyckades inte. Det här är ett direkt resultat av det.

Billy McCormac säger att det största problemet att parterna inte är överens om vad man förhandlar om, inte har samsyn om ingångsvärdena. Då är det också svårt att komma till avslut. Ett ramavtal för de privata hyresförhandlingarna i Stockholm hade också underlättat, anser han.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

– Får man ramavtal på plats tickar det på efter det. Nu är det  rörigt och mycket jobb för alla inblandade. Det optimala är att vara klara i tid, så att hyresgästerna får höjningen till 1 januari. Det blir förutsägbart för dem, och vi slipper retroaktiva hyror, säger Billy McCormac och fortsätter.

– Det är min tredje rond. Det känns som det tar längre och längre tid. Senaste förhandlingarna blev klara i maj i år, någon sa att det är som en normal havandetid. Det är helt orimligt, en ohållbar situation.

Annons

Men att sprida ut höjningsdatumen för att minska pressen är inte någon lösning. Billy McCormac tycker att man visst kan höja hyran vid olika datum under året, men att det inte är optimalt.

– Det är att kapitulera inför problemet, för att minska smärtan. Problemet är att vi saknar påtryckningsmedel. Jag går gärna till arbetsmarknaden för att jämföra, där flyter det på bra enligt den svenska modellen. Och jobbet är en minst lika viktig faktor som bostaden. Inom den ramen finns flera konkurrerande fackförbund, medlingsinstitut, strejk och lockout för att tvinga fram en lösning till slut. Det är oförklarligt att det inte finns samma medel, nu det finns inget som tvingar parterna att hitta en lösning. Även om strejk och lockout är lite drastiskt. Tiden är hyresgästernas bästa vapen. Jag undrar hur länge politikerna accepterar att detta fortgår.

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.