”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”
Alltfler bostadsbolag tar krafttag mot olovlig andrahandsuthyrning. Men om hyresgästen vägrar flytta måste värden gå till hyresnämnden i Stockholm. Väl i hyresnämnden nedprioriteras svartuthyrning på grund av resursbrist. Konsekvensen blir att den olovliga uthyrningen kan fortsätta under den långa handläggningstiden.
– Vi har ärenden som legat i två år och under tiden kan lägenheten fortsätta hyras ut svart utan att vi kan göra någonting. Det känns hopplöst, säger Juan Copovi Mena, som är vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö, men tillfälligt tjänstledig och nu tillförordnad vd på Telge AB, där bolagen ingår.
Telge Bostäder och Telge Hovsjö har återtagit över hundra lägenheter som hyrts ut olovligt de senaste åren. Nu ligger 15-20 ärenden i hyresnämnden, majoriteten rör olovliga uthyrningar där hyresgästen är uppsagd. Det äldsta är två år.
– Vi gör ett jättejobb och så säger hyresnämnden vi tar inte i det här, luften går ur oss lite grand. Man känner sig uppgiven, säger han och menar att det är inte är rättssäkert när det lagstiftande systemet inte fungerar.
För att komma tillrätta med systemet krävs kortare handläggningstider. Men Juan Copovi Mena vill även att dagens hyresnämnd delas upp i två, en i norra och en i södra Stockholm.
– Det krävs för att korta handläggningstiderna. Det kommer att bli värre om inget görs eftersom antalet ärenden kommer att öka ännu mer när lagändringarna som rör svartuthyrning och andrahandsuthyrning träder i kraft, säger han.
Han anser också att hyresnämnden måste ta hänsyn till hur situationen såg ut när den misstänkta olovliga uthyrningen skedde.
– I dag väger man in hur situationen ser ut när ärendet avgörs efter kanske ett års väntan och har hyresgästen vidtagit rättelse då så kan hyresnämnden besluta att hen får bo kvar. Det är inte bra, säger han.
Han illustrerar problemet med ett praktiskt exempel. En hyresgäst hyr ut lägenheten olovligt, Telge Bostäder upptäcker det och säger upp personen.
Personen går till hyresnämnden som väntar ett eller två år med att ta upp ärendet. När ärendet tas upp har hyresgästen vidtagit rättelse, (till exempel flyttat tillbaka till lägenheten). Hyresnämnden tar med det här i bedömningen och låter hyresgästen bo kvar.
– Dagen efter beslutet kan hyresgästen börja hyra ut olovligt igen och så tar det två år innan hyresnämnden tar upp det nästa gång, säger Juan Copovi Mena.